KFOR promite să menţină pacea

28/09/2011

Pe fondul cererilor sârbilor de a lansa o investigaţie asupra violenţei de marţi, trupele NATO de menţinere a păcii insistă că au acţionat în conformitate cu mandatul lor.

De Igor Jovanovic, Ivana Jovanovic şi Muhamet Brajshori din Belgrad şi Mitrovica -- 28/09/11

photo

Soldaţii KFOR păzesc punctul de graniţă închis dintre Serbia şi Kosovo de la Jarinje, miercuri (28 septembrie). Cel puţin 16 sârbi kosovari şi patru membri ai trupelor NATO au fost răniţi în altercaţiile produse acolo marţi. [Reuters]

Situaţia din nordul Kosovo a rămas foarte tensionată miercuri (28 septembrie), la o zi după ce patru membri ai forţelor KFOR de menţinere a păcii şi cel puţin 16 protestatari sârbi locali au fost răniţi în altercaţiile de la punctul de trecere a graniţei de la Jarinje.

Între timp, ultima rundă de discuţii mediate de UE dintre Belgrad şi Pristina a fost anulată.

Relatările despre ce s-a întâmplat marţi sunt diferite, sârbii acuzând KFOR că au tras asupra civililor neînarmaţi, iar trupele internaţionale de menţinere a păcii declarând că au fost atacate.

"Trebuie iniţiată o investigaţie, iar cei care au ordonat acest act trebuie să suporte consecinţele", a declarat liderul politic sârb veteran Oliver Ivanovic. "Pentru mine, ca fiinţă umană, va fi suficient să ştiu că KFOR şi NATO conduc o investigaţie în acelaşi fel în care aceasta ar fi condusă de orice altă armată, cea sârbă de asemenea. A trage în mulţime este ceva absolut inadecvat".

Însă Ralph Adametz, un purtător de cuvânt al NATO, a declarat că sârbii au atacat trupele de menţinere a păcii, care încercau să dărâme o baricadă. Protestatarii, a afirmat el, au condus un vehicul către soldaţii KFOR, rănindu-l pe unul dintre aceştia.

"În timpul incidentului a avut loc o tentativă de a confisca arma soldatului şi, după un avertisment verbal, un soldat KFOR a tras un foc de armă, rănindu-l pe civilul care a încercat să fure arma", a afirmat el. "O serie de bombe tip ţeavă au fost aruncate către personalul KFOR, provocând răni minore".

"Suntem profund convinşi că cea mai mare parte a populaţiei doreşte pace şi stabilitate şi că asemenea acţiuni, fie că sunt întreprinse de indivizi sau de grupuri, sunt o ameninţare serioasă pentru siguranţa locuitorilor din acea zonă", a declarat el, adăugând că trupele de menţinere a păcii vor acţiona conform autorizaţiei lor.

KFOR are mandatul de a menţine pacea şi i-a avertizat în mod clar pe protestatari că soldaţii ar putea trage dacă sunt atacaţi, a declarat profesul de studii de securitate Avdullah Hasani din Pristina.

"Mandatul KFOR este clar: să creeze un climat sigur şi paşnic şi nimeni nu ar trebui să învinuiască KFOR pentru dărâmarea baricadelor sau oprirea protestatarilor", a declarat el pentru SETimes. "În urmă cu câteva luni, Jarinje şi Brnjak au fost declarate Zone Militare Speciale, unde KFOR are dreptul de a trage dacă este ameninţat sau atacat".

Fatlum Sadiku, un comentator politic din Pristina, a declarat că ultimele incidente demonstrează necesitatea de a negocia direct cu sârbii din nordul Kosovo, fără a se baza pe Belgrad ca intermediar.

"Toţi spun că Belgradul este cheia pentru nord şi partenerul de discuţii. Dar evenimentele recente au arătat că Belgradul nu îi poate controla aşa cum doreşte pe liderii din nord, întrucât aceştia provin în principal din opoziţia sârbă. Kosovo şi comunitatea internaţională trebuie să aibă un dialog separat cu aceştia, fără Belgrad", a declarat el pentru SETimes.

Fără o soluţie politică, tensiunile vor rămâne mari, a afirmat el.

"Dacă nu se pun de acord toate părţile asupra unei soluţii politice, bazată pe propunerea Athisaari -- care acordă un nivel foarte ridicat de autonomie nordului -- mă tem că violenţa va continua", a declarat el.

Între timp, misiunea judiciară a UE a atras critici atât din partea albanezilor, cât şi din partea sârbilor, însă din motive diferite.

"EULEX nu îşi îndeplineşte mandatul de a impune statul de drept. Ei ştiu cine sunt cei care conduc grupurile criminale din nord, dar nu fac nicio încercare de a-i aresta", a declarat Hasani.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Ivanovic a afirmat că EULEX este o "misiune confuză", care nu şi-a construit un raport cu populaţia locală.

"KFOR primeşte sarcini pe care, în caz contrar, nu ar trebui să le aibă. În punctul în care EULEX a dispărut ca factor de securitate în regiune, KFOR încearcă să compenseze pentru acest vid", a declarat el.

El a acuzat statele membre NATO care sprijină independenţa Kosovo că se folosesc de trupele de menţinere a păcii pentru a impune dominaţia Pristinei.

"Sârbii nu doresc asta", a declarat el pentru SETimes. "Aceştia nu vor trăi într-un Kosovo independent; ei trăiesc în Serbia". Orice soluţie, a afirmat el, "trebuie să vină din negocieri şi fără violenţă".

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu