EULEX încearcă să consolideze statul de drept, pe fondul violenţelor

30/09/2011

Misiunea UE este presată din toate părţile.

De Muhamet Brajshori, din Pristina pentru Southeast European Times -- 30/09/11

photo

EULEX şi poliţia Kosovo au condus împreună o investigaţie asupra asasinării unui poliţist kosovar. [Reuters]

Întrucât EULEX a promis că va investiga izbucnirea de violenţă din ultima săptămână din nordul Kosovo, incidentul constituie un nou test al capacităţii misiunii de a consolida statul de drept.

"Procurorii EULEX vor investiga circumstanţele evoluţiilor de la Jarinje, ceea ce va depinde de amploarea investigaţiei şi de persoanele care vor fi investigate", a declarat purtătorul de cuvânt Nicholas Hawton presei.

Analiştii declară că este vital ca misiunea UE să arate că îşi poate îndeplini mandatul în faţa unor asemenea provocări.

"Acţiunile recente ar trebui să facă parte dintr-un efort susţinut de instituire a statului de drept", a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politică Balcanică (IPOL), Seb Bytici, menţionând rolul jucat de EULEX în arestarea a şase suspecţi urmăriţi în legătură cu uciderea unui poliţist kosovar în iulie.

Arestările au fost efectuate cu sprijinul KFOR în timpul unei operaţiuni de la sfârşitul lunii august.

Asemenea incidente, a declarat Bytici, arată că "structurile paralele şi crima organizată din nord fac victime".

"[EULEX] ar trebui să poată combate eficient crima organizată, care este asociată structurilor paralele din nord, în special atunci când sprijinul Belgradului pentru aceste structuri nu mai poate fi menţinut. Acum este momentul ca EULEX să dovedească faptul că îşi poate îndeplini mandatul şi că nu a devenit deja o organizaţie calcifiată, care acţionează doar în interesul propriu", a adăugat el.

Fatlum Sadiku, un comentator politic, este de acord că este în joc credibilitatea misiunii EULEX.

"Toţi ochii sunt pe EULEX", a afirmat el. "Aceasta trebuie să facă progrese acum".

Deşi guvernul de la Pristina ar dori ca misiunea UE să ia măsuri împotriva structurilor paralele conduse de sârbi, comentatorii sârbi avertizează în legătură cu riscul alienării localnicilor din regiunile de nord, locuite preponderent de sârbi.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

"EULEX trebuie să câştige încrederea sârbilor kosovari, precum şi a albanezilor", avertizează jurnalistul Dragan Krstic. Pentru a reuşi aceasta, misiunea trebuie să lucreze împreună cu guvernul sârb, a afirmat el.

"Oamenii depind de Belgrad. Aceştia primesc salarii şi alte indemnizaţii din Serbia. Iar dacă Belgradul este de acord cu orice operaţiune din nord efectuată de EULEX, ei [locuitorii acestuia] vor reacţiona pozitiv. Dar dacă nu, ne putem aştepta la escaladări", a declarat Krstic.

Cercetătorul Mergim Peci a declarat pentru SETimes că recentele mandate de arestare şi o inculpare viitoare vor crea probleme între Belgrad şi EULEX.

"Indivizii pentru care este emis un mandat vor fugi în Serbia sau vor fi păziţi de MUP (Ministerul de Interne) sârb care funcţionează în nord. Aceasta va crea o problemă pentru conducerea Belgradului, ceea ce va îngreuna predarea acestora către EULEX anul următor, când Serbia va intra în alegeri. EULEX va insista asupra [extrădării] deoarece eşecul în acest caz ar afecta imaginea şi capacitatea sa", a afirmat Peci.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu