Kosovo şi Rusia menţin contacte neoficiale

02/03/2012

Kosovo nutreşte speranţa că politica Rusiei se va schimba; Serbia ar putea fi, însă, factorul decisiv.

De Muhamet Brajshori, din Pristina pentru Southeast European Times -- 02/03/12

photo

Sârbii kosovari descarcă din camioane ajutoare umanitare ruseşti în satul sârbesc Gracanica de lângă Pristina. [Reuters]

Rusia se opune constant recunoaşterii internaţionale a Kosovo şi rămâne un obstacol major în calea aderării la ONU, dar Kosovo caută modalităţi de a ieşi din acest impas şi de a stabili relaţii diplomatice, potrivit analiştilor kosovari.

"Politica Rusiei faţă de Kosovo este influenţată de considerente geo-strategice mai largi, nu de realitatea de la faţa locului", a declarat ministrul adjunct de externe kosovar Petrit Selimi publicaţiei SETimes.

Selimi a explicat că Rusia nu este împotriva independenţei Kosovo, ci împotriva proclamării unilaterale a independenţei.

Această poziţie dictează însă acţiunile Rusiei. Prin faptul că împiedică recunoaşterea internaţională a Kosovo, politica Rusiei este îndreptată spre transformarea Kosovo într-un stat "de conflict îngheţat", spun analiştii locali.

"Scopul este acela de a … menţine NATO blocată în Kosovo şi în Balcani, astfel încât aceasta să nu se implice în Est şi în Caucaz", a declarat Milazim Krasniqi, şeful catedrei de jurnalism de la Universitatea din Pristina, publicaţiei SETimes.

Rusia şi-a exprimat interesul special faţă de conducerea eforturilor de luptă împotriva drogurilor din Balcani, ceea ce ar angaja ţările din regiune – cu excepţia Kosovo – prin acorduri oficiale, dar ar anihila rutele de droguri care trec prin Kosovo.

O altă problemă spinoasă este refuzul Rusiei de a recunoaşte paşapoartele kosovare sau de a avea de-a face cu acestea.

Oficialii kosovari îşi exprimă speranţa că Rusia va urma exemplul celor peste 50 de ţări care nu recunosc Kosovo -- inclusiv China – dar care acceptă paşapoartele kosovare fără a-şi asuma obligaţii politice.

"Rusia nu va face acest lucru fără să obţină ceva în schimb din partea Pristinei, cum ar fi recunoaşterea paşapoartelor abhaze", a declarat Berat Krasniqi, analist la Centrul pentru Politici Europene din Kosovo.

Poziţia Rusiei pe plan internaţional pare să fi creat dificultăţi şi în ţară.

"Dacă Kosovo ar fi membru ONU, politicienii nu s-ar concentra [aproape exclusiv] pe recunoaştere, ci pe problemele interne", a declarat Berat Krasniqi pentru SETimes.

Există totuşi contacte neoficiale între Moscova şi Pristina prin intermediul biroului de legătură al Rusiei din Kosovo. Biroul este condus de un diplomat rus --Andrey Shugurov – care a fost acreditat la Belgrad.

"Menţinem o comunicare minim necesară pentru schimbul regulat de informaţii. Rusia nu consideră aceste contacte ca fiind oficiale, ceea ce reflectă poziţia sa faţă de instituţiile independente din Kosovo", a spus Selimi.

Kosovo a încercat în mod repetat să organizeze întâlniri între oficialii de vârf ai celor două ţări, dar fără succes.

"Nu este uşor, deoarece ruşii refuză să se întâlnească cu noi în cadru public. ... Noi sperăm ca anul acesta să creăm totuşi o punte de comunicare", a adăugat Selimi.

Dar oficialii kosovari spun că declaraţiile diplomaţilor ruşi lasă loc de interacţiune.

"Diplomaţia rusă ... urmăreşte atent evoluţiile din Balcani, în special comportamentul Serbiei. Ruşii afirmă adesea că 'nu putem fi mai sârbi decât sârbii'", a spus Selimi.

Un obstacol major în stabilirea relaţiilor este imaginea negativă a Kosovo în presa rusească, a declarat albanologul Dimitry Chukov publicaţiei SETimes.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Kosovo nu are o imagine pozitivă mai ales din cauza faptului că (presa arată) că sârbii trăiesc în ghetto-uri ... şi NATO îi ajută pe albanezi să strămute sârbii din Kosovo", a spus Chukov.

Incapacitatea de a proteja în mod corespunzător bisericile ortodoxe sârbe joacă de asemenea un rol important în crearea imaginii negative, a adăugat el.

Chukov a explicat că dat fiind sprijinul tradiţional pe care Serbia îl primeşte din partea Kremlinului, Dumei de Stat, bisericii ortodoxe ruse şi a cercurilor academice, Rusia şi-ar putea schimba poziţia faţă de Kosovo doar dacă Serbia face acest lucru.

"Modul în care Moscova va trata problema Kosovo depinde de Belgrad", a conchis Chukov.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu