Preşedintele sârb Tadic demisionează, dar plănuieşte să revină pentru un nou mandat

04/04/2012

Anunţându-şi demisia miercuri, Boris Tadic a declarat că plănuieşte să candideze pentru un nou mandat la alegerile anticipate din 6 mai. (AP, Reuters, BBC, B92 - 04/04/12)

(AP, Reuters, BBC, B92 - 04/04/12)

photo

Preşedintele Serbiei, Boris Tadic, care şi-a anunţat demisia miercuri (4 aprilie), în Belgrad, va candida pentru un nou mandat luna viitoare. [Reuters]

Preşedintele sârb Boris Tadic şi-a anunţat demisia miercuri (4 aprilie), cu zece luni înainte de când era programat să se încheie mandatul său de cinci ani.

Un politician pro-Occident şi un susţinător înflăcărat al integrării ţării sale în UE, Tadic a afirmat că va trimite joi o scrisoare oficială către preşedintele Parlamentului Slavica Djukic-Dejanovic, după care se aşteaptă ca aceasta să ceară alegeri prezidenţiale anticipate pe 6 mai.

„În acord cu constituţia, am decis să-mi scurtez mandatul... pentru a putea permite organizarea alegerilor anticipate la toate nivelurile, pe 6 mai”, a declarat Tadic, liderul Partidului Democrat (DS), citat de Reuters. „Voi candida în aceste alegeri şi mă aştept ca [lupta] să fie strânsă”.

Votul va coincide cu alegerile parlamentare şi locale, care sunt programate să aibă loc în aceeaşi zi.

Partidul lui Tadic, DS, este principalul partid din coaliţia de guvernământ a Serbiei, care a condus ţara către recunoaşterea statutului oficial de stat candidat la UE, pe 1 martie.

„Voi candida cu mult optimism, datorită tendinţelor pozitive din ţara noastră”, a declarat Tadic reporterilor miercuri, fiind citat de publicaţia belgradeză B92. „Propun o cale către integrarea europeană şi conservarea integrităţii ţării noastre”.

Cu toate aceasta, el a admis că votul de luna viitoare nu va fi unul uşor pentru el. Deşi este unul dintre cei mai populari politicieni din Serbia, sondajele recente arată că DS pierde teren în faţa populiştilor din Partidul Progresist Sârb (SNP), condus de Tomislav Nikolic.

Cei doi s-au confruntat în finalele prezidenţiale ale alegerilor din 2004 şi din 2008, ambele fiind câştigate de Tadic. În 2008, liderul DS a fost reales pentru încă un mandat de cinci ani, cu puţin peste 50% dintre voturi.

Liderul SNP este unul dintre candidaţii care se preconizează că vor candida la preşedinţie în luna mai.

Exprimându-şi încrederea că îl va învinge pe Tadic de această dată, Nikolic a declarat miercuri că el spera „că această campanie electorală va fi corectă”.

Kosovo este una dintre cele mai controversate probleme în politica sârbă. Naţionaliştii pretind că Tadic este pregătit să vândă fosta provincie sârbă în schimbul promisiunilor că ţara sa va deveni, într-o zi, membră UE.

Kosovo şi-a declarat independenţa pe 17 februarie 2008, la numai două zile după instalarea oficială a lui Tadic în funcţia de preşedinte. Liderul DS a menţionat miercuri că partidul său nu plănuieşte să-şi schimbe poziţia faţă de această chestiune.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

„Nu vom recunoaşte Kosovo”, a spus Tadic. „Sunt în continuare preşedinte, şi astăzi, şi mâine”.

Belgradul a anunţat că alegerile municipale şi parlamentare din 6 mai vor include părţi din nordul Kosovo, care se identifică cu Serbia şi au organizat recent un referendum pentru a denunţa instituţiile Pristinei. Autorităţile din Kosovo au promis că vor recurge la forţă, dacă va fi nevoie, pentru a împiedica Serbia să deruleze un scrutin pe teritoriul ţării.

„Este problema Serbiei”, a declarat pentru SETimes ministrul de interne al Kosovo, Bajram Rexhepi. „Tot ceea ce mă interesează este (ca aceasta) să nu se reflecte asupra situaţiei securităţii din Kosovo”.

Linda Karadaku din Pristina a contribuit la acest reportaj.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu