Lipsa de transparenţă caracterizează partidele politice din Europa de Sud-est

02/04/2012

Mulţi spun că este necesar mai mult control şi transparenţă în ceea ce priveşte finanţarea campaniilor electorale.

De Safet Kabashaj, din Pristina pentru Southeast European Times -- 02/04/12

photo

Oficialii kosovari dezbat aprins soluţiile care să asigure conformitatea cu legile privind finanţarea partidelor politice. [Transparency International Kosovo]

Democraţiile nou-create din Europa de Sud-est au cel puţin un lucru în comun cu democraţiile mai vechi din Vest – criticarea finanţărilor campaniilor electorale şi percepţia că prin contribuţiile ascunse făcute partidelor politice se poate obţine putere şi influenţă.

"Nu există nicio transparenţă a fondurilor partidelor politice", a declarat Merita Mustafa de la Transparency International Kosovo publicaţiei SETimes.

Mustafa a spus că partidele politice evită să îşi dezvăluie fondurile şi să anunţe relaţiile pe care le au cu firmele donatoare. "După ce ajung la putere, partidele le ajută să câştige licitaţiile", a spus ea.

Transparency International, o organizaţie internaţională care monitorizează corupţia, a identificat probleme în dezvăluirile privind finanţarea partidelor la ultimele alegeri din Kosovo, Albania, Croaţia, Macedonia şi Serbia.

La alegerile din Kosovo din 2010, partidele politice au cheltuit sume considerabil mai mari pentru campanie decât au raportat. "Un partid politic [Partidul Democrat din Kosovo] a cheltuit aproximativ 1mn de euro, dar a raportat că a cheltuit mai puţin de 200 000 de euro", a spus Mustafa.

Organizaţia a recomandat ca Albania şi Kosovo să înăsprească legislaţia privind dezvăluirea publică a fondurilor, cu termene clare şi mecanisme de publicare, precum şi să îi pedepsească pe infractori. Raportul menţionează unele progrese în publicarea rapoartelor în Croaţia, Macedonia şi Serbia.

Gani Koci, ministrul adjunct pentru dezvoltare economică din Kosovo, a declarat că partidele nu ascund intenţionat practicile financiare. El dă vina pe Comisia Electorală Centrală şi pe Biroul Auditorului General pentru faptul că nu au instituit controlul financiar.

"Niciunul dintre partidele politice din Kosovo nu este atât de transparent pe cât ar trebui să fie", a declarat acesta publicaţiei SETimes.

"Trebuie să existe mai mult control instituţional asupra finanţelor partidelor politice, iar principalul protagonist în acest sens este Comisia Electorală Centrală (CEC)", a declarat Burim Ramadani, secretarul Alianţei pentru Viitorul Kosovo, de opoziţie, pentru SETimes.

Deşi CEC are autoritatea legală de a monitoriza finanţarea partidelor, aceasta s-a mulţumit ca partidele politice să îi prezinte rapoarte anuale sprivind tranzacţiile financiare, dar nu le-a evaluat.

"În conformitate cu legea, publicăm rapoartele pe care le primim de la compania de audit cu care am semnat contract", a declarat Fehmi Ajvazi, purtătorul de cuvânt al CEC, publicaţiei SETimes.

La peste un an după alegeri, însă, raportul de audit al CEC nu a fost încă făcut public.

Ismet Beqiri, secretarul Ligii Democratice din Kosovo (LDK), a afirmat că partidele ar trebui să fie finanţate exclusiv de la bugetul de stat.

"În acest fel, toată lumea ştie care este provenienţa fondurilor şi cum sunt cheltuite acestea", a declarat Beqiri publicaţiei SETimes.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Anul trecut, LDK a propus o creştere a sumelor alocate de la buget pentru partide de la 0,17% la 0,34%, propunere adoptată de guvern în decembrie. Kosovo are acum cel mai mare nivel de fonduri alocate de la buget pentru partidele politice din regiune. Macedonia, dimpotrivă, alocă 0,06% din bugetul său partidelor politice, iar Muntenegru 0,05%.

Partidele de guvernământ nu sunt favorabile ideii limitării finanţărilor doar la sumele alocate de la bugetul de stat.

"Întrucât suntem de acord că nu există transparenţă în finanţele entităţilor politice, chiar şi cu măsuri care limitează finanţarea acestora la sumele de la bugetul de stat, partidele politice vor găsi totuşi o cale de a obţine donaţii de la firme", a declarat Koci.

Koci a afirmat că el este în favoarea legalizării donaţiilor de la firme cu compensarea impozitelor pentru donatori, dar totodată consideră că este necesară impunerea de limite asupra sumelor obţinute din donaţii.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu