Ziua Copacilor Macedoniei încurajează conștiența ecologică și cooperarea regională

25/11/2011

O nouă inițiativa bazată pe crearea și protejarea pădurilor, precum și pe unirea popoarelor, devine rapid un exercițiu de cooperare în Balcani.

De Misko Taleski, pentru Southeast European Times, din Skopie -- 25/11/11

photo

Macedonenii au sărbătorit Ziua Copacului prin plantarea a aproape șase milioane de copaci. [Misko Taleski/SETimes]

Cetățenii au plantat aproape șase milioane de copaci în peste 400 de locații de pe tot cuprinsul Macedoniei ca parte a evenimentului Ziua Copacului -- Plantează-ți viitorul de miercuri (23 noiembrie). Au participat aproape 250000 de persoane.

Renumitul cântăreț internațional de operă Boris Trajanov, cel care a inițiat Ziua Copacului, a declarat pentru SETimes că evenimentul a devenit atât de popular încât s-ar putea transforma în următorii ani într-o sărbătoare ecologică pan-europeană și, speră el, globală.

"Acest proiect îi sensibilizează pe cetățeni, astfel că aceștia acționează pentru protejarea și îmbunătățirea mediului pe termen lung prin plantarea și creșterea de copaci. Acesta permite totodată Macedoniei să facă paşi, până acum simbolici, către apropierea popoarelor din Balcani și a altora", spune Trajanov.

El a explicat că i-a venit ideea după ce a fost martor la incendiile catastrofice din anii 2006 și 2007 din Macedonia. Mișcat de scenele apocaliptice, a declarat în mod spontan presei că ar trebui să fie proclamată o zi de doliu pentru pădurile decimate și a cerut împădurirea masivă a dealurior și văilor ”dezbrăcate”.

Declarația a atins un punct nevralgic și i-a trezit pe mulți dintre cei care au încercat să îl contacteze. Curând Trajanov a fondat o inițiativă a cetățenilor, o asociație cu o rețea de susținători tot mai mare. "Dar în loc de ziua de doliu am inițiat o zi de bucurie pentru noile și viitoarele păduri," spune el.

Reînnoirea Democratică a Macedoniei (RDM), un partid ecologist din coaliția de guvernământ, susține inițiativa precum și altele similare deoarece acestea contribuie la asigurarea unui viitor mai sigur atât pentru mediul înconjurător cât și pentru oameni.

"Știind că un copac de zece ani produce cantitatea de oxigen zilnică necesară unei persoane, realizăm că plantarea unor noi copaci este mai mult decât necesară," declară președintele RDM Ljiljana Popovska pentru SETimes.

Popovska spune că RDM dorește ca această inițiativă să se extindă în orașele în care concentrația de oameni și poluare este mai mare.

Anul trecut, la Conferința pentru Schimbarea Climatică de la Copenhaga, ţările balcanice au acceptat propunerea Macedoniei de a transforma Ziua Copacului într-un proiect regional.

"Am obținut acordul a șase țări balcanice de a organiza împreună Ziua Copacului ca ”Ziua Balcanică a Copacului”. Acest lucru va crea o imagine a Balcanilor diferită, mai pozitivă. În loc să fim asociați cu conflicte, regiunea va fi cunoscută ca un lider la plantatul de copaci, un apărător al ecosistemului", spune Trajanov.

Înainte de decizia de la Copenhaga din 30 martie aveau loc împăduriri în 14 regiuni de graniță din Macedonia, precum și în municipalitățile Peshkopeja din Albania; Polikastro și Aksiopoli din Grecia; Strumjani și Kustendil din Bulgaria.

Împădurirea din Macedonia este realizată de compania publică Pădurile Macedoneene, iar aceasta a inclus Ziua Copacului în planul său de acțiune. Anul acesta, compania sărbătorește decizia ONU de a proclama 2011 drept Anul Internațional al Pădurilor prin Ziua Copacului.

"Peste 65% din cei 38 de milioane de copaci plantați deja au prins rădăcini -- un procent excelent pentru împăduriri. Standardele europene au în vedere o medie de succes de 35%. În primii ani, plantatul a avut un procent mai mic de succes, dar acum avem o abordare mai cuprizătore și obținem o calitate mai bună," declară pentru SETimes directorul Pădurilor Macedoneene, Zharko Karadzoski.

Karadzoski a explicat că autoritățile macedonene intenţionează să exporte copaci pregătiţi pentru plantat țărilor din regiune, deoarece multe nu au destule semințe și alte materiale pentru plantat necesare.

"Pădurile Macedonene dețin destule. Totuşi, ţările trebuie să abordeze întâi această chestiune legal, în conformitate cu practicile deja stabilite de cooperare bilaterală", a declarat Karadzoski.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Autorităţile estimează că cetăţenii au plantat 44 milioane de copaci, incluzând ultima Zi a Copacului.

Macedonia îşi tratează pădurile ca pe o comoară naţională, acestea constituind un patrimoniu protejat de constituţie. Ţara a semnat şi ratificat numeroase acorduri şi convenţii internaţionale referitoare la sectorul forestier.

Deşi concepută şi organizată de sectorul civil, Ziua Copacului a fost sprijinită în permanenţă de guvernul macedonean, inclusiv de toate ministerele, de Agenţia pentru Administraţie Locală, municipalităţi şi compania publică Pădurile Macedonene.

Anul acesta, ambasadorii din Macedonia au participat şi ei la Ziua Copacului.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu