BiH este atentă în timp ce Croaţia bate la uşa UE

16/02/2012

În condiţiile în care aderarea la UE este aşteptată abia peste un an şi ceva, Zagrebul face eforturi să stimuleze mai multe fronturi, printre care relaţiile sale cu ţările vecine, dintre care unele nu vor intra prea curând în familia UE.

De Bedrana Kaletović, din Saraievo pentru Southeast European Times -- 16/02/12

photo

Turismul este unul dintre sectoarele care vor fi influenţate de aderarea la UE. [Reuters]

Odată cu aderarea Croaţiei la UE, prevăzută în iulie 2013, vor intra în vigoare schimbări generale, cu implicaţii directe asupra ţărilor vecine, în special asupra Bosniei şi Herţegovinei (BiH), cu care Croaţia împarte aproape două treimi din graniţele sale.

Aderarea va însemna schimbări concrete în ceea ce priveşte mediul de afaceri, comerţul, ocuparea forţei de muncă, recunoaşterea diplomelor din învăţământ, precum şi modul de derulare a unei serii de alte activităţi administrative.

"În mod simbolic, BiH va avea graniţa cu UE, ceea ce va avea o serie de consecinţe concrete. Unele... vor produce probleme suplimentare, dar care s-ar putea dovedi motivante. Este realist să ne aşteptăm şi la o îmbunătăţire a relaţiilor dintre BiH şi Croaţia, deoarece politica de bună vecinătate este unul dintre principiile fundamentale ale UE", a declarat analistul politic Ibrahim Prohic, profesor la Universitatea din Tuzla, publicaţiei SETimes.

Centrul Euro Info din Tuzla este de acord că aderarea la UE va duce în mod inevitabil la o nouă eră în relaţiile bilaterale. În fond, graniţa comună va deveni graniţa cu UE.

"Este clar faptul că supravegherea de securitate va fi eliminată, dar noile relaţii vor urmări mai strict comerţul de bunuri şi servicii", a declarat directoarea centrului, Dragana Saric, publicaţiei SETimes.

Graniţa comună devine şi o graniţă Schengen.

"Cetăţenii din BiH vor avea în continuarea posibilitatea de a călători în Croaţia, dar Croaţia este cea care va decide dacă intrarea cetăţenilor din BiH se va face, ca până acum, doar cu cărţi de identitate, aşa cum s-a reglementat printr-un acord bilateral, sau va fi condiţionată de un paşaport valabil", a declarat Zora Stanic, purtătoarea de cuvânt a delegaţiei UE în BiH, publicaţiei SETimes.

Accesul facil, în special pentru turiştii din BiH care şi-au petrecut vacanţele de vară în Croaţia, nu va fi afectat, promite ministrul turismului Veljko Ostojic. Acesta a declarat pentru SETimes că interesul turiştilor din BiH faţă de petrecerea vacanţelor în Croaţia creşte de la an la an. Biroul croat de Statistică declară că turiştii din BiH se situează pe poziţia 13 ca număr de persoane cazate, estimându-se că această tendinţă va continua după aderarea la UE. Ostojic subliniază însă faptul că aici este vorba de mai mult decât de a întinde covorul roşu pentru toată lumea.

"Din cauza mobilităţii mai mari a persoanelor, se preconizează o creştere a numărului de turişti din UE, iar pentru ca acest avantaj să poată fi util turiştilor din vecinătate şi turismului croat, este necesar să demonstrăm şi o disponibilitate politică".

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Ultima din seria de reuniuni trilaterale dintre preşedinţii Croaţiei, Serbiei şi membrii preşedinţiei BiH a avut loc la începutul lunii februarie.

"Noi, în calitate de preşedinţi, cerem guvernelor să înceapă imediat soluţionarea problemelor internaţionale restante de mult timp", a declarat Zeljko Komsi, membru al preşedinţiei BiH.

În timp ce politicienii iau decizii administrative, realităţile financiare dictează opţiunile de vacanţă ale cetăţenilor din BiH. Iar în unele cazuri, vecinătatea nu reprezintă o prioritate.

"Turcia va fi din nou alegerea mea. O familie compusă din trei persoane poate sta acolo pentru mai puţini bani şi să aibă o vacanţă de o calitate mai bună, iar acest lucru este cel mai important pentru mine", a declarat Mensur Basic din Saraievo publicaţiei SETimes.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu