Balcanii îmbrăţişează măsura confiscării averilor pentru a combate crima organizată

06/07/2012

Comisia Europeană estimează că sute de miliarde de euro ajung în buzunarele bandelor criminale şi ale mafiei în fiecare an în Europa. Pentru a împiedica aceasta este necesar un cadru legal bun pentru confiscarea averilor obţinute pe căi ilegale.

De Linda Karadaku, din Pristina pentru Southeast European Times -- 06/07/12

photo

Personalul instituțiilor de aplicare a legii din câteva ţări poate confisca averile obţinute prin activităţi ilegale. [Reuters]

Albania a trecut la acţiune săptămâna trecută, în urma noilor reguli propuse de Comisia Europeană (CE) pentru a permite confiscarea activelor transferate terţelor părţi şi activele unui suspect care a fugit.

Autorităţile au confiscat averile a două persoane în 26 iunie: Shpetim Kadani, care a fost arestat în baza acuzaţiilor de trafic de droguri, şi Vasil Bajraktari, condamnat pentru exploatare şi prostituţie. O investigaţie mixtă condusă de Albania şi Italia şi o operaţiune a poliţiei cu numele de cod Cezar 1 au dus la confiscarea unor active de 4 mn euro, inclusiv a unor hoteluri de lux, titluri de proprietate asupra unor terenuri, firme şi apartamente.

Per general, însă, implementarea legilor privind sechestrarea şi confiscarea proprietăţilor deţinute şi obţinute prin activităţi ilegale rămâne o provocare în regiune.

O soluţie, a declarat Drew Sullivan de la organizaţia non-profit Proiectul de Raportare a Crimei Organizate şi Corupţiei pentru SETimes, este reinvestirea activelor confiscate în efortul de aplicare a legii, alimentând practic fondul special pentru combaterea criminalităţii. "Cu cât confiscă mai mulţi bani, cu atât mai multe instrumente au pentru a combate criminalitatea. Aceasta poate funcţiona foarte eficient", a afirmat el.

Kosovo nu are încă o lege privind confiscarea acestor proprietăţi.

"Legea privind confiscarea proprietăţii obţinute prin săvârșirea de infracţiuni este în curs de elaborare … în timp ce confiscarea proprietăţilor ilegal obţinute este sprijinită de Codul Penal", a declarat Astrit Kolaj, directorul oficiului de presă al ministerului justiţiei, pentru SETimes.

Seb Bytyci, directorul executiv al Institutului de Politică Balcanică, a declarat publicaţiei SETimes că nu a existat voinţă politică pentru aprobarea rapidă a unei asemenea legi în Kosovo. "Există unele cazuri de confiscare a activelor ilegale, dar acestea sunt de mică valoare. Aceasta implică în principal confiscări ale produselor de contrabandă de la oamenii care trăiesc în zonele de graniţă. Mulţi din aceştia trăiesc sub limita sărăciei. Prin urmare, sistemul judiciar kosovar îi pedepseşte pe săraci, dar nu îi afectează pe politicienii care devin bogaţi peste noapte".

În 2008, Serbia vecină a aprobat o Lege privind Sechestrarea şi Confiscarea Veniturilor Obţinute din Activităţi Ilegale. Iar aceasta a funcţionat, ducând la confiscarea unor proprietăţi a căror valoare a fost estimată la 350 mn euro până acum. Printre proprietăţile confiscate se numără apartamente şi case, hoteluri, restaurante, birouri, companii, bani gheaţă, vehicule şi lucrări de artă, potrivit tabloidului Press din Serbia.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Croaţia permite confiscarea activelor obţinute din activităţi ilegale de îndată ce este emis un verdict. Macedonia şi-a amendat Codul Penal pentru a permite confiscarea activelor obţinute din activităţi ilegale de către un grup mai mare de persoane, implicate în activităţi criminale.

Albania a aprobat o lege anti-mafie pentru a permite confiscarea activelor prin proceduri civile. În luna mai, parlamentul bulgar a adoptat o lege privind confiscarea activelor obţinute prin activităţi criminale. Aceasta va intra în vigoare în noiembrie.

CE a menţionat că "veniturile grupurilor de crimă organizată sunt tot mai mult investite în afara ţării lor de origine, adesea în câteva state membre, sau transferate unor terţe părţi … pentru a evita confiscarea".

"Trebuie să îi lovim pe criminali acolo unde îi doare, vânând banii, şi trebuie să readucem profiturile lor în economia legală, în special în aceste vremuri de criză", a declarat Cecilia Malmström, comisarul UE pentru afaceri interne, în 13 martie.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu