Experţii propun înfiinţarea unei linii aeriene comune pentru Balcanii de Vest

12/04/2012

Proponenţii spun că aceasta ar însemna zboruri mai ieftine şi conexiuni directe.

De Muhamet Brajshori, din Pristina pentru Southeast European Times -- 12/04/12

photo

Tot mai multe zboruri sunt adăugate pentru a deservi piaţa sârbească, cea croată şi cea kosovară. [Reuters]

Andrea Dimitrov, un călător din Bulgaria, îşi omoară timpul pe aeroportul din Tirana. Zborul său de legătură pentru a ajunge acasă trece prin Viena, făcând un ocol de aproximativ 800 km.

"Este prin Viena deoarece nu există niciun zbor direct, iar biletele sunt enorm de scumpe. Am plătit 370 de euro; aş putea obţine un bilet mai ieftin de la Sofia la Londra", a afirmat Dimitrov.

În general, criza financiară globală a însemnat vremuri dificile pentru liniile aeriene, şi nici Balcanii de Vest nu au făcut excepţie. În timp ce unele ţări precum Serbia au companii aeriene naţionale, Albania, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina şi Croaţia şi-au privatizat complet companiile aeriene sau au menţinut acţiuni la acestea, precum Croatian Airlines şi Adria Airways. Piaţa relativ mică şi numărul de companii aeriene i-au determinat pe unii experţi să ceară înfiinţarea unei linii aeriene comune pentru a deservi întreaga regiune.

"Dacă companiile aeriene naţionale ar fuziona într-una regională, aceasta ar oferi stabilitate pe piaţă, ar scădea preţurile pentru pasageri şi ar [încuraja] o competiţie corectă cu liniile aeriene europene mai mari prezente pe piaţă", a declarat Dritan Keliu, profesor de economie şi şef la Centrul Balcanic pentru Economie şi Comerţ, publicaţiei SETimes.

În acest moment, singura companie aeriană funcţională a Albaniei este BelleAir, o companie privată. În noiembrie 2011, autoritatea Aviaţiei Civile Albaneze a revocat licenţa companiei Albanian Airlines pentru a împiedica plasarea acesteia pe lista de companii aeriene interzise de UE. Linia aeriană respectivă fusese privatizată în urmă cu peste doi ani.

În Serbia, guvernul a încercat în mod repetat să privatizeze compania aeriană naţională JAT Airways, dar fără succes. Cea mai mare companie aeriană regională rămâne Turkish Airlines, care îşi sporeşte serviciile în Balcanii de Vest.

Ali Genc, prim vicepreşedinte pentru relaţii media al Turkish Airlines, a declarat publicaţiei SETimes că linia aeriană a introdus două zboruri pe zi la Belgrad, zece zboruri săptămânale la Pristina, Skopie, Tirana şi Saraievo şi intenţionează să adauge un zbor suplimentar la Podgorica pentru sezonul estival.

"Cooperăm cu mulţi parteneri din regiunea Balcanilor", a declarat Genc. "Suntem întotdeauna pregătiţi să cooperăm cu orice partener care se poate ridica la calitatea serviciilor noastre".

"[În prezent,] zburăm către toate capitalele din Balcani. Noi suntem o companie cu o creştere rapidă şi ne extindem afacerea în toată lumea, precum şi în regiunea Balcanilor. Am făcut un progres mare în regiune, care se poate vedea examinând cifrele", a adăugat Genc.

El declară că piaţa balcanică este foarte dură. "Nu există o profunzime a pieţei şi piaţa este foarte sensibilă la preţ. Un lucru pozitiv în ceea ce priveşte regiunea este că există o creştere constantă pe piaţă. Aproape 80% din direcţia pieţei este către vest. Cu noul nostru tipar de reţea încercăm să obţinem o mai mare cotă din această piaţă şi vedem unele progrese", a afirmat Genc.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Keliu spune că pieţele sârbă, croată şi kosovară cunosc o creştere a numărului de zboruri.

"Croaţia, Kosovo şi Serbia cunosc o creştere uriaşă a numărului de zboruri, prima ca destinaţie turistică, iar ultimele două datorită diasporei uriaşe care trăieşte în străinătate. Aeroportul din Pristina este pentru mulţi o cale de a ajunge acum în Macedonia sau Albania din cauza distanţei către aceste ţări".

Kosovo este singura ţară din regiune fără o companie aeriană privată sau de stat, ceea ce permite diferitelor companii care zboară la Pristina să controleze preţul biletelor.

Blerim Meta, un doctor care trăieşte în Germania, a declarat pentru SETimes că ar alege o linie aeriană kosovară dacă aceasta ar fi o opţiune. "Aceasta ar controla preţurile şi diaspora kosovară ar trimite banii pentru bilete direct în Kosovo, nu altundeva".

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu