Un acord dintre Albania şi Kosovo reaprinde vechi suspiciuni

31/10/2011

Acordul de unificare a serviciilor consulare din străinătate, urmat de acţiuni similare în toate celelalte sectoare, reprezintă pentru unii o sursă de îngrijorare cu privire la o posibilă agresiune teritorială albaneză.

De Svetla Dimitrova, din Sofia pentru Southeast European Times -- 31/10/11

photo

"Albanezii ar trebui să se simtă la fel şi în Tirana şi în Pristina", a declarat premierul albanez Sali Berisha. [Reuters]

Acordul de unificare a serviciilor consulare albaneze şi kosovare din străinătate a stârnit îngrijorare în unele părţi din Balcani, unde se bănuieşte că acesta este un pas spre realizarea "Albaniei Mari".

Acordul a fost aprobat de cabinetul premierului albanez Sali Berisha în data de 20 octombrie. Acesta ar urma să înjumătăţească cheltuielile consulare ale celor două ţări, a declarat guvernul.

"Albanezii ar trebui să se simtă la fel şi în Tirana şi în Pristina", a declarat Berisha, cerând încheierea de acorduri similare în sectoarele vamale şi fiscale, în cel educaţional, social, cultural şi de mediu" şi în toate celelalte".

"Trebuie să consolidăm cooperarea în acelaşi cadru şi practici legale pentru a reduce barierele birocratice dintre cetăţenii din Albania şi Kosovo", a spus acesta.

Analistul kosovar Seb Bytyci, directorul Institutului de Politici Balcanice din Pristina, susţine argumentele guvernului de la Tirana.

"Kosovo şi Albania sunt ţări mici, fără resurse de a avea consulate peste tot", a declarat acesta publicaţiei SETimes. "Acest acord le permite să ofere servicii mai bune cetăţenilor lor. Astfel de acorduri sunt obişnuite chiar şi în rândul ţărilor mai bogate care simt nevoia să-şi reducă cheltuielile".

Ministerul de externe din Macedonia – care a semnat un acord pentru reprezentare consulară comună cu Slovenia – şi cel din Muntenegru au declarat publicaţiei SETimes că respectă dreptul fiecărei ţări de a-şi conduce afacerile externe şi interne.

"Salutăm orice iniţiativă care vizează îmbunătăţirea cooperării regionale", a declarat ministerul macedonean de externe, dar a adăugat "că nu doreşte să comenteze declaraţiile şi relaţiile dintre Kosovo şi Albania".

"Nu văd de ce acest fapt ar trebui să deranjeze Muntenegrul", a declarat ministrul adjunct de externe Ivan Milic pentru SETimes.

Expertul diplomatic macedonean Lazar Lazarov a avertizat că acest gen de acord ascunde de obicei unele substraturi.

"În primă etapă avem de-a face cu stabilirea de relaţii prieteneşti, cu vămi şi economie comune, dar cea de-a doua etapă a acestui proces este de obicei unificarea", a declarat Lazarov publicaţiei SETimes. "Pentru Kosovo va fi dificil să-şi menţină independenţa în aceste circumstanţe. Se pare că atât Albania, cât şi Kosovo lucrează la proiectul 'Albaniei Mari', care a fost menţionat pentru prima dată în 1878".

Lazarov s-a referit la planul promovat de organizaţia politică albaneză Liga din Prizren, care a avut drept scop unificarea albanezilor răspândiţi în Kosovo, Serbia, Muntenegru, Macedonia şi Grecia într-un singur stat în secolul al XIX-lea.

În declaraţia sa de independenţă din 2008, Kosovo s-a angajat să respecte pe deplin integritatea teritorială a vecinilor săi şi graniţele stabilite în Planul lui Martti Ahtisaari pentru soluţionarea statutului Kosovo, plan aprobat de ONU.

Ian Bancroft, cofondatorul institutului TransConflict din Belgrad, susţine că Planul Ahtisaari Plan prevede clar că Kosovo nu poate încerca să se unească cu alt stat, astfel încât intenţia lui Berisha ar trebui tratată cu mare îngrijorare.

"Dacă guvernul de la Pristina nu va menţine acest element important al Planului Ahtisaari, atunci este greu de crezut că va menţine alte măsuri de siguranţă prevăzute, ceea ce va produce şi mai multă neîncredere în rândul sârbilor kosovari şi al altor populaţii care nu sunt albaneze. Prin urmare, UE în special trebuie să fie mai explicită în criticarea unor astfel de acţiuni", a declarat Bancroft publicaţiei SETimes.

Acesta a mai spus că acordul alimentează îngrijorarea ce există deja în regiune în legătură cu declararea identităţii etnice şi naţionale albaneze. "[Aceasta] a motivat, parţial, boicotarea recensământului în sudul Serbiei, abandonarea recensământului din Macedonia şi tensiunile din Albania legate de cifra minorităţilor etnice, de natură să provoace şi mai multă neîncredere în ţările vecine precum Muntenegru şi Grecia".

Insistând că Kosovo încă este protectorat ONU, purtătorul de cuvânt al guvernului sârb, Milivoje Mihajlovic, a declarat pentru SETimes că Belgradul nu poate susţine nici o iniţiativă care nu este în conformitate cu Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Potrivit lui Bytyci, acordul consular ar putea răspândi "paranoia cu privire la 'Albania Mare'", în special în rândul "politicienilor mai puţin importanţi din ţările vecine Albania şi Kosovo".

"În ceea ce priveşte alte acorduri, ne putem aştepta la o mai mare integrare ca rezultat al sporirii cooperării comerciale şi economice", a spus el, adăugând că drumul spre consolidarea cooperării dintre Kosovo şi Albania va fi probabil cu obstacole.

"Totodată, din cauza absenţei progresului în integrarea în UE, presiunea politică şi socială pentru o mai mare integrare între cele două ţări, precum şi altele, cum ar fi Macedonia şi Muntenegru, va creşte", a spus Bytyci.

Biljana Lajmanovska din Skopie, Nedjeljko Rudovic din Podgorica, Igor Jovanovic din Belgrad şi Muhamet Brajshori din Pristina au contribuit la redactarea acestui articol.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu