Liderii UE anunţă un nou acord fiscal

09/12/2011

Liderii celor 17 naţiuni din zona euro sunt de acord să avanseze către o uniune economică mai puternică, la care se preconizează că vor adera alte încă şase state membre UE care încă nu fac parte din club.

De Svetla Dimitrova pentru Southeast European Times -- 09/12/11

photo

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (stânga), discută cu prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, la summitul UE de la Bruxelles de vineri (9 decembrie). [Reuters]

După ce nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru modificarea tratatelor UE, liderii europeni s-au pus de acord asupra unui pact fiscal bazat pe un tratat interguvernamental între cel puţin 23 din cei 27 de membri ai Uniunii.

"Cei 17 membri ai zonei euro, plus încă şase, vor încheia un tratat interguvernamental", a declarat preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, vineri dimineaţa (9 decembrie) la Bruxelles, după zece ore de discuţii maraton din cadrul summitului UE demarat joi seara.

În declaraţia liderilor zonei euro, prin care anunţau acordul, se afirma că aceştia au convenit să avanseze către o uniune economică mai puternică, ceea ce va implica "un nou pact fiscal şi o coordonare consolidată a politicilor economice", pe de o parte, şi dezvoltarea "instrumentelor de stabilizare pentru a răspunde provocărilor pe termen scurt", pe de alta.

Potrivit declaraţiei, bugetele guvernamentale generale ale celor 17 ţări care folosesc euro drept monedă naţională trebuie să fie "echilibrate sau în surplus; aceste principiu se consideră respectat dacă, cu titlu de regulă, deficitul structural anual nu depăşeşte 0,5% din PIB-ul nominal".

Statele participante vor trebui să introducă această regulă înăsprită în constituţiile naţionale sau în actele legislative echivalente, cu prevederi privind declanşarea unui mecanism de corecţie automată în situaţia devierilor. Curtea Europeană de Justiţie va fi instituţia autorizată să verifice dacă ţările au transpus în mod corect această regulă în sistemele lor judiciare.

Liderii zonei euro au convenit de asemenea că ţările al căror deficit public depăşeşte pragul de 3% din PIB se vor confrunta cu "consecinţe automate".

"Măsurile şi sancţiunile propuse sau recomandate de Comisia Europeană (CE) vor fi adoptate cu excepţia cazului în care o majoritate calificată a statelor membre ale zonei euro se opune", se afirma în declaraţie.

"Specificarea criteriului datoriei în ceea ce priveşte o valoare numerică de referinţă pentru reducerea datoriei (regula 1/20) pentru statele membre cu o datorie publică care depăşeşte 60% trebuie cuprinsă în noile prevederi".

Liderii au convenit de asemenea că fondul permanent de salvare a zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), va intra în vigoare în iulie 2012, cu un an mai devreme decât se plănuise iniţial, şi că actuala Facilitate Europeană pentru Stabilitate Financiară (FESF) va rămâne activă până la jumătatea anului 2013.

"Pragul general al FESF/MES de 500 miliarde euro va fi revizuit în martie 2012", se afirma în declaraţie.

Aceştia au convenit de asemenea că statele participante trebuie să confirme în termen de zece zile contribuţia lor cu fonduri sub forma împrumuturilor bilaterale în valoare totală de până la 200 miliarde euro. Banii vor fi alocaţi FMI pentru a ajuta instituţia să abordeze criza.

În declaraţie se mai menţiona că "regulile de votare din MES vor fi schimbate pentru a include o procedură de urgenţă". În cazul urgenţelor, când viabilitatea financiară şi economică a zonei euro este ameninţată, deciziile vor fi luate cu o majoritate calificată de 85%.

Noul acord urmează să fie semnat până în martie 2012. Acesta va fi apoi deschis ratificării şi pentru statele membre UE din afara clubului euro de 17 naţiuni care doresc să adere.

Două ţări care cu siguranţă nu vor face parte din acest pact nou sunt Marea Britanie şi Ungaria. După blocarea planurilor de revizuire a Tratatului de la Lisabona, prim-ministrul britanic David Cameron a specificat că nu va renunţa la suveranitate pentru a salva euro. Suedia şi Republica Cehă au cerut mai mult timp pentru a se consulta cu parlamentele naţionale.

Acordul de vineri "urmează practic liniile propunerii franco-germane", a declarat vineri Josef Janning, director de sturii la Centrul de Politică Europeană (EPC) de la Bruxelles, publicaţiei SETimes. "Cred că este un fel de surpriză pozitivă că este 17+6, ceea ce nu era foarte clar".

El a menţionat de asemenea că dacă l-ar fi întrebat cineva înainte de summit, şi-ar fi exprimat îndoiala că cele 17 ţări din zona euro vor putea ajunge la un acord.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"Dar s-a ajuns la înţelegere şi ţările Pactului Euro Plus şi-au consolidat angajamentul", a adăugat Janning.

"Dar nu s-a terminat încă. Treaba adevărată începe acum, şi anume negocierea schimbărilor şi propunerea unui concept care să satisfacă necesitatea de a consolida disciplina ex post şi ex ante şi totodată propunerea unei soluţii care să fie în continuare suficient de compatibilă cu cadrul mai larg al EMU, care este în cele din urmă un cadru de 27 [de membri] ce trebuie extins sau transferat în acquis-ul comun la o dată ulterioară".

Potrivit analistului politic-militar Petar Shkrbina, ţările UE nu vor permite euro să eşueze. Vineri a avut loc "o redefinire a relaţiilor interne ale UE", a declarat el pentru SETimes.

"Euro ca monedă nu va cădea deoarece ţările mari precum Germania au alocat mulţi bani pentru a salva economiile falite precum Grecia", a declarat Shkrbina. "Dacă permit euro să dispară, ţările care au oferit fonduri pentru salvarea statelor de la periferie vor cădea şi ele. Tot ceea ce s-a făcut astăzi este de natură economică".

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu