Închiderea ICO stârneşte reacţii mixte

05/07/2012

Închiderea Oficiului Civil Internaţional ar putea impulsiona discuţiile cu privire la nordul Kosovo.

De Muhamet Brajshori şi Igor Jovanovic, din Pristina şi Belgrad pentru Southeast European Times -- 05/07/12

photo

Reprezentanţii celor 25 de state membre ale Grupului Director Internaţional pentru Kosovo vor pune capăt supravegherii ţării în septembrie.[Laura Hasani/SETimes]

Decizia Grupului Director Internaţional pentru Kosovo de a închide Oficiul Civil Internaţional (ICO) în septembrie aduce ţara mai aproape de atingerea obiectivului de aderare la NATO şi UE.

Dar aceasta a îngrijorat partidele de opoziţie că Pristina va avansa către un dialog cu Belgradul asupra unei soluţii politice pentru nordul ţării, ceea ce nu ar fi în conformitate cu propunerea Athisaari.

După întrunirea grupului director de luni (2 iulie), prim-ministrul kosovar Hashim Thaci a declarat că Kosovo va continua să respecte acordurile propunerii.

"Aş dori totodată să reiterez angajamentul nostru faţă de sporirea implicării noastre în raport cu toate comunităţile din Kosovo şi în special cu sârbii care trăiesc în nordul ţării, care merită toate drepturile stipulate de Planul Ahtisaari şi de toate legile şi constituţia Kosovo", a afirmat Thaci.

Glauk Konjufca, un parlamentar de la Vetvendosje, a declarat publicaţiei SETimes că procesul supravegherii este redus prin închiderea ICO, dar nu se încheie.

"În ceea ce priveşte mecanismele internaţionale prezente în Kosovo, supravegherea şi controlul sunt însă evidente. Avem EULEX ca organizaţie internaţională cu puteri executive clare asupra instituţiilor Kosovo în domeniul securităţii, poliţiei şi justiţiei. În termeni neoficiali, avem însă influenţa decisivă asupra oficiilor şi ambasadelor străine", a afirmat Konjufca.

Seb Bytyci, directorul executiv al Institutului de Politică Balcanică, a declarat că încheierea supravegherii este un semn bun.

"Aceasta este o evoluţie pozitivă, ce urmăreşte să arate că Kosovo a făcut progrese în implementarea prevederilor compromisului Ahtisaari. Kosovo a arătat că este dispus să îşi implementeze obligaţiile internaţionale pentru mult timp, aşa că răspunsul este, da, Kosovo este pregătit să fie o naţiune suverană, fără supraveghere internaţională", a declarat Bytyci. Konjufca afirmă că încheierea supravegherii înseamnă pregătirea pentru discuţiile cu privire la nordul Kosovo.

"Dacă guvernul ajunge la negocieri în care subiectul va fi nordul, Kosovo va crea probabil o entitate teritorială autonomă controlată de Belgrad. Acesta ar fi sfârşitul funcţionalităţii statale a Kosovo", a afirmat el.

Decizia a fost primită cu precauţie în Serbia.

Oliver Ivanovic, secretar de stat în Ministerul pentru Kosovo, a declarat publicaţiei SETimes că decizia Grupului Director Internaţional a fost bazată pe o evaluare nefondată. Situaţia reală este mult mai dificilă, iar Kosovo s-ar putea confrunta chiar cu tensiuni sociale. "Eu cred că aceasta este totodată o tentativă elegantă de retragere din această problemă", a afirmat Ivanovic.

Predrag Simic, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din Belgrad, a declarat că decizia de a pune capăt independenţei supravegheate ar putea fi dăunătoare pentru Serbia, întrucât vine într-un moment în care statul nu are guvern.

"Dacă Pristina se foloseşte de decizie pentru a încerca să îşi introducă propriile instituţii în nord, aceasta ar putea destabiliza situaţia, iar la Belgrad nu e nimeni pentru a răspunde la aceasta deocamdată", a declarat Simic publicaţiei SETimes.

El a adăugat că această decizie nu va ajuta Kosovo să obţină suveranitatea deplină, în special în nord, unde sârbii constituie majoritatea.

"Chestiunile relaţiilor cu Belgradul, noilor recunoaşteri ale Kosovo şi KFOR şi EULEX rămân nesoluţionate. Încă există multe incertitudini. Iar aceste chestiuni nesoluţionate nu contribuie acum la stabilizare, dimpotrivă", a declarat Simic.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Sârbii din nordul Kosovo au salutat plecarea ICO.

"În ceea ce ne priveşte, Oficiul Civil Internaţional nu are legitimitate aici şi suntem fericiţi că pleacă, deoarece albanezii vor realiza că suveranitatea lor a fost virtuală şi vor fi nevoiţi să înceapă discuţii oneste cu guvernul sârb pentru a găsi o soluţie la statutul Kosovo", a declarat primarul din Mitrovica, Krstimir Pantic, agenţiei belgrădene de ştiri Beta.

Hajdin Alshiqi, de 54 de ani, din Pristina a declarat că deşi nu sprijină propunerea Athisaari, decizia este un semn pozitiv pentru Kosovo.

"Viitorul nostru va fi în mâinile noastre, dar sunt îngrijorat de nivelul de pregătire a conducerii noastre de a face aceasta, cu politicienii corupţi din guvern şi opoziţie nu ai speranţe pozitive", a spus el.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu