Raport: libertatea presei a scăzut în majoritatea ţărilor ESE

26/01/2012

Cipru este ţara clasificată pe primul loc în rândul naţiunilor sud-est europene în ultimul Indice al Libertăţii Presei publicat miercuri de organizaţia Reporteri Fără Frontiere; Turcia a fost ţara cu cele mai slabe performanţe din regiune.

De Svetla Dimitrova, din Sofia pentru Southeast European Times -- 26/01/12

photo

Jurnaliştii demonstrează în centrul Ankarei, solicitând libertatea presei, în 19 martie 2011. Recentul raport al RWB cu privire la Indicele Libertăţii Presei a descris Turcia drept ţara cu cele mai slabe performanţe din regiune. [Reuters]

Reporteri Fără Frontiere (RWB) a făcut publică ultima sa evaluare a libertăţii presei din lume miercuri (25 ianuarie), definind "represiunea" drept cuvântul anului în 2011.

"Libertatea de informaţie nu a fost niciodată atât de strâns asociată cu democraţia", a menţionat organizaţia pariziană de supraveghere a presei într-o declaraţie. "Niciodată jurnaliştii nu i-au vexat pe inamicii libertăţii atât de mult prin relatările lor. Niciodată actele de cenzură şi atacurile fizice asupra jurnaliştilor nu au părut atât de numeroase".

Aceasta a subliniat de asemenea că în ţările în care libertăţile civile sunt reprimate sau sunt simple cuvinte, rezultatul va fi întotdeauna suprimarea libertăţii presei.

"Dictaturile se tem şi interzic informaţia, în special atunci când aceasta le-ar putea submina", a declarat RWB.

În octombrie 2002, atunci când organizaţia a emis prima evaluare globală a libertăţii presei, cinci din cele şapte naţiuni din Europa de Sud-est (ESE) incluse în studiu s-au numărat printre primele 45 de ţări din lume ca performanţe.

Nouă ani mai târziu, niciuna din cele şapte -- Bosnia şi Herţegovina (BiH), Bulgaria, Croaţia, Grecia, România, Turcia şi fosta Iugoslavie -- nu au ajuns în acest grup în Indicele Libertăţii Presei Mondiale pe 2011-2012 al RWB.

Cipru este pe locul 16 în studiul din acest, în care sunt cuprinse 179 de ţări şi teritorii din lume, în urcare de pe locul 45 din studiul anterior, publicat în octombrie 2010. Ciprul este cu mult înaintea părţii sale de nord, condusă de turci, care a coborât 41 de locuri, până pe poziţia 102.

Ţara clasificată pe locul al doilea în regiune, România, a urcat cinci poziţii faţă de anul trecut, revenind pe poziţia 47, pe care deţinut-o în 2008.

Celelalte ţări ESE care şi-au îmbunătăţit de asemenea clasificarea în ultimele 15 luni sunt BiH (58), Kosovo (86) şi în special Moldova, care a sărit 22 de locuri, ajungând pe 53 anul acesta. În 2009, fosta republică sovietivă se clasifica pe locul 114 în rândul celor 175 de ţări din lume.

Dintre celelalte opt ţări ESE incluse în noul indice, Grecia şi-a menţinut poziţia, pe locul 70, în timp ce altele s-au plasat, la fel ca partea de nord a Ciprului, controlată de turci, pe poziţii inferioare celor deţinute la sfârşitul anului 2010. Pe primul loc în rândul acestora este Croaţia, pe poziţia 68, fiind urmată de Bulgaria şi Serbia, care împart poziţia 80 cu Chile şi Paraguay. Macedonia este acum a 94-a din lume, înaintea Albaniei (96), Muntenegrului (107) şi Turciei (148).

Bulgaria şi Grecia şi-au păstrat statutul de ţările cu cele mai slabe performanţe din UE, a afirmat RWB într-o declaraţie emisă miercuri cu privire la concluziile sale legate de libertatea presei din Europa.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Atacurile ţintite şi ameninţările cu moartea împotriva jurnaliştilor au marcat anul trecut în Bulgaria, unde temerile legate de pluralismul presei tipărite au crescut", a menţionat organizaţia. "În Grecia, criza economică a subliniat fragilitatea presei, fotografii şi cameramanii care prezentau ştiri de la demonstraţii fiind expuşi unor condiţii care semănau celor din zonele de război".

Remarcile sale privitoare la Turcia, care a coborât zece locuri faţă de anul trecut şi 46 faţă de indicele din 2008, au fost şi mai critice.

"Într-un moment când se descrie pe sine drept model regional, Turcia a făcut un mare pas înapoi şi a pierdut zece locuri", a menţionat RWB. "Departe de a îndeplini reformele pormise, sistemul judiciar a lansat un val de arestări ale jurnaliştilor fără precedent de la ultima dictatură militară".

Naţiunile cu cele mai bune performanţe pe plan global sunt anul acesta Finlanda, Norvegia şi Estonia, în timp ce Turkmenistanul, Coreea de Nord şi Eritrea s-a situat pe ultimele locuri.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu