Agencies cut Greek, Cyprus creAgenţiile reduc ratingul de credit pentru Grecia şi Ciprudit ratings

29/07/2011

Moody's şi Standard and Poor's au retrogradat ratingul de credit al Greciei săptămâna aceasta, la doar câteva zile după ce liderii zonei euro s-au pus de acord asupra unui al doilea plan de salvare.

(Diverse surse -- 21/07/11 - 28/07/11)

photo

Centrala electrică din Vasilikos a fost distrusă în 11 iulie, când muniţia iraniană confiscată şi depozitată la o bază militară din apropierea explodat. [Reuters]

La doar câteva zile după ce liderii zonei euro, formată din 17 naţiuni, s-au pus de acord asupra unui al doilea pachet de salvare de 109 miliarde de euro pentru Grecia la o întrunire de urgenţă organizată joi (21 iulie) la Bruxelles, două companii majore de evaluare financiară au redus ratingul de credit al naţiunii balcanice.

Luni (25 iulie), Serviciul pentru Investitori Moody's a devenit prima agenţie de rating care a făcut aceasta. Aceasta a redus ratingul de credit al Greciei cu trei trepte, de la Caa1 la Ca, cu doar o treaptă deasupra defaultului.

Potrivit agenţiei, intrarea ţării în incapacitate de plată -- pe care noul program de salvare pe trei ani urmăreşte să o prevină – era aproape certă.

Planul aprobat săptămâna trecută include din nou împrumuturi de la ţările UE care folosesc euro ca monedă naţională şi de la FMI, împrumuturi care vor fi puse la dispoziţia Atenei în termeni mai relaxaţi. Acordul a fost încheiat după ce instituţiile financiare private au convenit să suporte o parte din povară, contribuind de bună voie cu 37 miliarde de euro la pachet.

Moody's, însă, a avertizat că programul anunţat de UE "implică pierderi substanţiale" pentru creditorii privaţi şi că stabileşte un precedent negativ pentru creditorii altor membre ale zonei euro împovărate de datorii.

Totodată, acesta "implică faptul că probabilitatea unui schimb de urgenţă al obligaţiunilor guvernului grec şi implicit a intrării în incapacitate de plată este practic de 100%", a afirmat agenţia într-o declaraţie emisă luni.

Într-o măsură similară adoptată după două zile, Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul de credit al ţării balcanice împovărate de datorii cu încă două trepte, la CC, cu perspectivă negativă, plasând obligaţiunile guvernului grec mai adânc în categoria obligaţiunilor "riscante".

"Standard & Poor's a conchis că propunerea de restructurare a datoriei guvernului grec va însemna un default selectiv, conform metodologiei noastre de rating", a afirmat agenţia într-o declaraţie emisă miercuri (27 iulie), fiind citată de The New York Times. "Considerăm că restructurarea propusă este un "schimb de urgenţă" deoarece, pe baza declaraţiilor publice ale responsabililor politici europeni, aceasta se va solda probabil cu pierderi pentru creditorii comerciali".

Agenţia Fitch de rating al creditului, care a clasificat de asemenea obligaţiunile greceşti ca fiind riscante, a declarat la o zi după aprobarea noului plan de salvare că acesta va pune Grecia în "default restricţionat". Agenţia a avertizat de asemenea că acest lucru va afecta şi ratingurile celorlalte state membre ale zonei euro.

Oficialii UE au părut însă optimişti săptămâna trecută că noul pachet de salvare şi alte măsuri de "oprire a riscului de contagiune", cum a declarat preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, sunt paşi în direcţia cea bună.

"Este clar că încă sunt multe de făcut în toate colţurile Europei înainte de a ieşi cu certitudine din furtună. Dar direcţia este acum clară", a afirmat comisarul UE pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, într-o declaraţie emisă vineri.

După mai puţin de o săptămână şi la doar două zile după retrogradarea ratingului datoriei suverane a Greciei, Moody's a redus ratingul obligaţiunilor guvernului cipriot cu două niveluri, de la A2 la Baa1, cu perspectivă negativă.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Compania a invocat drept motive "actualele temeri privind poziţia fiscală a Ciprului, care sunt amplificate de consecinţele fiscale şi economice ale distrugerii centralei electrice din Vasilikos în 11 iulie 2011" într-o declaraţie emisă miercuri, anunţându-şi decizia.

Cea mai mare centrală electrică de pe insulă, care furniza peste jumătate din electricitatea ţării, a fost distrusă într-o explozie masivă de la o bază navală din apropiere, explozie declanşată de un depozit de muniţie iraniană confiscat de autorităţi în 2009.

Agenţia a menţionat de asemenea "climatul politic intern tot mai agitat", precum şi expunerea semnificativă la datoria greacă a câtorva bănci cipriote.

Joi, la o zi după decizia Moody's, miniştrii din guvernul cipriot şi-au depus demisiile înaintea unei remanieri a cabinetului.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu