Numărul accidentelor de muncă din regiune este în creştere

20/03/2012

Accidentele la locul de muncă au sporit ca număr în multe ţări din Europa de Sud-est, în ciuda legislaţiei adoptate pentru a le stopa.

De Biljana Lajmanovska, din Skopie pentru Southeast European Times -- 20/03/12

photo

Majoritatea accidentelor la locul de muncă se produc pe şantierele de construcţii. [Reuters]

Trei angajaţi au fost grav răniţi luna trecută, în timp ce reparau un lift la Clinica de Psihiatrie din Skopie. O inspecţie după accident a arătat că compania care îi angajase pe cei trei nu a luat măsurile necesare pentru a-i proteja.

Patruzeci şi patru de angajaţi au fost ucişi şi alţi 85 au fost răniţi la locul de muncă în 2010 în Macedonia, potrivit ultimelor date de la Organizaţia pentru Protecţia Muncii.

Cifrele emise de Ministerul macedonean pentru Muncă şi Politica Socială par să fie mai mici, dar şi acestea confirmă că autorităţile stabilesc în multe cazuri că firma nu respectă legile naţionale privind siguranţa muncii.

În urmă cu cinci ani, parlamentul a adoptat o lege pentru siguranţa la locul de muncă, după standardele europene -- dar în multe companii, angajaţii continuă să muncească în condiţii care nu întrunesc criteriile obligatorii de siguranţă prevăzute de lege.

Cele mai frecvente accidente au loc în sectoarele construcţiilor, mineritului şi prelucrării textilelor.

Sindicatul din Construcţii a făcut apel la guvern de ceva vreme. Nu este suficient să avem legi europene pentru siguranţa muncii în Macedonia, spun reprezentanţii sindicatului, companiile trebuie să le şi implementeze.

În ţară există aproape 4 000 de companii de construcţii şi multe din acestea -- în special cele mici -- nu se conformează reglementărilor, a declarat preşedintele Sindicatului din Construcţii, Pavel Trendafilov, pentru SETimes.

"Angajatorul ar trebui să se preocupe de protejarea angajatului -- nu doar pentru că este speriat de inspecţii şi pedepse. Dacă angajatul este bine protejat, vom vedea beneficii multiple. În primul rând, el este sănătos şi capabil. În al doilea rând, există beneficiul pentru companie, întrucât angajatul poate munci şi îşi poate îndeplini sarcinile. În al treilea rând, există un beneficiu şi pentru stat, deoarece rănirile la locul de muncă tind să provoace pierderi şi bugetului de stat", a afirmat Trendafilov.

Angajatorii sunt de asemenea de acord că este importantă implementarea şi dezvoltarea standardelor pentru siguranţa la locul de muncă. Dar implementarea acestor standarde, care sunt mai ridicate decât în unele ţări europene, este o cheltuială prea mare pentru multe companii macedonene, a declarat preşedintele Organizaţiei Angajatorilor, Dimitar Stojanovski, pentru SETimes.

"Cheltuielile pentru accesarea riscului sunt aceleaşi pentru toată lumea, indiferent de industria vizată. Măsurile de protecţia muncii sunt aceleaşi pentru toate posturile, indiferent de riscul specific pentru unele din acestea. Pe de altă parte, trebuie să detaliem măsurile chiar şi atunci când nu există o nevoie reală pentru aceasta. Pe de altă parte, avem exemple unde sunt permise omisiuni chiar şi în cele mai problematice locuri", a afirmat Stojanovski.

Protecţia muncii ar trebui să se concentreze pe cele mai periculoase profesii, care implică un potenţial de risc real, a afirmat el.

Trendafilov nu este de acord că măsurile ar putea fi prea costisitoare pentru angajatori. "Există ceva mai preţios decât viaţa umană? Dacă standardele sunt prea costisitoare pentru unii, poate că aceştia ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a nu intra defel în respectiva afacere".

Dar riscurile nu sunt limitate doar la Macedonia.

Construcţiile sunt cea mai periculoasă profesie şi în Serbia. În fiecare an aproximativ 40 de persoane îşi pierd viaţa şi alte 25 000 sunt rănite pe şantierele de construcţii. Unul din motive constă în instruirea precară a angajaţilor.

"Pe aproape toate şantierele avem oameni care şi-au pierdut locul de muncă anterior şi nici nu ştiu cum să meargă pe o schelă", a declarat Zvezdan Marceta, angajat în construcţii din Zemun, pentru SETimes.

"Angajaţii nu sunt instruiţi pentru siguranţa la locul de muncă şi nu au echipamentul necesar", a declarat preşedintele Sindicatului Independent Sârb din Construcţii, Dusko Vukovic, pentru SETimes.

Administraţia Sârbă pentru Siguranţa şi Sănătate la Locul de Muncă a adoptat un decret special pentru siguranţa pe şantierele de construcţii anul trecut, introducând cerinţa ca investitorii să pună la treabă coordonatorii de siguranţă în aceste locaţii. Pedeapsa pentru nerespectarea regulilor stricte se situează între 8 000 de 10 000 de euro.

Din cauza lipsei de experienţă, angajaţii sub vârsta de 25 de ani sunt grupul cu cele mai mari riscuri de rănire la locul de muncă în Bosnia şi Herţegovina. Angajaţii de peste 55 de ani sunt cel mai puţin afectaţi.

De obicei, doctorii ţin numai evidența accidentelor, în loc să le prevină.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Este imposibil să ai siguranţă absolută la locul de muncă. Este extrem de important să previi orice rană, dar pur şi simplu nu se acordă suficientă atenţie acestui lucru", a declarat dr. Jasenka Kurtovic de la Centrul de Sănătate din Tuzla pentru SETimes.

Bulgaria este una din rarele ţări din regiune care înregistrează o tendinţă descrescătoare a accidentelor la locul de muncă. Un număr total de 2 752 de accidente la locul de muncă au fost înregistrate în Bulgaria în 2011, în scădere de la cele 3 025 din anul anterior, potrivit Institutului Naţional de Securitate Socială din Sofia. Cifra rănilor fatale la locul de muncă a scăzut de asemenea – de la 94 în 2010 la 86 anul trecut.

Agenţia Europeană pentru Siguranţa şi Sănătatea la Locul de Muncă avertizează că 35% din angajaţii din ţările europene simt că munca pe care o fac are un efect negativ asupra sănătăţii lor. În plus, noile tehnologii, pericolele biologice şi munca pe utilaje complexe sporesc riscurile la locul de muncă şi impun standarde şi mai înalte de protecţia muncii.

Corespondenţii SETimes Biljana Pekusic din Belgrad, Bedrana Kaletovic din Saraievo şi Svetla Dimitrova din Sofia au contribuit la redactarea acestui articol.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu