Vântul şi soarele, surse semnificative de energie pentru Macedonia

08/12/2010

Macedonia face paşi uriaşi în reducerea dependenţei de importurile de energie.

De Misko Taleski, din Skopie pentru Southeast European Times – 08/12/10

photo

Macedonia intenţionează să facă progrese în producţia de electricitate eoliană. [Reuters]

Dată fiind locaţia sa geografică favorabilă, Macedonia are foarte mult soare, vânt şi alte resurse naturale necesare pentru producerea energiei. Investitorii străini şi locali s-au arătat interesaţi de dezvoltarea proiectelor care exploatează aceste resurse la maximum.

Macedonia poate asigura teoretic 7% din necesarul său anual de electricitate prin utilizarea vântului ca sursă. În părţile estice ale ţării, 130 până la 170 de zile pe an sunt vântoase, viteza vântului fiind în medie de 3,5 m per secundă. Aceasta este suficientă pentru a opera mori de vânt cu o capacitate de 250 kw. Vântul atinge 8 m per secundă în cel puţin 100 de zile pe an.

Deoarece energia eoliană se califică drept energie curată, aceasta poate ajuta Macedonia să atingă standardele de mediu ale UE.

Soncev Park (Parcul Soarelui) din satul Kadino, situat în apropiere de Skopie, este prima tentativă sistematică a ţării de a utiliza soarele şi vântul ca surse alternative de energie.

"Centrala electrică solară din Kadino este prima de acest gen din Macedonia, cu o capacitate de 10,2 kw şi este deja în funcţiune de doi ani. Printr-un contor electric separat, electricitatea este transferată firmei EVN Macedonia", a declarat Zvonko Markovski, directorul companiei SIETO, care administrează centrala.

O centrală similară cu o capacitate de 50 kw a început să lucreze în Radovis luna trecută, iar alte două sunt construite la Belcista, în apropiere de Ohrid.

"Intenţionăm să începem construcţia de centrale solare în zona economică liberă din Bunardzik, precum şi în Sonje, ambele în apropiere de Skopie", a declarat Markovski pentru SETimes.

Producătorul macedonean de electricitate ELEM ia de asemenea măsuri pentru a utiliza energia eoliană ca modalitate de a reduce dependenţa ţării de importuri.

"ELEM se pregăteşte în mod activ să construiască rezervorul de la Lukovo Pole şi hidrocentrala de la Boshkov Most şi lucrăm deja la revitalizarea a şase hidrocentrale existente", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Mirce Kotevski, pentru SETimes. "În plus, ne pregătim să construim un parc eolian în apropiere de Bogdanci, care va produce în mod cert o mărire a cotei surselor de energie regenerabile".

Morile de vânt de la Bogdanci vor fi construite printr-un credit de 33 mn euro oferit de Germania, iar proiectul este în conformitate cu Strategia Macedoniei pentru Eficientă Energetică şi Surse Regenerabile de Energie.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Vicepremierul Zoran Stavrevski a declarat că guvernul german contribuie la finanţarea construcţiei de mori de vânt la Bogdanci, furnizând 32,9 mn euro din cei 75 mn de euro necesari. Pe viitor, guvernul anticipează ca aceste centrale să pompeze 100 gigawaţi oră anual. "

"Acest proiect este finalizat şi ne aşteptăm -- în prima jumătate a anului următor -- să încheiem acordurile pentru realizarea sa", a declarat Stavrevski.

Şcoala pentru Afaceri şi Economie de la Universitatea din Skopie, în cooperare cu asociaţia germană pentru energie solară, a inaugurat o Şcoală pentru Energii Regenerabile – prima instituţie educaţională de acest gen din Macedonia.

Necesarul de electricitate al ţării creşte cu 4% în fiecare an. Aceasta cheltuieşte aproximativ 113 mn euro anual pe toate importurile de energie, inclusiv 38 mn euro pe electricitate şi 75 mn euro pe petrol.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu