Timpul şi lipsa de experienţă încetinesc procesele pentru crime de război în Muntenegru

19/03/2012

Familiile victimelor sunt nemulţumite, iar tribunalele consideră că cazurile de crime de război sunt foarte complicate.

De Drazen Remikovic, din Podgorica pentru Southeast European Times – 19/03/12

photo

Aproape toate cazurile de crime de război din Muntenegru s-au confruntat cu întârzieri. [Reuters]

Trecerea timpului, precum şi lipsa de experienţă a sistemului judiciar cu aceste tipuri de proces, tergiversează majoritatea cazurilor de crime de război din Muntenegru. Familiile victimelor nu sunt mulţumite de eficienţa tribunalelor, în timp ce tribunalele justifică amânările spunând că aceste cazuri sunt complicate.

Săptămâna trecută, Curtea de Apel din Muntenegru a anulat achitarea a nouă foşti ofiţeri de poliţie acuzaţi de faptul că au predat peste 79 de refugiaţi musulmani trupelor sârbe din Bosnia şi Herţegovina (BiH), ordonând începerea unui nou proces.

Joi (15 martie), curtea a declarat că noul proces a fost ordonat din cauza contradicţiilor din verdictul iniţial, care au fost subliniate în apelurile înaintate de procurorul de stat şi de familiile a două victime.

"Subiectul se va întoarce la Înalta Curte din Podgorica şi va începe în curând un proces nou", a declarat purtătoarea de cuvânt a Curţii de Apel, Irena Sofranac, pentru SETimes.

Din grup fac parte foşti ofiţeri de poliţie şi agenţi ai serviciilor secrete acuzaţi că i-au arestat pe refugiaţi în Herceg Novi, Bar şi Ulcinj în 1992 şi i-au predat trupelor sârbe din municipalitatea Foca. Majoritatea refugiaţilor au fost executaţi ulterior.

Pe lângă acest caz, în tribunalele din Muntenegru mai există două cazuri deschise: Kaludjerski Laz şi Bukovica.

În ianuarie 2011, Înalta Curte din Pijelo Polje a eliberat şapte ofiţeri militari şi de poliţie în cazul Bukovica. Aceştia fuseseră acuzaţi de crime de război comise în 1992 în satul Bukovica, în apropiere de Pljevlja, unde aproximativ 200 de familii musulmane au fost expulzate şi şase musulmani au fost ucişi.

Preşedintele Asociaţiei Cetăţenilor Strămutaţi din Bukovica, Jakob Durgut, a declarat pentru SETimes că verdictul de anul trecut era aşteptat.

"Procesul a început la 18 ani după ce a fost comisă crima, iar majoritatea martorilor nu mai sunt în viaţă", a afirmat Durgut.

El a adăugat că alte cazuri de crime de război din Muntenegru se vor încheia probabil tot cu eliberarea presupuşilor criminali.

În cazul Kaludjerski Laz, nouă membri ai fostei Armate Naţionale Iugoslave (JNA) sunt suspectaţi de uciderea a 20 de civili albanezi care fugiseră în Muntenegru din Kosovo în timpul bombardamentelor NATO. După trei ani petrecuţi în arest, suspecţii au fost eliberaţi în luna august a anului trecut.

Judecătorul Înalţii Curţi din Bijelo Polje, Gorica Djalovic, a declarat că este dificilă strângerea dovezilor şi audierea tuturor martorilor din acest caz, deoarece unii din aceştia sunt din Kosovo şi Serbia.

"Kaludjerski Laz este foarte complicat şi [prin urmare a] durat mai mult de trei ani. În cazul Bukovica, decizia privitoare la un nou proces ar trebui luată la sfârşitul lunii martie", a declarat Djalovic pentru SETimes.

Dragan Soc, avocat şi fost ministru al justiţiei, a declarat că procesele sunt tergiversate din câteva motive.

"Primul este faptul că crimele de război sunt foarte complexe şi este mai bine să explorezi fiecare detaliu decât să emiţi un verdict pripit. Al doilea motiv este că justiţia muntenegreană s-a lovit pentru prima dată de inculparea crimelor de război", a declarat Soc pentru SETimes.

Dar mulţi, inclusiv Marko Milacic, un locuito din Podgorica, spun că guvernul este în cele din urmă responsabil pentru procesele lente şi achitări.

"Dacă privim în urmă la rezultatele justiţiei muntenegrene în procesele de crime de război, putem [vedea] că instituţiile judiciare din Muntenegru au fost folosite pentru muşamalizarea crimelor de război în ultimele două decenii", a declarat Milacic pentru SETimes.

Preşedintele Comisiei pentru Codul Etic al Judecătorilor din Muntenegru, Neven Gosovic, a declarat că aceste cazuri sunt o chestiune delicată.

"În Muntenegru, situaţia politică a fost întotdeauna specifică şi, prin urmare, nu este bine când oamenii comentează deciziile judiciare -- în special cele privitoare la crimele de război", a declarat Gosovic, care este totodată parlamentar din partea Partidului Popular Socialist, pentru SETimes.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Singurul proces încheiat este cazul lagărului de război Morinj, din apropiere de Kotor.

În ianuarie, Înalta Curte dinPodgorica a condamnat patru membri ai fostei JNA la un număr total de 12 ani de închisoare pentru crime de război comise împotriva prizonierilor croaţi din Morinj. Procesul a durat mai mult de cinci ani.

După verdict, ONG-ul Iniţiativa de Tineret pentru Drepturile Omului din Muntenegru (YIRH) a declarat că politica este profund implicată în cazurile de crime de război.

"Este evident că curţile nu pot şi nu doresc să judece persoanele sus-puse ... Această abordare este un obstacol în calea obţinerii dreptăţii", a declarat YIRH.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu