Şeful NATO doreşte consolidarea relaţiilor cu Serbia

31/05/2011

Viitorul Serbiei este "într-o cooperare productivă şi reciproc benefică" cu UE şi NATO, declară Secretarul General al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

(Balkans.com - 31/05/11; Sofia News Agency, FOCUS News Agency, The Sofia Echo, Mediapool, Dnevnik.bg, NATO - 30/05/11; EurActiv - 10/12/10)

photo

Secretarul General al NATO, Rasmussen, şi preşedintele bulgar Parvanov susţin o conferinţă de presă luni (30 mai) la Sofia. [Reuters]

NATO doreşte ca toate ţările din Balcanii de Vest să fie complet integrate în structurile euro-atlantice, a declarat Secretarul General Anders Fogh Rasmussen luni (30 mai) la Sofia.

Arestarea fostului comandant militar sârb bosniac Ratko Mladic este un "pas important" care deschide poarta pentru progresul întregii regiuni către atingerea acestui ţel, a declarat şeful NATO după discuţiile cu preşedintele bulgar Georgi Parvanov.

"Aceasta transmite un mesaj foarte clar că crimele vor fi pedepsite în cele din urmă", a subliniat Rasmussen. "Aceasta a eliminat de asemenea un obstacol din calea Serbiei către UE şi de asemenea pe drumul către NATO".

Serbia este una din cele cinci ţări din Balcanii de Vest, alături de Bosnia şi Herţegovina (BiH), Kosovo, Macedonia şi Muntenegru, care nu a aderat încă la pactul militar.

La mai mult de un deceniu după intervenţia Alianţei împotriva sârbilor bosniaci în timpul conflictului din 1992-1995 din BiH şi a campaniei sale aeriene pentru izgonirea forţelor sârbe din Kosovo în 1999, sondajele de opinie din ultimii ani au arătat în mod repetat că mai puţin de 30% din sârbi sunt în favoarea aderării la pact.

Deşi a admis că o parte a societăţii sârbe încă este sceptică în privinţa NATO din "motive istorice", Rasmussen a argumentat că oamenii din regiune pot trăi în pace, securitate şi stabilitate astăzi datorită intervenţiei Alianţei în Balcani din anii 1990.

"Aş dori să transmit un mesaj foarte clar poporului sârb -- viitorul vostru este într-o cooperare productivă şi reciproc benefică dintre Serbia, pe de o parte, şi UE şi NATO, pe de alta, care ar putea duce la aderarea deplină la ambele organizaţii", a declarat el luni, fiind citat de agenţia de ştiri FOCUS din Sofia.

Potrivit fostului prim-ministru danez, Bulgaria ar putea "juca un rol constructiv" în aducerea Serbiei şi a celorlalte ţări din Balcani mai aproape de aderarea la UE şi NATO.

Rasmussen a participat de asemenea la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO, care a început vineri în oraşul bulgar Varna de la Marea Neagră.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Una din chestiunile abordate în discursul ţinut în faţa parlamentarilor de acolo a fost operaţiunea lansată acum două luni de Alianţă în Libia.

"Operaţiunea noastră din Libia, Operaţiunea Protector Unificat, îşi atinge obiectivele", a declarat Rasmussen, menţionând că "abilitatea [colonelului Muammar Gaddafi] de a-şi ucide propriul popor" s-a diminuat ca rezultat al misiunii. El a subliniat că NATO nu va reduce presiunea asupra liderului libian până când acesta nu îşi va retrage forţele şi mercenarii şi nu va înceta să îi ameninţe şi să îi atace pe civili.

"Regimul de teroare al lui Gaddafi a ajuns la final. El este tot mai izolat, în ţară şi în străinătate", a declarat Rasmussen. "Chiar şi cei apropiaţi lui pleacă, trec în tabăra duşmană sau dezertează. Aşa cum a precizat Grupul de Contact internaţional -- este timpul ca şi Gaddafi să plece".

La Varna, şeful NATO a purtat discuţii cu prim-ministrul bulgar Boiko Borisov, cu preşedintele parlamentului Ţeţka Ţaceva şi cu ministrul de externe Nickolai Mladenov.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu