Istorisirea unei poveşti obişnuite prin fotografii

07/03/2012

O expoziţie fotografică itinerantă îi încurajează pe vizitatori să privească dincolo de graniţele ţării şi să exploreze istoria Balcanilor.

De Maria Paravantes, din Atena pentru Southeast European Times -- 07/03/12

photo

Din expoziţie face parte şi o imagine a Podului Croitorilor, din secolul al XV-lea, aflat în localitatea Dakovica din Albania. [Samir Karahoda]

Vechea zicală "o imagine valorează cât o mie de cuvinte" este cu siguranţă adevărată la expoziţia fotografică O Poveste din Balcani [www.balkantale.com], inaugurată la începutul acestei luni la Băile Vânturilor – Muzeul de Artă Populară Greacă din Plaka, centrul turistic al Atenei. Expoziţia se va închide în 8 aprilie.

Expoziţia fotografică itinerantă, organizată de către Institutul Goethe din Atena, cu sprijinul financiar al UE, se concentrează pe perioada otomană şi pe influenţa culturală a acesteia asupra Balcanilor prin intermediul obiectivelor a cinci fotografi din Balcanii de Vest.

Prin evenimente interactive paralele, expoziţia este menită să încurajeze conservarea monumentelor captate de fotografii.

Programele educaţionale în şase limbi îi introduc pe copiii de şcoală în viaţa popoarelor din Balcani între secolele XIV şi XX. Vizitatorii sunt întorşi în timp prin imaginile, sunetele şi mirosurile din perioada otomană.

"Expoziţia şi proiectul în ansamblu au fost lansate după ce unele descoperiri au arătat că patrimoniul cultural balcanic a fost ignorat", a declarat profesoara Christina Koulouri, istoric şi supraveghetor al proiectului, publicaţiei SETimes.

Majoritatea clădirilor din perioada otomană au fost distruse, dar moscheile, podurile, băile publice, bisericile şi apeductele sunt privite într-o lumină nouă.

Proiectul expoziţiei – un efort de colaborare între istoricii din regiune – îi provoacă pe spectatori să privească dincolo de graniţele naţionale şi să exploreze istoria comună a Balcanilor.

"Perioada de dinainte de înfiinţarea statelor naţionale din Balcani, care este asociată cu secolele de prezenţă otomană în Balcani, este o epocă 'întunecată' în ambele sensuri ale cuvântului – necunoscută şi considerată fără valoare culturală", a explicat Koulouri.

Scopul acestui proiect este însă de a scoate în evidenţă "partea uitată a istoriei noastre balcanice comune prin monumentele din epoca otomană, în cea mai mare parte clădiri publice 'folosite' de diferite grupuri etnice şi religioase".

Koulouri a adăugat că popoarele din Balcani au coexistat secole întregi în perioada imperiilor bizantine şi otomane, fie ca naţiuni diferite sau învecinate sau în Europa, care după 1989 a început să-şi lărgească conceptul de "graniţă".

"Este greşit să considerăm coexistenţa ca fiind doar armonie şi pace. Dimpotrivă, coexistenţa include conflicte şi războaie. Europa este cel mai limpede exemplu. În ultimul secol, pe teritoriul acesteia au avut loc două războaie mondiale, dar majoritatea populaţiei crede că aparţine aceluiaşi ansamblu cultural şi că ei constituie o uniune în cadrul diferenţelor lor. Acestea fiind spuse, avem tendinţa să uităm că Balcanii se află în Europa de Sud-est", a spus aceasta.

Toţi cei cinci fotografi participanţi au declarat deopotrivă că posibilitatea de a explora semnificaţia istorică şi culturală a siturilor şi monumentelor străvechi i-a motivat să se implice în acest proiect.

"Mi s-a părut o continuare naturală… să suprinzi întâi caracterul acestor locuri şi după aceea să le reprezinţi fotografic", a declarat Ivan Blazhev, originar din Skopie, pentru SETimes.

Blazhev crede că O Poveste din Balcani este un exemplu viu al unei coexistenţe creative şi subliniază importanţa sa constructivă în realitatea de astăzi.

"Există multe exemple de armonie în viaţa reală. Pe de altă parte, mă doare când văd şi mă gândesc la numeroasele exemple din viaţa reală în care această coexistenţă este negată şi pare imposibil de realizat. Mie îmi vine în mod natural să gândesc că coexistenţa este posibilă, dar câteodată mă întreb dacă nu sunt doar un optimist idealist", a declarat el.

Pentru Jutta Benzenberg, care s-a născut în Germania şi s-a stabilit la Tirana, a fost vorba despre a primi şansa de a vizita locuri din Albania pe care nu le-a vizitat niciodată înainte şi despre provocarea de a "te simţi" o parte a istoriei ţării prin monumentele sale.

"Nu am dorit să fotografiez aceste clădiri într-un mod turistic, ci mai degrabă să captez utilizarea şi rolul lor în viaţa de zi cu zi a oamenilor", a declarat Benzenberg pentru SETimes.

Ea indică prompt faptul că a căutat o legătură directă cu obiectul artei sale.

"Câteodată merg acasă fără să fi simţit acea legătură specială... aşa că mă întorc şi aştept să mă atingă ceva ... cred că asta face ca acest proiect să fie atât de interesant, ai cinci perspective vizuale diferite asupra istoriei", a explicat ea.

"Pentru mine a fost vorba despre explorarea sensului acestor monumente în actualul climat social şi politic căruia îi aparţin acestea", a declarat fotograful belgrădean Ivan Petrovic pentru SETimes. El a adăugat că pentru el, coexistenţa popoarelor balcanice nu ar trebui deloc să fie o problemă, întrucât este doar politică.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Pentru Kamilo Nollas, născut la Paris, O Poveste din Balcani este despre strivirea stereotipurilor şi depăşirea "demonizării" erei otomane.

"Nu cred că conceptul graniţelor ar trebui să existe. Este vital că prin proiecte precum acestea putem vedea ce anume ne reuneşte, să identificăm lucrurile bune pe care alte culturi le-au lăsat în urmă, în trecerea lor", a declarat Nollas, care locuieşte la Atena, pentru SETimes.

Nollas a spus că prin călătoriile sale prin Grecia, el a descoperit prin monumente că oamenii trăiau în armonie în viaţa de zi cu zi. "Sinagogile, bisericile şi moscheile stau una lângă alta".

De la Atena, O Poveste din Balcani va pleca la Salonic, Belgrad, Pristina, Skopie, Tirana şi Bruxelles, iar apoi în Germania.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu