Ratele mari ale dobânzilor sunt riscante pentru ţările din regiune

08/05/2012

Criza economică obligă ţările să facă noi împrumuturi, dar ratele mari ale dobânzilor ar putea avea în cele din urmă un efect negativ asupra economiei, afacerilor şi standardelor de viaţă.

De Aleksandar Pavlevski, din Skopie pentru Southeast European Times -- 08/05/12

photo

Practica vânzării de obligaţiuni la preţuri peste valoarea nominală ar putea deveni periculoasă pe termen lung, spun analiştii. [Reuters]

Criza economică ce pare că nu se mai termină obligă ţările din regiune să înghită în sec şi să împrumute bani cu dobânzi neatractive.

Guvernul macedonean a împrumutat luna trecută 250 mn de euro de la Deutsche Bank. Rata dobânzii pentru împrumutul pe cinci ani a fost de 6,83%, dar aceasta a fost acceptată în cele din urmă, deoarece banii sunt necesari pentru finanţarea bugetului pe 2012 şi pentru refinanţarea obligaţiilor aferente euroobligaţiunilor scadente în ianuarie 2013.

Nikola Popovski, profesor la Universitatea Europeană din Skopie, avertizează că aceste credite luate cu dobânzi ridicate vor sufoca economiile slabe din regiune.

Tot mai multe ţări intră în cercul vicios creat de împrumuturile cu dobânzi mari, spune Popovski.

În 2011, Serbia a vândut pe pieţele externe euroobligaţiuni în valoare de 756 mn de euro pe termen de zece ani, cu o dobândă de 7,25%. Potrivit premierului Mirko Cvetkovic, acestea au fost primele titluri de stat vândute pe piaţa europeană. Interesul faţă de aceste obligaţiuni – într-un moment de evoluţii negative pe pieţele mondiale – a demonstrat încrederea investitorilor în Serbia, a declarat primul ministru.

Fondurile obţinute din vânzarea obligaţiunilor sunt folosite pentru finanţarea deficitului bugetar pe 2011.

Dar această acţiune a Serbiei a fost riscantă, iar banii câştigaţi din vânzare vor trebui rambursaţi la un preţ mai mare, ceea ce va creşte datoria externă a ţării, a declarat Ljubodrag Savic, profesor la facultatea de ştiinţe economice din Belgrad, publicaţiei SETimes.

Serbia a revândut recent obligaţiuni de stat pe termen de trei ani – prima dată în 28 februarie şi a doua oară în 27 martie – în valoare nominală totală de 89 mn de euro. Obligaţiunile au fost vândute la o rată de rentabilitate de 7,14% pe an, iar scadenţa pentru recuperarea acestora este la 1 martie 2015.

Deşi practica este riscantă, Serbia nu este singura ţară din regiune care apelează la metoda împrumutului.

În Muntenegru, guvernul a împrumutat recent 150 mn de euro de la Credit Swiss Bank. Ministrul finanţelor, Milorad Katni, a declarat că împrumutul va fi utilizat pentru finanţarea nevoilor bugetare, a serviciului datoriei şi pentru crearea unor rezerve financiare.

Din cei 150 mn de euro, 52 mn de euro vor fi utilizaţi pentru refinanţarea unei alte datorii contractate la aceeaşi bancă elveţiană, iar restul de 98 mn de euro se vor folosi pentru acoperirea deficitelor şi serviciului datoriei.

Într-o decizie fără precedent, Croaţia a lansat luna trecută pe piaţa americană 1,5 miliarde de obligaţiuni cu o valoare nominală de 1 dolar, pe termen de cinci ani şi cu un randament de 6,3%. Obligaţiunile devin scadente în 27 aprilie 2017 – ceea ce transformă Croaţia în cea mai îndatorată ţară din regiune pentru următorii cinci.

"Acesta este un indiciu că ţările din regiune nu au suficiente surse financiare pentru finanţarea cheltuielilor şi trebuie să se împrumute. Condiţiile de împrumut devin de la un an la altul tot mai nefavorabile, iar datoria creşte. Îndatorarea devine un fapt obişnuit, iar situaţia economică nu se îmbunătăţeşte", a declarat Zivko Atanasovski, profesor la facultatea de ştiinţe economice din Skopie, publicaţiei SETimes.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Dacă statul împrumută bani pentru rambursarea unor datorii anterioare, acest lucru nu va genera o creştere în viitor. Toate acestea afectează ratele dobânzilor aprobate pentru o anumită ţară", a adăugat Atanasovski.

El a spus că regula este simplă: dacă un stat este considerat ca fiind riscant în ceea ce priveşte rambursarea unui împrumut – dacă acesta se află într-o regiune "periculoasă", dacă acesta are o economie subdezvoltată, exporturi slabe, un PIB scăzut şi o pondere tot mai mare de datorii – ratele dobânzilor vor fi mai ridicate pentru statul respectiv.

În consecinţă, ţările din Europa de Vest obţin împrumuturi cu o rată a dobânzii de 2 până la 3% mai mică decât cele din Balcani.

În ciuda câştigurilor substanţiale obţinute din împrumuturi şi din vânzarea de obligaţiuni, problema fundamentală va apărea atunci când ţările vor ajunge în situaţia de a nu-şi mai putea rambursa împrumuturile: dezvoltarea redusă se va opri, iar investiţiile din regiune vor dispărea, a avertizat Atanasovski.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu