CIJ demarează procesul Macedoniei împotriva Greciei

22/03/2011

Macedonia speră că tribunalul ONU va fi de acord cu faptul că Grecia nu trebuia să blocheze aderarea sa la NATO.

(Hague Justice Portal - 22/03/11; MIA, Makfax, Greek Reporter, Kathimerini, Expatica.com - 21/03/11; MINA - 18/03/11)

photo

CIJ începe audierile în cazul Macedonia vs. Grecia. [Reuters]

Audierile din procesul intentat de Macedonia împotriva Greciei în legătură cu presupusa încălcare a unui acord interimar încheiat de cele două naţiuni în 1995 au început la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) luni (21 martie).

Macedonia a intentat procesul la curtea supremă a ONU de la Haga în noiembrie 2008, după ce Grecia a blocat intrarea sa în NATO în timpul summitului Alianţei de la Bucureşti, din luna aprilie a aceluiaşi an, insistând că trebuie soluţionată întâi vechea dispută a numelui dintre cele două ţări.

În plângerea înaintată la CIJ, Skopie a afirmat că gestul respectiv a constituit "o încălcare flagrantă" a prevederilor articolului 11 din acordul interimar semnat de cele două ţări în septembrie 1995. Articolul respectiv stipulează că Grecia "este de acord să nu se opună" aderării Macedoniei la organizaţiile şi instituţiile internaţionale care se referă la aceasta sub numele de Fosta Republică Iugoslavă Macedonia.

Aceasta este referinţa provizorie sub care Macedonia a fost admisă în ONU în 1993 şi încă este utilizată de Grecia în referirile sale la vecina sa din nord. Atena refuză să recunoască fosta republică iugoslavă după numele său constituţional, Republica Macedonia, de teama că aceasta ar putea implica potenţiale revendicări teritoriale asupra provinciei Macedonia din nordul Greciei.

În discursul de deschidere de la CIJ, ministrul macedonean de externe Antonio Milososki a declarat judecătorilor ONU că ţara sa nu cere soluţionarea disputei numelui cu Grecia, care "rămâne obiectul" unui proces de negociere mediat de ONU.

Singurul scop al sesizării curţii în legătură cu acest caz este acela de a "obţine ca pârâtul să respecte una din principalele obligaţii" asumate în acordul din 1995, a subliniat ministrul.

"Ne pare sincer rău pentru această atitudine a pârâtului şi sperăm că decizia Curţii va ajuta ambele părţi să revină la cadrul sistemului stabilit de acordul interimar", a declarat Milososki, fiind citat de agenţia macedoneană de ştiri MIA. "Aceasta ne va permite să reluăm activităţile în vederea aderării la NATO şi la Uniunea Europeană -- un obiectiv căruia ne-am dedicat din 1993 şi unul destul de important pentru stabilitatea internă a societăţii multietnice, democratice, a Macedoniei".

El a menţionat de asemenea că Macedonia contribuie la eforturile NATO din Afghanistan din 2002, cu aproximativ şase ani înainte de decizia Greciei de a-şi exprima dreptul de veto în legătură cu invitarea Macedoniei să adere la Alianţă ca membru cu drepturi depline, alături de Albania şi Croaţia.

Adresându-se luni curţii, avocatul şi profesorul britanic Philippe Sands, membru al echipei care reprezintă Macedonia, a declarat că numele fostei republici iugoslave nu a fost ales pentru a portretiza vreodată "o pretenţie teritorială". Însă chestiunea era de importanţă crucială pentru "stabilitatea sa internă şi bunăstarea regională", a adăugat el.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Din echipa care reprezintă Macedonia fac parte trei profesori de drept de la Washington, Bruxelles şi Sorbona, precum şi doi de la Facultatea de Drept din Skopie.

Potrivit programului audierilor, Macedonia urmează să încheie prezentarea argumentelor sale marţi (22 martie). Judecătorii vor audia apoi argumentele Greciei în cursul unei sesiuni de două zile ce începe joi.

A doua rundă de prezentări orale va începe în 28 martie şi se va încheia după două zile cu remarcile finale ale Greciei.

CIJ va da apoi verdictul său în următoarele şase luni.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu