Acordul privind datoria a salvat deocamdată Grecia, dar oare se vor întoarce investitorii?

20/03/2012

PSI aduce cu sine pierderi mari şi aşteptarea a 30 de ani pentru o redresare, precum şi "trădarea" micilor deţinători de obligaţiuni.

De Andy Dabilis, din Atena pentru Southeast European Times -- 20/03/12

photo

Un om fără locuinţă cerşeşte în piaţa centrală Syntagma, în faţa clădirii parlamentului din Atena. Prima rundă de împrumuturi din Grecia a venit împreună cu măsuri de austeritate care au creat o recesiune profundă şi un şomaj de 21%. [Reuters]

În timp ce oficialii greci şi ai zonei euro s-au bucurat de acordul care permite ţării să îşi reducă datoria cu 100 miliarde de euro prin impunerea unor pierderi de 74% investitorilor -- care s-ar putea să nu îşi primească înapoi toţi banii până în 2041 -- unii analişti se tem că acesta ar putea menţine ţara dependentă de noi împrumuturi atunci când pachetele de salvare expiră, peste câţiva ani.

Obţinerea unui sprijin voluntar suficient pentru aşa-numitul program Implicarea Sectorului Privat (PSI) a fost o cerinţă a Troicii UE-FMI-BCE ca o condiţie a celui de-al doilea pachet de salvare, de 130 miliarde euro. Primul împrumut de salvare, de 109 miliarde euro, a venit anul trecut.

Ambele pachete de salvare au venit cu măsuri de austeritate ataşate care au creat o recesiune profundă, un şomaj de 21% şi au provocat contractarea economiei cu 6,9% în 2011. Se preconizează în continuare că datoria Greciei va fi de 150 până la 161% din PIB anul acesta.

Ministrul finanţelor Evangelos Venizelos, care demisionează pentru a prelua conducerea partidului socialist PASOK şi urmează să fie candidatul acestuia la postul de prim-ministru în alegerile din cursul acestei primăveri, a salutat acordul la negocierea căruia a contribuit. Însă pentru ca acordul să funcţioneze, el a trebuit să activeze Clauzele de Acţiune Colectivă (CAC), care îi forţează pe investitorii care au refuzat să preia pierderile să facă aceasta totuşi -- inclusiv pe micii deţinători de obligaţiuni şi fondurile de pensii ale ţării -- pentru a obţine o participare suficientă, care a ajuns la 95,7%.

Venizelos a prelungit oferta de a accepta acordul aşa cum este el pentru cei care refuză să facă aceasta până în 23 martie. Acordul impune un haircut instant de 53,5%, dar creşte acest procent în perioada necesară Greciei pentru a restitui banii investitorilor.

"Le datorăm copiilor şi nepoţilor noştri să îi scăpăm de această datorie", a afirmat el.

Însă George Tzogopoulos, membru cercetător la grupul de experţi ELIAMEP din Atena, a declarat pentru SETimes: "Sunt foarte sceptic, deoarece nimeni nu mai are încredere în Grecia. După haircut, deficitul va fi şi mai mare, deoarece investitorii străini nu vor mai dori să vină aici".

El a declarat că suporterii "pot sărbători. Dar dacă priviţi către viitor, acesta este catastrofic… putem primi împrumuturi de la UE, dar investitorii străini nu vor fi dispuşi să investească".

Există deja discuţii despre un al treilea pachet de salvare. Într-un raport recent, Troica a declarat că cel mai mare risc provocat parţial de PSI este că Grecia nu va putea să se finanţeze pe pieţe în 2015, atunci când pachetele de salvare expiră.

Şi, în ciuda reducerilor salariale, majorării impozitelor, reducerii pensiilor, concedierii preconizate a 150 000 de angajaţi publici, eliminării negocierii colective şi reducerii salariului minim, Grecia trebuie să reducă cheltuielile cu încă 12 miliarde de euro în următorii doi ani, a menţionat Troica.

"Vedem această ezitare a pieţelor, care reflectă preţurile noilor obligaţiuni [emise după PSI]. Rămâne întrebarea legată de solvabilitatea deficitului grec", a declarat Haralambos Tsardanidis, directorul Institutului de Relaţii Economice Internaţionale din Atena, pentru SETimes.

Dora Bakoyianni, care a fondat Partidul Alianţa Democrată după ce a fost exclusă din Noua Democraţie pentru faptul că a refuzat să sprijine decizia acesteia de a se răzgândi şi de a susţine austeritatea în cadrul celui de-al doilea pachet de salvare-PSI, a declarat că micii investitori -- 11 000 care deţin până la 100 000 de euro -- s-au ars.

"Nu îi putem trăda pe oamenii care au crezut în noi şi au achiziţionat obligaţiuni greceşti", a declarat ea. Obligaţiunile deţinute de aceştia, de aproximativ 2,3 miliarde de euro, sunt mai puţin de 1% din cei 206 miliarde euro implicaţi în PSI, iar Venizelos a declarat anterior că aceştia vor fi protejaţi.

Acordul transferă o mare parte din datorie de la investitorii privaţi către entităţile publice, inclusiv BCE, şi ar trebui să ofere noi stimulente pentru a menţine Grecia în zona euro, dar nu reduce datoria atât de mult pe cât pare, a afirmat George Stathakis, profesor de economie la Universitatea din Creta.

"PSI nu a avut niciun efect real asupra datoriei publice a Greciei, deoarece noi am redus datoria cu 100 miliarde euro. Totodată, însă, am primit un nou împrumut de 130 miliarde de euro şi aceasta a lăsat datoria totală practic neatinsă la 330 miliarde euro", a declarat el pentru SETimes.

"Înainte de PSI, datoria era în principal deţinută de persoane private. Acum este deţinută de Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară şi de BCE", a declarat el. "Problema este recesiunea extremă prin care trece ţara. Aceasta nu are precedent după standardele occidentale".

Tot aşa este şi acordul PSI, dar Venizelos a insistat că acesta a salvat Grecia şi va crea în cele din urmă o economie mai stabilă, ceea ce ar putea fi un stimulent pentru investitori.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Este tot ce am putut face", a declarat Dimitri Sotiropoulos, profesor asociat de ştiinţe politice la Universitatea din Atena şi cercetător şef la ELIAMEP, pentru SETimes.

Aproximativ 30 miliarde euro vor fi utilizaţi pentru a cumpăra obligaţiuni pentru investitorii care au fost de acord cu PSI, iar aproape 50 miliarde euro vor merge către recapitalizarea băncilor greceşti, care este crucială, a afirmat Sotiropoulos.

"Avem nevoie ca băncile greceşti să înceapă să distribuie împrumuturi firmelor mici şi mari. În caz contrar, recesiunea va continua şi şomajul nu se va reduce", a declarat el.

Şi, a afirmat Tzogopoulos, "a fost o uşurare, dar nu a fost o soluţie pentru datoria greacă".

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu