UE verifică fondurile alocate Kosovo

10/07/2012

UE a sprijinit Kosovo cu aproximativ 3 miliarde euro din 1999.

De Linda Karadaku, din Pristina pentru Southeast European Times -- 10/07/12

photo

A fost demarat un audit extern al fondurilor UE pentru Kosovo. [Laura Hasani/SETimes]

Curtea Europeană de Conturi (ECA) auditează managementul fondurilor contribuabililor UE alocate Kosovo din 2007 până în 2011, inclusiv bugetul celei costisitoare misiuni europene, EULEX. Misiunea are un buget de aproximativ 150 mn euro anual, potrivit Europolitics.

Curtea a fost înfiinţată în 1975 şi se ocupă de auditul finanţelor UE ca un auditor extern care "acţionează ca paznic independent al intereselor financiare ale cetăţenilor Uniunii".

"Acest audit, la fel ca toate celelalte audituri ECA, este în conformitate cu misiunea noastră de a audita bugetul UE, şi anume, de a audita cheltuielile făcute prin bugetul UE. Auditul …a început în vara anului 2011 şi va fi probabil publicat la începutul anului 2013", a declarat Aidas Palubinskas, ofiţer de comunicaţii al curţii, publicaţiei SETimes.

Oficiul UE din Kosovo a declarat că auditurile sunt de aşteptat dată fiind suma cheltuită de UE în Kosovo.

"UE a sprijinit Kosovo cu aproximativ 3 miliarde euro din 1999, inclusiv structurile UNMIK, EULEX şi ICO. Asistenţa financiară a UE pentru Kosovo a fost supusă procedurilor de audit şi controlului financiar normal al UE", a declarat Fjolla Ceku, ofiţer de informaţii şi comunicare la UE Kosovo, publicaţiei SETimes.

Cotidianul kosovar Koha Ditore a prezentat detaliile auditului miercuri (4 iulie), declarând că PE cere misiunii EULEX să se dedice mai mult investigării a ceea ce s-a întâmplat cu milioanele de euro donate pentru aeroportul din Pristina şi pentru compania de electricitate a Kosovo, KEK.

Radio Kosovo l-a citat pe James Duch, purtătorul de cuvânt al PE, care a declarat că există un raport asupra acestor două cazuri şi asupra altora, datând din perioada în care Kosovo era condus de UNMIK, cazuri care încă nu au fost clarificate financiar.

Koha Ditore a informat că oficialii PE au discutat despre cel puţin 27 de cazuri de corupţie care nu au fost investigate, 12 din acestea fiind cazuri de corupţie gravă, care includ milioane de euro deturnate.

Avni Zogiani, şeful Cohu, organizaţia anticorupţie din Kosovo, a declarat că o bună parte din fondurile UE a ajuns în sectorul energetic.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Am aflat că zeci de milioane de euro au fost date unor companii care au legături cu politica. A fost o vreme când aceste companii vindeau KEK deşeuri recondiţionate drept echipament nou. Echipamentul funcţiona câteva zile sau deloc", a declarat Zogiani publicaţiei SETimes.

El a afirmat că deşi aceste companii nu au respectat contractele, acestea au continuat să primească contracte în sectorul energetic.

"Cred că poporul kosovar ar trebui să ştie ce s-a cheltuit ca asistenţă în diferite sectoare, spre binele lor. Ar fi bună o investigaţie serioasă asupra acestor fonduri", a afirmat Zogiani.

Majoritatea auditurilor ECA au ca rezultat rapoarte speciale şi sunt înaintate Parlamentului European, care le foloseşte apoi pentru o procedură de descărcare bugetară.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu