Sentinţa unui mogul de presă redeclanşează o dezbatere în Macedonia

21/03/2012

Unii afirmă că verdictul lui Velija Ramkovski este un atac la adresa libertăţii presei, însă alţii susţin că dovada delictelor sale arată contrariul.

De Klaudija Lutovska, din Skopie pentru Southeast European Times -- 21/03/12

photo

Mogulul media Velija Ramkovski a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. [Tomislav Georgiev/SETimes]

Un verdict penal şi o condamnare la închisoare pentru mogulul media Velija Ramkovski, un critic frecvent al guvernului macedonean, ameninţă să aibă un efect descurajator asupra presei, potrivit jurnaliştilor din mica naţiune balcanică.

Ramkovski, fostul proprietar al postului de televiziune A1, a patru ziare şi al altor firme, a fost condamnat de curtea penală din Skopie în 14 martie la 13 ani de închisoare pentru spălare de bani, conspiraţie criminală, abuz de poziţie şi evaziune fiscală. 19 complici au primit pedepse de doi până la şapte ani de închisoare.

A1 TV şi patru ziare au fost închise pentru neplata taxelor şi neîndeplinirea obligaţiilor faţă de creditori.

"Impresia este că acţiunile întreprinse faţă de aceste instituţii de presă, pentru care au fost emise verdictele, sunt selective şi că instituţiile nu folosesc aceleaşi metode în aplicarea legilor faţă de toate instituţiile de presă", a declarat directoarea Institutului Media din Macedonia, Biljana Petkovska, pentru SETimes.

Unii jurnalişti, în special foşti angajaţi A1 TV, susţin că respectivul caz, supranumit "Pânza de Păianjen", reprezintă o luptă între guvern şi cel mai puternic post de televiziune din Macedonia de la acea dată, post care critica politicile guvernului şi sprijinea opoziţia.

"Actuala putere politică va pune sub control absolut orice gând liber şi orice opinie care este împotriva sa. Obiectivul său, şi lucrul acesta a fost dovedit astăzi, a fost să reducă la tăcere A1 TV şi pe Velija Ramkovski, purtătorii luptei împotriva dictaturii [prim-ministrului] Nikola Gruevski", a declarat Safet Bishevac, fost redactor A1 TV şi parlamentar din partea Ligii Sandzak, de opoziţie.

Oficialii au răspuns că A1 TV a fost tratat la fel ca orice altă organizaţie, iar Ramkovski a fost vinovat de ani de activitate criminală.

"Aceasta este o luptă intransigentă împotriva criminalităţii şi corupţiei care există în toate ţările, dar ale cărei sancţiuni depind cel mai mult de voinţa politică a factorilor relevanţi şi de abilitatea şi capacitatea instituţiilor de a-şi îndeplini în mod independent atribuţiile", a declarat Antono Milososki, parlamentar al formaţiunii de guvernământ VMRO, pentru SETimes.

Procurorii au furnizat 25 de martori care au declarat că Ramkovski nu a plătit impozite în valoare de 4,5 mn euro şi a câştigat 17,5 mn euro prin mijloace frauduloase -- cum ar fi emiterea de facturi cu conţinut fals.

Ramkovski a operat prin cele 15 firme ale sale -- care sunt active de asemenea în Turcia şi în SUA. Sediul acestora se afla la adresa A1 TV.

Potrivit preşedintei secţiunii Transparency International Macedonia, Sladjana Taseva, temerile sunt legate mai mult de faptul că guvernul a îngheţat şi confiscat activele A1 TV.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Taseva a declarat că Transparency a înaintat o petiţie la Curtea Constituţională din Macedonia pentru a examina legalitatea confiscării.

"Sunt convinsă că Pânza de Păianjen îşi va avea epilogul în tribunalele internaţionale", a declarat Taseva.

Alţii, precum jurnalista veterană Mirka Velinovska, au afirmat că nu au existat argumente pentru a dovedi plângerile referitoare la libertatea presei.

"Doriţi ca legea să fie susţinută sau nu? Libertatea cuvântului în Macedonia există şi nu este obstrucţionată, iar jurnaliştii A1 TV care şi-au pierdut locurile de muncă lucrează din nou în această profesie. Unii ... au primit fonduri de la susţinători străini şi şi-au deschis propriile instituţii de media; alţii sunt angajaţi în presa locală. Unde este obstrucţionată în acest caz libertatea cuvântului?", a declarat Velinovska pentru SETimes.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu