Iranul a oprit exporturile de petrol în Grecia înaintea termenului limită pentru aplicarea sancţiunilor impuse de UE

17/04/2012

Grecia se luptă cu decizia Iranului de a opri livrările de ţiţei.

De H.K. Tzanis, din Atena pentru Southeast European Times -- 17/04/12

photo

Producţia la rafinăria de petrol de lângă oraşul Corint ar putea fi afectată de oprirea livrărilor de petrol iranian. [Reuters]

Cele două mari rafinării din Grecia, Hellenic Petroleum (EL.PE) şi grupul Motor Oil, au confirmat în 10 aprilie că nu au mai primit ţiţei iranian, repetând declaraţiile similare făcute de oficialii iranieni cu câteva ore înainte.

Agenţiile de ştiri internaţionale au citat de asemenea informaţiile primite în aceeaşi zi cu privire la anunţul Iranului de a opri livrările de petrol în Spania şi probabilitatea de a lua măsuri similare împotriva Germaniei şi Italiei. Acestea s-au produs în urma deciziei UE din ianuarie de a impune sancţiuni asupra acestei ţări din Orientul Mijlociu începând din 1 iulie, din cauza programului său nuclear controversat.

Deşi partea iraniană nu a indicat că decizia ar fi fost motivată de impunerea acestor sancţiuni, Teheranul a oprit deja livrările de petrol către Marea Britanie şi Franţa.

Ştirile publicate săptămâna trecută de publicaţiile din ţară, cum ar fi pagina de internet Press TV, au justificat oprirea vânzărilor către cei doi giganţi petrochimici din Grecia prin faptul că aceştia nu şi-au onorat plăţile.

Marţi, oficialii EL.PE au declarat că grupul caută noi furnizori de ţiţei pentru a acoperi deficitul cauzat de decizia Iranului, cu toate că planurile de urgenţă au fost demarate imediat după decizia UE din ianuarie împotriva Iranului.

EL.PE deţine de asemenea rafinăria OK.TA AD de lângă Skopie. Presa locală susţine că EL.PE caută furnizori din Africa de Nord şi din Rusia pentru a acoperi deficitul.

Directorul executiv al companiei, Angelos Stranis, a declarat publicaţiei SETimes că aproximativ 25% din importurile de petrol ale EL.PE au provenit din Iran în 2011, faţă de 7% în 2010. Acesta a spus că necesarul companiei sale este de aproximativ 325 000 de barili pe zi.

Cu toate insistenţele presei, acesta a refuzat să furnizeze detalii cu privire la strategia grupului.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Poziţia noastră este aceea de a nu comenta în mod public politica noastră economică şi comercială", a declarat Stranis, adăugând că oprirea importurilor de petrol iranian nu va afecta preţurile la pompe.

Presa l-a citat între timp pe directorul financiar al grupului Motor Oil, Petros Tzannetakis, declarând că această companie a întrerupt deja "de ceva timp" tranzacţiile cu Iranul.

Chiar dacă măsura luată de Iran este considerată ca fiind "o contra-sancţiune", reporterul pe probleme de energie Yannis Kanoupakis a declarat publicaţiei SETimes că tranzacţiile bancare cu sectorul petrolier din Iran au devenit de asemenea tot mai dificile în ultima perioadă.

Mahmoud Baladi, ataşat de presă la ambasada Iranului din Atena, nu a făcut decât să repete că guvernul său nu a anunţat un motiv oficial pentru oprirea livrărilor de petrol către Grecia şi alte ţări din EU. A doua zi, ministrul iranian al petrolului, Rostam Qasemi, a declarat că Teheranul a oprit într-adevăr exporturile de ţiţei către cele două rafinării greceşti, fără a oferi detalii.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu