La tratativele din Cipru se repetă saga „acum ori niciodată”

26/01/2012

Se depune un efort final pentru unificarea insulei divizate, însă mulţi sunt de părere că impasul nu va fi depăşit.

De Menekse Tokyay, din Istanbul pentru Southeast European Times -- 26/01/12

photo

Secretarul-general al ONU, Ban Ki-moon, s-a întâlnit cu liderul cipriot grec, Dimitris Christofias (stânga), şi omologul său cipriot turc, Dervis Eroglu (dreapta), miercuri (25 ianuarie), la New York. [Reuters]

Cu doar câteva luni înainte de momentul în care Cipru urmează să-şi asume preşedinţia prin rotaţie a UE vara aceasta, secretarul-general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut un efort final pentru a-i aduce pe preşedintele cipriot turc, Dervish Eroglu, şi pe omologul său cipriot grec, Dimitris Christofias, mai aproape de găsirea unei soluţii, în cadrul unei întâlniri de două zile, care s-a încheiat miercuri (25 ianuarie), în Greentree, o zonă din apropierea oraşului New York.

Turcia a declarat că dacă ciprioţilor greci li se va permite să-şi asume preşedinţia UE în luna iulie, fără a se ajunge la un acord în ceea ce priveşte insula, Ankara va îngheţa relaţiile cu Uniunea.

După cea de-a doua sa întâlnire cu liderii celor două comunităţi de la începerea tratativelor în 2008, şeful ONU a declarat reporterilor că s-a înregistrat un progres limitat.

Divergenţele dintre cele două părţi persistă în ceea ce priveşte trei chestiuni principale: guvernarea, revendicarea proprietăţilor şi aspectele legate de cetăţenie.

Ca un pas următor, secretarul-general intenţionează să convoace o conferinţă multilaterală la sfârşitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai, la care să participe puterile garante din Turcia, Grecia şi Marea Britanie. Însă, a subliniat el, progresele trebuie să se înregistreze până atunci.

Părţile sunt aşteptate să finalizeze schimbul de date privind chestiunile de proprietate în decursul următoarelor două săptămâni, iar Ban va pregăti ulterior un raport pentru Consiliul de Securitate cu privire la starea negocierilor.

„Actorul decisiv în acest joc este acum Ban Ki-moon. Dacă el avertizează că summit-ul de la Greentree este ultima şansă şi dacă termenul-limită pentru negocieri nu este stabilit, nu văd nicio altă motivaţie pentru ciprioţii greci să-şi schimbe poziţia”, a declarat pentru SETimes Mustafa Kutlay, expert în cadrul Organizaţiei Internaţionale pentru Cercetare Strategică (USAK).

Cu toate acestea, Sylvia Tiryaki, director adjunct al Centrului pentru Tendinţe Politice Globale, consideră că Ban nu are nici pe departe atât de multă influenţă cât avea predecesorul său, Kofi Annan, în 2004, atunci când comunităţile au organizat un referendum pentru unificarea insulei, iar ciprioţii greci au votat împotrivă.

„Dacă nu au existat stimulente pentru ciprioţii greci să ajungă la un compromis cu ciprioţii turci în ceea ce priveşte chestiunile de guvernare sau proprietate înainte de aderarea la UE, este dificil de conceput de ce ar face acest lucru acum, cu cinci luni înainte de [a-şi asuma] preşedinţia UE”, a declarat ea pentru SETimes.

Acum, ONU oferă semnale că îşi va diminua eforturile de a reuni cele două părţi dacă nu se va observa un progres concret în lunile care urmează.

Potrivit lui Didem Akyel, un expert cipriot din partea Grupului Internaţional de Criză, deşi aceste runde de negociere pentru unificare se păstrează active, în continuare se pare că şi-au pierdut tot elanul semnificativ.

Dacă cele două comunităţi ale insulei nu ajung la un acord înainte de luna iulie, cea mai bună alternativă ar fi în 2013, când ciprioţii greci vor organiza alegeri prezidenţiale.

„S-ar putea înregistra un progres odată cu alegerile, dacă ar câştiga un candidat pregătit să accepte o federaţie mai puţin strictă şi mai realistă cu ciprioţii turci”, a declarat Akyel.

Descoperirea depozitelor de gaze naturale în zonele maritime controlate de ciprioţii greci din estul Mediteranei complică şi mai mult problema.

Potrivit lui Tiryaki, activităţile ciprioţilor greci din domeniul energiei şi cooperării militare - în special cu vechea ţară-prietenă a Turciei, Israel - nu reflectă o atitudine de reconciliere, ci doar corespunde dorinţei de divizare permanentă, mai degrabă decât de formare a unui stat comun cu ciprioţii turci.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

„Ei au anunţat că a doua rundă de acordare de licenţe pentru exploatarea gazului, la care lucrează îndeaproape cu Israelul, va începe curând, probabil nu mult după vizita de luna aceasta în Israel a ministrului comerţului, industriei şi afacerilor, Praxoulla Antoniadou”, a afirmat ea, menţionând că acordul de cooperare între forţele armate ale Franţei şi Ciprului a fost semnat.

Cu toate acestea, pentru unii, problema gazului poate schimba întreaga situaţie, oferind o oportunitate de a merge mai departe. „Poate deschide o cale de cooperare între toate părţile, chiar şi în lipsa unei soluţii complete la problema Ciprului”, a declarat Akyel.

Totuşi, nimeni nu ignoră faptul că problema exploatării gazului aduce cu sine şi un risc de criză.

„În timp ce ciprioţii greci pot privi acest gaz drept un avantaj care le întăreşte poziţia, nu este sigur dacă gazul poate fi exploatat fără a se găsi o soluţie în ceea ce priveşte insula, sau dacă aceasta ar eşua, fără un acord separat între ciprioţii turci şi Turcia”, a spus Akyel.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu