Putin discută la Belgrad despre energie şi investiţii

24/03/2011

Prim-ministrul Rusiei primeşte o întâmpinare călduroasă în timpul vizitei sale. Însă nu sunt oare prea mari speranţele legate de asistenţa Moscovei?

De Bojana Milovanovic, din Belgrad pentru Southeast European Times - 24/03/11

photo

Preşedintele Serbiei, Boris Tadic (dreapta), îl întâmpină pe prim-ministrul Rusiei, Vladimir Putin, miercuri (23 martie) la Belgrad. [Reuters]

Faptul că publicul sârb are aşteptări mari de la Moscova a fost demonstrat săptămâna aceasta de întâmpinarea exagerată făcută prim-ministrului rus Vladimir Putin. El a sosit la Belgrad miercuri (23 martie) pentru a se întâlni cu preşedintele Boris Tadic şi cu alţi înalţi oficiali.

Sute de persoane s-au adunat în faţa Palatului Serbiei, unde au loc discuţiile, pentru a-l saluta pe liderul rus. Atunci când Putin a participat la un meci de fotbal dintre două cluburi de tineret -- Steaua Roşie din Belgrad şi Zenit din Moscova -- suporterii locali au început să intoneze cântecul rusesc "Kalinka" şi au afişat pancarte cu mesaje de bun venit. Meciul s-a încheiat cu un scor diplomatic, 1:1.

În ultimii ani, influenţa Rusiei a fost consolidată de investiţii majore, precum achiziţia unei participaţii majoritare la compania petrolieră NIS de către Gazprom Neft şi de planurile ca gazoductul South Stream să treacă prin Serbia. Perspectivele de investiţii şi de cooperare economică erau de asemenea prioritare pe agenda vizitei lui Putin.

El a confirmat că firmele ruseşti vor ajuta Serbia să construiască căi feroviare. Angajaţii sârbi în construcţii vor participa, între timp, la pregătirile pentru Olimpiada de Iarnă din 2014 de la Soci şi pentru Cupa Mondială FIFA 2018.

"Am dori să utilizăm marea experienţă a partenerilor noştri sârbi în construcţia centrelor turistice", a declarat Putin.

Tadic a afirmat că a primit asigurări că proiectul South Stream va fi implementat în anii următori. Conducta, a afirmat el, este de mare importanţă pentru întregul continent european.

El a adăugat că investiţiile Gazprom în NIS au dat rezultate, întrucât compania generează profit. Ambele ţări sunt interesate de participarea NIS pe pieţele din regiune, a afirmat Tadic, adăugând că se aşteaptă la investiţii viitoare în rafinăria petrolieră de la Pancevo.

El a exprimat gratitudinea Serbiei faţă de Rusia pentru oferirea unui împrumut de 200 mn USD pentru a ajuta Serbia să facă faţă crizei economice globale şi pentru sprijinirea Belgradului în chestiunea kosovară.

Potrivit analistului politic Vladimir Goati, însă, publicul nu ar trebui să supraestimeze capacitatea Moscovei de a ajuta economia sârbă.

Rusia, a afirmat el, "are de înfruntat propriile probleme; prin urmare nu trebuie să ne aşteptăm ca aceasta – în ciuda dorinţei sale – să investească în Serbia mai mult decât până acum", a declarat el publicaţiei SETimes. Conducerea rusească subestimează câteodată capacităţile sale economice şi diplomatice, alimentând mari aşteptări, a adăugat el.

Energia rămâne forţa motrice în relaţia Belgrad-Moscova, indiferent ce alte chestiuni sunt puse pe masă, a declarat Goati.

"Pentru Serbia este necesar ca gazoductul South Stream să treacă prin teritoriul său şi aici rezidă, în opinia mea, importanţa vizitei lui Putin", a afirmat el.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Integrarea europeană a fost de asemenea un subiect cheie de discuţie în timpul vizitei. Liderul rus a insistat că Moscova nu este îngrijorată de ambiţiile Serbiei de a adera la Uniune.

"Vom monitoriza cu atenţie şi vom lucra împreună pentru a preveni ca integrarea europeană să afecteze relaţiile ruso-sârbe", a declarat el.

Tadic a răspuns că, deşi Serbia este decisă să obţină aderarea, aceasta are de asemenea "interesul strategic de a coopera cu Rusia".

"Nu văd nicio modalitate prin care UE să îşi rezolve problemele legate de energie fără parteneriatul cu Rusia", a declarat Tadic. "Serbia va fi de asemenea parte a acestui aranjament".

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu