Un raport al ONU relevă mari diferenţe ale nivelului de fericire în regiune

09/04/2012

Cipru este cea mai fericită ţară din Europa de Sud-est, potrivit unui studiu recent comandat de ONU. Bulgaria se numără printre cele mai nefericite zece naţiuni din lume.

De Svetla Dimitrova, din Sofia pentru Southeast European Times -- 09/04/12

photo

Grecia, care s-a aflat în pragul incapacităţii de plată luni la rândul anul trecut, s-a clasificat drept a 42-a naţiune din lume în ceea ce priveşte nivelul de fericire. [Reuters]

Cipru şi Grecia sunt ţările cele mai fericite din Europa de Sud-est, potrivit primului Raport Mondial al Fericirii, publicat de Institutul Pământului de la Universitatea Columbia din New York în 2 aprilie.

Studiul acoperă 156 de state de pe glob şi a fost comandat pentru o conferinţă ONU la nivel înalt asupra fericirii, organizată la New York în aceeaşi zi.

"PIB-ul este de mult timp etalonul după care s-au măsurat economiile şi politicienii. Acesta nu ia însă în considerare costurile sociale şi de mediu ale aşa-numitului progres", a declarat Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, la întâlnire.

Conferinţa a fost programată şi găzduită de guvernul Bhutanului, unde în 1972 s-a născut ideea folosirii fericirii ca unitate de măsură a prosperităţii naţionale şi a bunei guvernări. În cele din urmă, micul regat himalayan a adoptat obiectivul Fericirii Naţionale Brute (FNB) în locul PIB-ului.

Potrivit lui Jeffrey Sachs, directorul Institutului Pământului, care a redactat Raportul Fericirii Modiale împreună cu Richard Layard de la Şcoala de Economie din Londra şi cu John Helliwell de la Universitatea British Columbia din Canada, doar progresele legate de PIB nu pot promova fericirea.

Statele Unite, care s-au plasat pe locul al 11-lea din lume în raport, "au cunoscut o creştere de trei ori a PIB-ului per cap de locuitor din 1960 şi până în prezent, însă acul fericirii nu s-a mişcat", a declarat Sachs la reuniunea ONU. "Alte ţări au urmat alte politici şi au realizat mult mai multe progrese în privinţa fericirii, chiar şi la niveluri mult mai mici ale venitului per cap de locuitor".

În studiul compilat pe baza diferitelor studii naţionale şi internaţionale din 2005 până la jumătatea anului 2011, Ciprul a apărut din nou drept ţara cel mai bine clasată din Europa de Sud-est, plasându-se pe locul 35 în lume. Grecia lovită de criză, care s-a aflat în pragul incapacităţii de plată luni la rândul anul trecut, s-a clasificat pe locul 42 în rândul naţiunilor din punctul de vedere al fericirii, cu mult înaintea celorlalte 11 ţări din regiune.

"S-ar putea ca ei [autorii] să fi folosit date din 2008 şi 2009, cel târziu, prin urmare s-ar putea ca studiu să fie datat, în alte cuvinte, dinaintea crizei", a declarat dr. Maria Simosi, lector în teoria organizaţională şi proiectarea de produse şi sisteme la Universitatea Mării Egee, publicaţiei SETimes.

"Cu toate acestea, grecii ar putea continua să înscrie puncte multe dacă [parametrul] coeziunii sociale rămâne mare, în comparaţie cu alte ţări care trec printr-o criză similară".

Şomajul, care provoacă la fel de multă nefericire precum o pierdere grea sau separarea, potrivit raportului ONU, a crescut în Grecia de la începerea crizei şi se situează acum la 21%.

Rugat să comenteze poziţia bună a ţării pe tabelul global, Helliwell a afirmat că clasificările "sunt bazate pe scorurile medii pentru perioada cuprinsă între 2007 şi începutul anului 2011 şi este improbabil să reflecte actualele evenimente".

"Sperăm într-un raport următor care să înceapă să arate şi să lămurească schimbările produse în timp", a declarat el pentru SETimes.

Dintre celelalte 11 ţări din regiune, Croaţia s-a situat pe locul 56, înaintea Kosovo (68), Moldovei (75) şi Turciei (78). România s-a plasat pe locul 80 în lume, iar Muntenegru (86), Albania (88) şi Bosnia şi Herţegovina (99) încheie lista ţărilor din regiune care au ajuns între primele 100 de naţiuni în privinţa nivelului de fericire.

Serbia şi Macedonia au ocupat poziţiile 118 şi, respectiv, 127, în timp ce Bulgaria (147) a apărut drept a 10 ţară din lume ca nivel de nefericire, înaintea a opt ţări africane şi a Republicii Haiti, care a fost lovită de un cutremur devastator în 2010.

Zaharina Savova, profesor asistent şi psiholog clinic şi psihoterapist din Sofia, nu a fost surprinsă de poziţia proastă a Bulgariei. Oamenii se simt fericiţi atunci când îşi pot atinge obiectivele, fie acestea materiale, spirituale sau sociale, a afirmat ea, menţionând că orice fac oamenii cu vieţile lor, aceasta ar trebui să fie în armonie cu natura lor interioară.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Bulgarii tind să se plângă întotdeauna şi să remarce în principal aspectele negative ale lucrurilor şi rareori ne felicităm sau ne încurajăm unii pe alţii", a declarat Savova publicaţiei SETimes. "Prin urmare, atunci când trăieşti într-un mediu dominat de respingere şi nemulţumire, eşti afectat de această energie negativă din aer şi cu greu te poţi simţi fericit. Ne temem să ne bucurăm că suntem fericiţi, astfel încât suntem incapabili să ne bucurăm pe deplin de acest sentiment".

Studiul a clasificat Danemarca, Finlanda, Norvegia şi Olanda drept ţările cu cel mai ridicat nivel de fericire din lume, cu evaluări ale calităţii vieţii situate în jurul mediei de 7,6 pe o scară de la 0 la 10. Togo a fost clasificat drept cea mai nefericită dintre toate cele 156 de naţiuni cuprinse în studiu, în urma Beninului, Republicii Central Africane şi Sierrei Leone. Scorul mediu al celor patru ţări sub-sahariene a fost de 3,4.

"Ţările mai fericite tind să fie ţări mai bogate", se afirma în raport, menţionându-se că veniturile din primele patru naţiuni sunt de 40 de ori mai mari decât cele din ultimele patru. Cu toate acestea, factori precum a avea prieteni pe care să te bazezi, sentimentul libertăţii de a face alegeri importante pentru propria viaţă, o aşteptare de viaţă sănătoasă şi absenţa corupţiei sunt mai importanţi pentru fericire, se adăuga în raport.

H.K. Tzanis din Atena a contribuit la redactarea acestui articol.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu