Majorarea preţurilor la energie a fost amânată deoarece ERO nu are director

03/04/2012

Preţul curentului electric era programat să se majoreze în 1 aprilie, dar o decizie a guvernului a amânat măsura respectivă.

De Safet Kabashaj, din Pristina pentru Southeast European Times -- 03/04/12

photo

Cetăţenii kosovari nu plătesc mai mult pentru curentul electric deocamdată. [Reuters]

Lipsa de coordonare între guvern şi parlament cu privire la noul director al Consiliului de Conducere al Oficiului de Reglementare a Energiei (ERO) a dus la amânarea majorării preţului la energie electrică, planificată să intre în vigoare duminică (1 aprilie) în Kosovo.

Joi, parlamentul a respins candidatul propus de guvern pentru a ocupa poziţia de director al ERO, rămasă vacantă după ce mandatul lui Ali Hamiti s-a încheiat în urmă cu câteva săptămâni.

Guvernul l-a propus pe Enver Halimi pentru respectiva funcţie. Dar Comisia Adunării pentru Dezvoltare Economică, Infrastructură, Comerţ şi Industrie a declarat că Halimi nu are formaţia corectă pentru post şi a cerut guvernului să propună un candidat nou.

Directorul este singura autoritate care poate convoca o şedinţă a Consiliului ERO şi poate lua decizia finală privitoare la cererea Corporaţiei Energetice din Kosovo (KEC) de a majora preţul curentului electric.

Purtătoarea de cuvânt a ERO, Adelina Murtezaj, a declarat pentru SETimes că totul depinde de adunare.

Conform planului KEC, locuitorii se vor confrunta cu o majorare de 23% a costurilor la energie pentru luna aprilie.

Oficiul de Reglementare şi-a exprimat unele rezerve cu privire la nivelul majorării. Alte două opţiuni prezentate de KEC prevedeau majorări de 12% şi 9%, dar procentul respectiv ar trebui însoţit de contribuţii financiare mai mari din partea guvernului, a declarat purtătorul de cuvânt al KEC, Viktor Buzhala, publicaţiei SETimes.

Încă nu s-a decis care opţiune va avea câştig de cauză, dar este evident că va avea loc o majorare a preţului la energia electrică.

Un grup de ONG-uri spun că reţeaua energetică nu este întreţinută în mod adecvat de KEC, ceea ce provoacă pierderi financiare şi pierderi de curent electric -- ca în cazul furtului de curent electric.

Potrivit lui Buzhala, aproximativ 20% din energie se pierde din cauza furturilor -- aproximativ 40-50 mn euro. Mai mult de 10 000 de cazuri de furt aşteaptă să fie soluţionate în instanţă.

"KEC depune un efort susţinut pentru minimizarea pierderilor comerciale", a insistat Buzhala.

Cetăţenii nu au reacţionat bine la vestea majorării preţurilor.

"Am reuşit să îmi organizez cumva viaţa cu pensia mea, dar acum trebuie să îmi rearanjez cheltuielile, o soluţie care va fi foarte dificil de găsit", a declarat pensionarul Hysen Kqiku publicaţiei SETimes.

"În loc să se gândească la noi locuri de muncă, ei se gândesc doar la majorări de preţuri", a afirmat Kqiku.

Deocamdată preţul este fix şi cetăţenii nu au opţiuni pentru a i se opune. KEC suspendă alimentarea cu energie electrică către familiile care nu îşi plătesc facturile.

Kqiku este conştient de acest lucru, aceasta fiind o dimensiune care îl înfurie şi mai mult. "Este un păcat să tai curentul pentru cineva ca mine, care are doar 180 euro pe lună -- este practic imposibil să acoperi toate serviciile de stat", a afirmat el.

Deşi noile tarife la energie îi afectează pe cetăţeni, acestea vor avea un impact şi asupra comerţului şi afacerilor.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Genc Totaj este proprietarul unui supermarket din oraşul sudic Prizren. "Sunt îngrijorat de majorări, deoarece mă fac să cheltuiesc mai mult pe energie în loc să fac cheltuieli în alte scopuri, legate de comerţul meu", a declarat el publicaţiei SETimes.

Chiar şi firmele mici din Kosovo au generatoare de curent, întrucât alimentarea cu energie nu este stabilă. În ultimii cinci ani, Totaj a achiziţionat trei generatoare de acest fel.

Mitrovica este unul din oraşele cel mai puternic afectate de întreruperile de electricitate. Jahir Hodaj are un restaurant de tip fast food în oraş de peste 20 de ani.

"Mă confrunt cu probleme grave în menţinerea producţiei mele şi un nou preţ la energia electrică îmi va complica şi mai mult poziţia", a declarat Hodaj pentru SETimes.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu