Situaţia financiară a Bulgariei este analizată în raportul CE

17/02/2012

Comisia Europeană va examina cu atenţie Bulgaria, pentru a stabili dacă aceasta se confruntă cu dezechilibre macroeconomice riscante.

De Svetla Dimitrova, din Sofia pentru Southeast European Times -- 17/02/12

photo

Angajaţii de la compania feroviară de stat BDZ din Bulgaria, aflată în dificultate, au intrat în grevă în noiembrie 2011 pentru a protesta faţă de planul de a disponibiliza 2 000 de angajaţi. Datoria publică este unul din factorii care vor fi analizaţi de CE. [Reuters]

Bulgaria este una din cele 12 naţiuni ale UE identificate în noul raport ca având un climat economic riscant, în pericolul de a cădea şi mai adânc în criză.

Comisia Europeană (CE) a publicat marţi (14 februarie) primul său raport din cadrul Mecanismului de Alertă, care analizează ţările din perspectiva mai multor factori, printre care preţurile la locuinţe, exporturile şi datoria publică, pentru a stabili dacă există dezechilibre macroeconomice dăunătoare.

În raport sunt identificate Bulgaria, Belgia, Ciprul, Danemarca, Finlanda, Franţa, Italia, Ungaria, Slovenia, Spania, Suedia şi Regatul Unit.

S-a constatat că Bulgaria a depăşit pragurile stabilite de UE la trei indicatori – balanţa de cont curent ca pondere din PIB, poziţia investiţională internaţională netă (NIIP) ca pondere din PIB şi costurile salariale unitare (ULC).

Datoria sectorului privat al ţării, un indicator pentru dezechilibrele interne, s-a situat la 169% din PIB în 2010 – cu 9% peste pragul UE.

"În acest moment, Bulgaria nu a fost identificată ca ţară cu un dezechilibru macroeconomic excesiv", a declarat ministerul finanţelor într-un comunicat transmis publicaţiei SETimes joi. "Prin urmare, măsurile corective nu sunt necesare şi nu vor fi luate deocamdată".

CE va analiza în următoarele săptămâni toate aceste ţări, iar în luna mai intenţionează să elaboreze un nou raport cu recomandări specifice pentru fiecare din cele 12 ţări. Dacă acestea nu iau măsurile corective necesare, oficialii de la Bruxelles pot lansa "procedura de dezechilibru excesiv" împotriva acestora, ceea ce ar putea duce la aplicarea de sancţiuni.

Prezentând concluziile primului raport din cadrul Mecanismului de Alertă în baza noilor norme ale UE privind guvernanţa economică, Olli Rehn, comisarul pentru afaceri economice al blocului celor 27 de naţiuni, a declarat că scopul mecanismului este acela de a aborda evoluţiile potenţial dăunătoare şi nu de "a pune pe lista neagră" anumite ţări.

"Obiectivul este acela de a identifica şi a ajuta la corectarea dezechilibrelor riscante care s-au acumulat de-a lungul anilor în unele state membre şi de a ajuta economiile europene să-şi revină, astfel încât acestea să poată rezista la orice şocuri economice viitoare", a declarat acesta marţi.

În termeni numerici, cea mai semnificativă divergenţă a Bulgariei este la indicatorul NIIP. Deşi acesta nu ar trebui să depăşească -35% din PIB, potrivit UE, în cazul naţiunilor balcanice acesta s-a situat la -97,7% din PIB, în 2010.

Ministerul finanţelor a declarat marţi că această situaţie "a fost generată de influxurile considerabile de capital sub forma investiţiilor străine directe (ISD) şi de finanţarea sistemului bancar naţional de către băncile cu capital străin în perioada dinaintea crizei" declanşate la sfârşitul anului 2008.

Un alt factor a fost "nivelul relativ scăzut al PIB comparativ cu influxurile de capital". Ministerul preconizează că nivelul NIIP se va îmbunătăţi în următoarele luni, iar deficitul la acest indicator se va reduce la 26% în 2013.

Bojidar Danev, preşedintele Asociaţiei Industriaşilor Bulgari (BIA), a raportat de asemenea dezechilibrul macroeconomic subliniat în raportul CE la influxul masiv de resurse financiare din perioada aderării ţării la UE.

"Aderarea Bulgariei la UE a dus la crearea unui mediu extrem de speculativ în ţară. Sume imense de capital bancar străin au intrat în economie, finanţând în principal sectorul imobiliar şi pe cel al construcţiilor", a declarat acesta miercuri pentru SETimes.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Aceste influxuri financiare, în mare parte speculative, au fost atrase de rata mare a profitului, care s-a situat între 20% şi 50%, iar în sectorul imobiliar a fost şi mai mare", a mai menţionat Danev. "Prin urmare, Bulgaria a înregistrat o creştere economică incredibilă între anii 2006 şi 2008, ceea ce a dezechilibrat economia".

Influxul de resurse financiare masive este un test pentru economiile mici cum este Bulgaria, potrivit economistului. Acest lucru le face vulnerabile la şocuri şi le denaturează indicatorii macroeconomici.

Potrivit ministerului de finanţe, se estimează că balanţa de cont curent a Bulgariei va înregistra un surplus de aproximativ 1,8% din PIB.

"Este evident că volatilitatea economică observată în ultimii ani nu este benefică, dar aceasta demonstrează şi faptul că economia noastră poate rezista la şocuri similare", a spus Danev.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu