Masacrul din apropiere de Skopie şochează regiunea

16/04/2012

Investigaţiile asupra crimelor continuă, în timp ce tensiunile interetnice se intensifică.

De Misko Taleski, din Skopie pentru Southeast European Times -- 16/04/12

photo

Poliţia investighează scena celor cinci decese produse prin împuşcare de pe malul lacului Zhelezarsko, în apropiere de Skopie. [Reuters]

Uciderea a cinci macedoneni pe malul lacului Zhelezarsko din apropiere de Skopie, joi (12 aprilie), a şocat regiunea prin brutalitatea sa şi periclitează pacea din Macedonia, avânt totodată potenţialul de a periclita şi securitatea regională.

Patru dintre victime erau bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, care veniseră la lac să pescuiască. Al cincilea era un bărbat de 45 de ani care a fost împuşcat în timp ce încerca să fugă de la faţa locului şi se crede că acesta a fost martor fără voie la respectiva crimă.

"Ministerul afacerilor interne îi caută intensiv pe criminali şi motivul crimei. Din informaţiile disponibile nu pot fi stabilite acum identitatea sau etnia acestora. Ucigaşii nu pot scăpa însă de justiţie şi vor fi pedepsiţi foarte sever", a declarat ministrul de interne Gordana Jankulovska.

Anchetatorii au stabilit că cei patru bărbaţi au fost împuşcaţi din apropiere cu trei tipuri de arme de foc.

Poliţia a format un grup operativ pentru a coordona investigaţia. Autorităţile intervievează cel puţin 100 de persoane şi au găsit un vehicul despre care crede că ar fi fost condus de ucigaşi.

"Facem apel la toţi cetăţenii şi la presă să [păstreze calmul] şi să nu stârnească tensiuni interetnice", a afirmat Jankulovska într-un apel adresat publicului.

Decesele au stârnit însă tensiuni între macedoneni şi albanezi, pe fondul suspiciunilor că paramilitarii albanezi i-au omorât pe cei cinci bărbaţi în urma apelurilor repetate din presa socială la răzbunarea a doi albanezi ucişi în urmă cu două luni în Gostivar, după ce atacaseră un poliţist aflat în afara orelor de serviciu.

Situaţia a fost complicată de această dată şi de faptul că aceste crime au coincis cu sărbătorile Paştelui ortodox.

Câteva sute de macedoneni indignaţi au blocat cartierul Radishani din apropiere, construind baricade, aprinzând lumânări şi făcând apel la guvern să garanteze că se va face dreptate. Aceştia au devastat un autobuz şi un vehicul al postului de televiziune 24 Vesti, de opoziţie.

Poliţia a preluat rapid controlul asupra cartierului şi a arestat nouă protestatari.

"Suntem atacaţi şi ucişi tot mai mult, însă poliţia şi tribunalele adesea nu îşi fac treaba în numele coexistenţei interetnice şi a politicii interne şi internaţionale, în timp ce presa prezintă o viziune distorsionată sau neutră", a declarat Branko Ristevski din Skopie, care s-a aflat în apropiere de Radishani, publicaţiei SETimes.

Analiştii spun că crimele pot fi plasate într-un context regional, date fiind recentele evoluţii care periclitează pacea.

"Această crimă este o introducere în activităţile din următoarele câteva luni, când vor fi create condiţiile pentru schimbarea graniţelor balcanice, adică se va materializa ideea Albaniei Mari", a declarat Ivan Babanovski, fost profesor la Facultatea de Securitate din Skopie, publicaţiei SETimes.

"M-am aşteptat ca asemenea incidente să se producă puţin mai târziu, dar cineva pare să fie grăbit", a adăugat Babanovski.

Mersil Biljalji, analist politic şi rector adjunct al Universităţii FON din Skopie, nu este de acord, spunând că ideea Albaniei Mari nu este în spatele acestui incident sau al altora. El învinuieşte în acest sens criminalizarea societăţii.

"Crimele nu trebuie să aibă caracter interetnic. Oricum ar fi, acestea sunt un rezultat al politicilor proaste aplicate", a declarat Biljali publicaţiei SETimes. El a fost însă de acord că Macedonia "ar putea intra într-o fază periculoasă din punct de vedere social".

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Cu toate acestea, Jove Kekenovski, profesor de securitate la Universitatea din Bitola, a declarat publicaţiei SETimes că neîncrederea şi animozitatea dintre poporul macedonean şi minoritatea albaneză sunt la un nivel ridicat. "Este evident că albanezii doresc să trăiască într-un stat pur din punct de vedere etnic şi acest fel de incident rezultă din asemenea planuri".

Organizaţiile formate după dizolvarea Armatei de Eliberare a Kosovo l-au avertizat pe prim-ministrul kosovar Hashim Thaci, precum şi pe reprezentanţii EULEX şi KFOR, că se vor mobiliza din nou pentru a-i apăra pe albanezii din nordul Kosovo.

Armata Naţională Albaneză (ANA), o formaţiune paramilitară, a avertizat SUA, UE, NATO şi ONU că va interveni în Kosovo, în vestul Macedoniei şi în sudul Serbiei pentru a-i proteja pe albanezi de extremism.

"Suntem forţaţi să intervenim înainte de a fi prea târziu", a declarat liderul politic al ANA, Gafur Adili.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu