Muntenegru atrage tot mai mulţi turişti

19/04/2012

Muntenegru devine una dintre principalele destinaţii turistice din zona Mării Mediterane, oferind un posibil model pentru alte ţări din regiune.

De Nedjeljko Rudovic, din Podgorica pentru Southeast European Times -- 19/04/12

photo

Cartea poştală cu un Muntenegru perfect fructifică frumuseţea sa naturală şi stabilitatea politică. [Reuters]

Prognozele Consiliului Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC) sugerează că veniturile realizate din turism în Muntenegru vor creşte de la an la an în următorul deceniu, iar acestea vor ajunge să contribuie cu 17,8% la PIB în 2022. Acest scenariu optimist corespunde previziunilor ministerului turismului.

Datorită dimensiunii sale compacte, "posibilitatea de a combina turismul la mare şi la munte într-o singură zi este, fără îndoială, avantajul deosebit al Muntenegrului faţă de concurenţii săi. Atragerea marilor branduri hoteliere este un indiciu serios în ceea ce priveşte intenţia noastră de a deveni o destinaţie turistică de elită", a declarat Nebojsa Rackovic, consilierul ministrului turismului, publicaţiei SETimes. Ajută şi faptul că ţara se află la o distanţă de doar două ore de zbor cu avionul de principalele oraşe din Europa.

Rackovic menţionează că guvernul face eforturi constante pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi menţinerea unor preţuri competitive. "Principala noastră prioritate este ca Muntenegru să fie o destinaţie pentru toţi turiştii, indiferent de puterea lor de cumpărare. [În plus], prin atragerea unor mari investitori, cunoscuţi în întreaga lume, cum ar fi Aman Resorts şi Orascom … transmitem mesajul că suntem o ţară stabilă, iar scopul nostru este acela de a deveni o destinaţie turistică de înaltă calitate".

Mesajul pare a avea rezonanţă. Potrivit WTTC, sectorul turistic din Muntenegru contribuie deja cu 7,5% la PIB, comparativ cu 3,5% în Slovenia, 2% în Bosnia şi Herţegovina (BiH) şi 1,7% în Serbia. Aceleaşi date sugerează că numai anul trecut, veniturile din industria turismului s-au ridicat la 249,3 mn de euro în Muntenegru.

Zarko Radulovic, coproprietarul Grupului Stars Hotels din Muntenegru şi preşedintele Asociaţiei Muntenegrene de Turism, a declarat publicaţiei SETimes că "din fericire, Muntenegru are un mare avantaj – poziţia geografică bună şi frumuseţea naturală extraordinară – mare şi munte într-un spaţiu mic. În ceva mai puţin de trei ore, puteţi merge de la înot la schi". Dar nu totul se rezumă la plajă şi pârtiile de schi. Turiştii recunosc de asemenea "stabilitatea politică şi siguranţa", a adăugat acesta.

Radulovic susţine că Muntenegru ar putea face mult mai multe pentru a dezvolta sectorul turistic, menţionând de exemplu lipsa hotelurilor de trei, patru şi cinci stele, care sunt căutate de turiştii moderni. " Veniturile de 249 mn de euro obţinute [de acest sector] nu sunt chiar atât de bune; acestea ar trebui să fie de şase sau şapte ori mai mari".

Acesta a remarcat că veniturile realizate anul trecut de Croaţia din turism au fost de 2,6 miliarde de euro. Recunoscând că această ţară are o coastă mult mai mare decât cea a Muntenegrului, Radulovic spune că o comparaţie mai bună ar fi Ciprul.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Teritoriul este similar, dar este situat mai puţin favorabil. Cu toate acestea, Ciprul a obţinut venituri de aproximativ 3 miliarde de euro. Spre deosebire de Muntenegru, ei s-au străduit mai mult. Iar [ceea] ce are Ciprul nu se apropie nici pe departe de ceea ce poate oferi Muntenegru. Dacă punem în balanţă ofertele din sezoanele de vară şi iarnă, Muntenegru ar putea deveni campion şi unul dintre cei mai puternici protagonişti din zona Mării Mediterane".

Potrivit datelor Camerei de Comerţ pe 2011, cazările au înregistrat o creştere mai mare de 10% – 10,17% -- în timp ce la sosirile de turişti creşterea a fost de 8,75%. La fel ca în 2010, majoritatea turiştilor au venit din Serbia, Rusia şi BiH.

"Am putea deveni un fenomen global în privinţa dezvoltării, deoarece baza de pornire este scăzută şi fiecare creştere în procente pare impresionantă. Dacă Spania, care are un venit brut de 40 de miliarde din turism, câştigă 42 de miliarde, procentajele nu arată prea bine. Dar dacă Muntenegru câştigă 400 mn, creşterea este de 100%", spune Radulovic.

Acesta subliniază că inovaţiile făcute în Muntenegru dau deja rezultate: "De exemplu, proiectul de drumeţii şi ciclism este foarte bun, datorită… obiceiurilor şi dorinţelor care se schimbă rapid. În loc de plajă, clienţii doresc ceva mai atractiv, mai dinamic. Turiştii doresc o vacanţă activă, nu să stea într-un singur loc".

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu