Ponta cere parlamentului să rezolve disputa cu Băsescu

30/05/2012

Parlamentarii sunt îndemnaţi să soluţioneze o dispută dintre preşedinte şi prim-ministru cu privire la reprezentarea ţării în străinătate.

De Paul Ciocoiu, din Bucureşti pentru Southeast European Times -- 30/05/12

photo

Primul ministru Victor Ponta (stânga) şi preşedintele Traian Băsescu sunt în dezacord cu privire la persoana care ar trebui să reprezinte ţara la summitul de la sfârşitul lunii următoare. [Reuters]

Primul ministru Victor Ponta a cerut parlamentului să se reunească în 12 iunie pentru a decide cine ar trebui să reprezinte ţara la Consiliul European, în 28 iunie. Cererea sa vine după săptămâni de dispute cu preşedintele Traian Băsescu pentru a stabili care dintre cei doi este îndreptăţit să reprezinte România la asemenea summituri.

"Trebuie să decidem clar: oricine merge acolo trebuie să aibă un mandat să reprezinte România", a afirmat Ponta, explicând de ce a cerut parlamentarilor să soluţioneze disputa. El a afirmat că şeful guvernului trebuie să participe la summit deoarece acesta este dedicat măsurilor destinate stimulării creşterii economice în UE.

"[În calitate de şef de stat], Băsescu nu are nici atribuţii în problemele sau politicile economice şi nici sprijinul guvernului sau majorităţii parlamentare", a adăugat Ponta.

Săptămâna trecută, Băsescu a reprezentat România la un summit UE neoficial, dar prezenţa sa la Bruxelles a fost contestată până în ultimul moment. Pe fondul sporirii tensiunilor politice dintre cei doi lideri, un reprezentant al Consiliului European a avertizat că doar un loc este rezervat pentru România.

Ponta conduce un guvern de coaliţie format din trei partide, care a venit la putere la începutul lunii mai, după ce cabinetul anterior, condus de Mihai Răzvan Ungureanu, a fost destituit în votul de neîncredere din 27 aprilie. Noul guvern beneficiază de o largă majoritate în parlament după o reconfigurare a locurilor determinată în principal de o serie de dezertări din partidul democrat-liberal, acum principalul partid de opoziţie.

În privinţa acestei noi dispute, "această chestiune de protocol dezvăluie cât de fragilă şi inconsistentă este baza unei atât de mari părţi din activitatea politică din România", a declarat Tom Gallagher, profesor de Politici Est Europene la Universitatea Bradford din Anglia de Nord, publicaţiei SETimes.

"Este surprinzător că un guvern nou sub un premier netestat se preocupă de chestiuni procedurale atât de devreme. Aceasta nu inspiră prea multă încredere în nivelul său de pregătire pentru a aborda problemele serioase, pe termen lung, care aruncă umbră asupra României. De asemenea, sunt surprins că d-nul Ponta a transformat această chestiune într-una atât de melodramatică. Este evident că el speră să îl umilească pe preşedinte, subminându-i autoritatea", a adăugat Gallagher.

Constituţia nu abordează în mod specific chestiunea reprezentării la summituri. În ciuda acestui fapt, Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, cea mai înaltă instanţă din ţară, a declarat că Băsescu ar trebui să reprezinte ţara în 28 iunie. Ponta a reacţionat cerând parlamentului să decidă.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Însă nici parlamentarii nu au jurisdicţie. "Chiar dacă sistemul nu este clar definit, această dispută nu are arbitru, fie că este parlamentul sau Curtea Constituţională. Aceasta ar trebui soluţionată prin bun simţ", a declarat Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, publicaţiei SETimes. "Parlamentul nu are niciun rol în medierea acestei dispute, întrucât preşedintele nu este ales de parlamentari, iar Curtea Constituţională este chemată să îşi spună cuvântul doar cu privire la legislaţie", adăugat Ghinea, subliniind că Ponta se foloseşte de dispută doar pentru a pune presiune asupra lui Băsescu.

Disputa riscă să păteze imaginea ţării, a avertizat Gallagher. "Ultima ceartă este încă un exemplu în care parlamentarii fug de rolul lor natural de a adopta legi destinate îmbunătăţirii ţării şi de a fi un forum pentru dezbatere serioasă cu privire la chestiunile naţionale curente", a afirmat el.

"Aceasta va confirma probabil că elita politică română este o adunătură de primadone preocupate de statut şi protocol şi de modul de manipulare a legilor şi convenţiilor ţării pentru a urmări scopuri înguste, pe termen scurt. Aceasta va sugera unor diplomaţi şi investitori străini că cei care speră să conducă România în viitor sunt oameni profund neserioşi", a conchis Gallagher.

Pentru cei de pe stradă, disputa este lipsită de sens. "[Este] încă o luptă politică insipidă, cu un accent de conflict personal. Dar, în cele din urmă, este un an electoral. Orice victorie, în orice situaţie, înclină balanţa în favoarea unuia dintre cei doi rivali", a afirmat Daniel Iordache, un manager de marketing în vârstă de 45 de ani, publicaţiei SETimes.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu