Centrele de servicii pentru migraţie promovează emigrarea legală

23/03/2012

Un proiect finanţat de UE îi ajută pe emigranţii din Balcanii de Vest cu informaţii privind emigrarea legală în UE – şi face eforturi pentru a-i atrage pe cei din diaspora să se întoarcă.

De Anes Alic, din Saraievo pentru Southeast European Times -- 23/03/12

photo

Centrul de servicii pentru migraţie din Bania Luka este unul din cele cinci înfiinţate în BiH şi a ajutat peste 700 de persoane. [Prin amabilitatea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie]

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) implementează proiectul Migraţie pentru Dezvoltare în Balcanii de Vest (MIDWEB) cu scopul de a opri şi inversa exodul masiv de inteligenţă din regiune. Mizele sunt mari, la fel şi obstacolele.

Proiectul furnizează informaţii celor care doresc să emigreze legal în ţările UE, să studieze şi să găsească un loc de muncă, după care să se întoarcă acasă. De asemenea, acesta sensibilizează persoanele cu privire la pericolele şi costurile emigraţiei ilegale.

Principalul instrument al proiectului este o reţea de centre de servicii pentru migraţie (MSC), în valoare de 2,1 mn de euro, din Albania, Bosnia şi Herţegovina (BiH), Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia. Acestea oferă asistenţă în ceea ce priveşte educaţia specifică, locuri de muncă şi alte oportunităţi.

"[MSC-urile] îi ajută pe solicitanţi să se descurce prin birocraţia [UE], oferă asistenţă la cererile de vize, asigură verificarea şi traducerea documentelor şi îi îndrumă pe solicitanţi spre autorităţile relevante", informează site-ul MSC.

Tendinţa de emigrare este resimţită în special în BiH. Potrivit sondajelor, 90% din tinerii din BiH care locuiesc în zonele rurale şi 60% din cei din zonele urbane şi-ar părăsi ţara dacă ar avea şansa.

Peste 55 000 de tineri au plecat din ţară în perioada 1996-2011.

"MIDWEB îi ajută pe potenţialii emigranţi în deciziile care le schimbă viaţa şi le uşurează procesul de migraţie", a declarat Irma Sadikovic, coordonatorul de proiect din Saraievo, publicaţiei SETimes.

Importanţa programului MIDWEB este enormă, potrivit reprezentantului Institutului Federal pentru Ocuparea Forţei de Muncă din BiH, Haris Culjevic.

"[Acesta] va reduce emigraţia ilegală şi cu siguranţă îi va atrage pe specialiştii bosniaci să revină acasă din Europa de Vest", a declarat Culjevic publicaţiei SETimes.

Sasha Jelaca, un inginer mecanic şomer în vârstă de 25 de ani, este un caz tipic pentru cei care solicită asistenţa MSC. Jelaca a cerut, fără succes, sprijinul majorităţii multe organizaţii internaţionale şi ambasade occidentale din BiH.

"Nu este absolut nici un viitor pentru mine aici", a declarat Jelaca pentru SETimes, adăugând că este imperios necesar să plece cu familia sa acolo unde există mai multe oportunităţi.

În timp ce mulţi s-ar gândi să emigreze ilegal, Jelaca a spus că a aflat de MSC-ul din Bania Luka, de unde el strânge informaţiile necesare.

La fel ca alţi clienţi MSC, Zoran Zivanic, un şomer în vârstă de 50 de ani din Bania Luka, operator de vehicule de transport, nu doreşte să emigreze definitiv, ci caută un loc de muncă temporar.

"Ştiu că experienţa mea ar fi utilă în ţările mai organizate şi aş face acest lucru pentru copiii mei", a declarat Zivanic pentru SETimes.

Este prea devreme pentru a evalua succesul proiectului, dar Jelaca şi Zivanic au spus că asistenţa oferită de MSC le-a fost utilă.

Deşi doar trei bosniaci au revenit până acum în ţară, oficialii sunt încrezători.

"Sperăm ca instituţiile din BiH să continue eforturile noastre de a-i atrage pe specialiştii din diaspora înapoi în ţară pentru a-şi împărtăşi experienţele lor şi pentru a ajuta la informarea bosniacilor care doresc să lucreze în străinătate", a spus Sadikovic.

În restul regiunii, Albania şi Kosovo sunt în mod special afectate negativ de fenomenul migraţiei. Albanezii sunt în fruntea listei imigranţilor care solicită azil în UE. Autorităţile belgiene au declarat că 80% dintre solicitanţii de azil provin din Albania.

Autorităţile UE suspectează că în spatele creşterii solicitărilor se află o reţea extrem de bine organizată de traficanţi de persoane, care oferă documente false şi oportunităţi nelimitate, contra cost.

În Kosovo, şase noi MSC-uri au fost înfiinţate din ianuarie 2011 şi au fost asistate 1 159 de persoane, a declarat Shqipe Pallaska, reprezentantul proiectului MIDWEB din Kosovo, publicaţiei SETimes.

Numărul persoanelor interesate creşte de la o lună la alta, a adăugat Pallaska.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"În general, persoanele care vizitează centrele sunt tinere: mai ales studenţi interesaţi să îşi continue studiile în străinătate sau să găsească un loc de muncă. Profilul reprezentativ pentru majoritatea potenţialilor emigranţi kosovari este: persoană căsătorită, sub 30 de ani, cu studii liceale, care caută un loc de muncă sau care doreşte să studieze mai departe în străinătate", a spus Pallaska.

Douăzeci de albanezi kosovari din diaspora s-au întors în ţară în cadrul programului MIDWEB pentru a-şi împărtăşi experienţa la firmele locale.

În timp ce migraţia albanezilor în UE a alertat autorităţile de la Bruxelles, Sadikovic spune că Tirana este o poveste de succes în ceea ce priveşte asistenţa juridică şi sensibilizarea faţă de migraţie.

"Albania face mari eforturi pentru a crea atmosfera necesară pentru întoarcerea cetăţenilor din diaspora şi pentru a reduce emigraţia ilegală. Au fost înfiinţate 22 de MSC-uri şi sunt planificate şi altele. Sper ca BiH să urmeze acest exemplu", a conchis Sadikovic.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu