Firmele din Serbia înfruntă economia

02/11/2011

Întreprinderile mici şi mijlocii din Serbia sunt supărate pe stat pentru faptul că impune noi impozite, fără a reuşi totodată să combată economia gri.

De Igor Jovanovic, din Belgrad pentru Southeast European Times -- 02/11/11

photo

TVA-ul neplătit de pe piaţa neagră prejudiciază anual bugetul Serbiei cu 1 miliard de euro. [Reuters]

Vlada Jelic, proprietarul unei tipografii din Belgrad care asigură veniturile necesare familiei sale şi altor cinci angajaţi, se îngrijorează atunci când examinează registrele contabile ale tipografiei.

"Atunci când am luat un împrumut pentru a cumpăra utilajele, în 2008, un euro valora 84 de dinari. Acum un euro este 100 de dinari, aşa că puteţi vedea cât de mulţi bani pierd doar din cauza diferenţei pe care o plătesc la rata împrumutului", a declarat Jelic pentru SETimes.

El spune că va fi nevoit în curând să concedieze unul din angajaţi dacă situaţia financiară a ţării nu se îmbunătăţeşte.

Branislav Jovanovic, proprietarul unei companii familiale de panouri de publicitate, are o experienţă de afaceri similară.

"Trebuie să plăteşti o taxă pentru amplasarea indicatorului companiei în faţa sediului acesteia. Eu lucrez într-un spaţiu mic, închiriat, şi nu am loc afară pentru a amplasa indicatorul. Eu sunt obligat totuşi să plătesc această taxă, altfel m-ar amenda", declară Jovanovic pentru SETimes.

El se plânge de asemenea de condiţiile de afaceri. "Pe hârtie mă descurc bine, dar la ce îmi foloseşte aceasta când nu pot lua bani pentru munca mea? Un bărbat care îmi datorează bani mi-a spus recent că îmi poate da 500 de sticle de apă drept compensaţie, deoarece contul său bancar este suspendat din cauza datoriilor. Ce să fac cu acea apă? Dacă îl dau în judecată, procesul va dura ani întregi", a afirmat Jovanovic.

Vladimir Gavranovic, care lucrează la o firmă de dispozitive medicale, consideră de asemenea că există o problemă cu colectarea plăţilor.

"Lucrăm cu spitalele de stat. Dacă statul nu plăteşte spitalele, atunci nici acestea nu au fonduri să ne plătească, iar noi nu putem apoi să achiziţionăm noi dispozitive. Acest cerc trebuie rupt", a declarat el publicaţiei SETimes.

Milan Knezevic de la Asociaţia IMM-urilor a declarat că firmele întâlnesc câteva probleme de bază în operaţiunile lor.

"Acestea sunt în principal economia gri, fără lichidităţi, deoarece statul datorează economiei 1,4 miliarde euro, lipsa reformelor structurale, impozitele şi taxele mari", a declarat Knezevic pentru SETimes.

"Din cele 106 000 de [IMM-uri] din Serbia, 31 000 au pierderi, 26 000 au conturile blocate şi 28 000 au ieşit din sistemul de percepere a TVA-ului deoarece cifra lor de afaceri a scăzut puternic. Dacă toate acestea continuă, nu există viitor pentru economia sârbă", a declarat Knezevic.

"În spatele tuturor cifrelor se află agonia şi drama a 60 000 de familii. Este iritant faptul că nimeni nu înţelege că statul beneficiază mult mai mult din operaţiunile firmelor decât înşişi proprietarii", a subliniat Knezevic.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Datele oficiale indică faptul că piaţa neagră a Serbiei "devorează" cifra uriaşă de 1 miliard de euro anual din TVA neplătit, în timp ce alte 1,5 miliarde euro nu intră în buget din cauza altor taxe şi impozite.

În încercarea de a ajuta economia, guvernul a adoptat o reglementare care impune un termen limită pentru plata taxelor de stat de 60 de zile. Această reglementare va reprograma actualele obligaţiuni ale statului, care totalizează 100 mn euro, din care 40% sunt datorii către economie.

Analistul economic Marica Vukovic crede că acţiunea nu va fi suficientă, deoarece redresarea pe termen lung presupune măsuri radicale.

"Serbia trebuie, de exemplu, să suprime piaţa neagră. Însă aproximativ 30% din populaţia aptă de muncă activează în economia gri şi nimeni nu este pregătit să abordeze această chestiune înaintea alegerilor. Statul va trebui, prin urmare, să ajute economia în anul următor, dar redresarea reală este imposibilă fără reduceri drastice", a declarast Vukovic pentru SETimes.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu