Goranii din Kosovo şi Albania primesc cetăţenia bulgară

16/04/2012

Bulgaria oferă cetăţenia sa şi beneficii materiale membrilor comunităţii Gorani. Unii afirmă însă că aceasta este o revenire la politica secolului al XIX-lea.

De Linda Karadaku, din Pristina pentru Southeast European Times -- 16/04/12

photo

Bulgaria oferă cetăţenie comunităţilor Gorani. [Reuters]

Bulgaria îşi intensifică eforturile de oferire a cetăţeniei, burselor şi altor beneficii comunităţii Gorani din Kosovo şi Albania, comunitate afectată de sărăcie. Criticii măsurii spun însă că ţara abuzează de statutul său de stat membru UE pentru a avansa politici vechi de asimilare a altor etnii.

Goranii, majoritatea musulmani şi identificându-se drept macedoneni, trăiesc în 18 sate din regiunea Gora, precum şi în regiunile adiacente Zhupa şi Prespa din zona de graniţă Albania-Macedonia-Kosovo.

"Ei [reprezentanţii bulgari] vin de obicei la câteva luni. Următoarea lor venire la Gora este preconizată pentru începutul lunii mai", a declarat Avnija Rahte, preşedintele Asociaţiei Gorani Macedoneni.

Rahte a explicat că bulgarii, însoţiţi de un avocat, încearcă să îi convingă pe gorani de beneficiile cetăţeniei bulgare, inclusiv de potenţiala angajare în ţări UE, precum şi de şcolarizarea gratuită în Sofia şi Plovdiv.

Toţi ceea ce trebuie să facă goranii este să semneze documentate prin care declară că au origini bulgare şi sunt bulgari, a afirmat el.

Constituţia Bulgariei prevede opţiunea ca indivizii să obţină cetăţenia bulgară printr-o "procedură facilitată", stabilită prin legea cetăţeniei din respectiva ţară.

Agenţia pentru Bulgarii din Străinătate, care organizează vizitele, a prezentat un document strategic pe 2010 pe pagina sa de internet, explicând că politica vizează unificarea tuturor bulgarilor din regiune şi creşterea ratei natalităţii acestei naţiuni, care a scăzut mult.

Mai mult de 16 000 de macedoneni au obţinut cetăţenia bulgară anul trecut, împreună cu aproape 2 000 de ucraineni şi 1 000 de sârbi, însă doar şase cetăţeni kosovari, potrivit datelor Agenţiei.

"Aproape 1 500 de locuitori din Gora, Zhupa şi Prespa au obţinut cetăţenia bulgară", a declarat Gezim Kurti, şeful asociaţiei bulgarilor din Albania, publicaţiei SETimes.

Antoinette Primatarova, un om de ştiinţă bulgar, a sugerat într-un articol publicat la începutul acestui an că prim-ministrul Boyko Borissov este nerăbdător să insufle o nouă viaţă cuvintelor lui Bismarck potrivit cărora bulgarii sunt "pruşii Balcanilor".

"[Această frază nu] implică faptul că Borissov pretinde un rol special pentru Bulgaria în Balcani", a declarat Primatarova pentru SETimes, ci este o glumă legată de poziţia bulgară în UE.

Însă nu toată lumea este de acord. Bulgaria profită de faptul că este membră UE pentru a-şi continua politica de asimilare din secolul al XIX-lea împotriva macedonenilor şi a altora, potrivit lui Todor Petrov, preşedintele Congresului Macedonean Mondial.

Petrov a explicat că goranii au fost ţinte în mod tradiţional, fiind transformaţi în sârbi, bulgari şi greci, dacă erau creştini, sau în albanezi, turci sau bosniaci, dacă erau musulmani.

"De data aceasta, Bulgaria se foloseşte de 'politica paşaportului' pe lângă beneficiile materiale testate în timp destinate unora dintre cei mai săraci cetăţeni din Balcani", a declarat Petrov publicaţiei SETimes.

Experţii kosovari au declarat că nu a existat o comunitate bulgară până foarte recent, când câţiva gorani au început să accepte cetăţenia bulgară.

"Nu există o minoritate bulgară în Kosovo", a declarat Adrian Zeqiri, directorul principalului ONG din Kosovo care se ocupă de chestiunile minorităţilor, ECMI Kosovo, publicaţiei SETimes.

Nici constituţia Kosovo, nici legea sa privind comunităţile sau Albania nu recunosc existenţa unei minorităţi bulgare.

Cu toate acestea, politica bulgară a relansat dezbaterea cu privire la originea şi identitatea comunităţii Gorani.

"[Ei au] o criză de identitate din cauza istoriei şi a circumstanţelor politice", a declarat Fitim Spahiu de la Centrul pentru Cercetare şi Studii Sociale din Dragash, în regiunea Gora din Kosovo, publicaţiei SETimes.

Unii gorani resping vehement această caracterizare.

"Gora este populată exclusiv de macedoneni care trăiesc, în cea mai mare parte, în zona de graniţă dintre Kosovo şi Macedonia. În Gora şi Zhupa există 30 000 de macedoneni", a declarat Ismail Bojda, unul din liderii Partidului Democrat al Macedonenilor, cu sediul în Gora, pentru SETimes.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Reprezentanţii goranilor au trimis în noiembrie guvernului kosovar o cerere oficială de a fi menţionaţi în constituţie drept minoritate macedoneană; ei au declarat că se aşteaptă la un răspuns pozitiv.

Macedonia a oferit 15 000 de cetăţenii membrilor comunităţii Gorani din Kosovo anul trecut, precum şi alte 6 000 goranilor care trăiesc acum în Macedonia.

În plus, doi macedoneni din Gora vor fi incluşi acum în consiliul consultativ pentru minorităţi, format în prezent la Pristina. La activitatea consiliului vor participa de asemenea muntenegreni, rromi, egipteni, vlahi şi croaţi.

Corespondenta SETimes Svetla Dimitrova din Sofia a contribuit la redactarea acestui articol.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu