Turcia construieşte o închisoare nouă pentru membrii PKK

10/11/2009

După ce a trăit în izolare aproximativ zece ani, liderul organizaţiei teroriste PKK va avea acum o nouă adresă.

De Esra Erduran, din Ankara for Southeast European Times -- 10/11/09

photo

Un bărbat afişează o fotografie a liderului rebelilor kurzi, Abdullah Ocalan, aflat în închisoare, în timpul unei demonstraţii organizate luna trecută. [Getty Images]

Abdullah Ocalan, liderul infam al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), va beneficia probabil de companie pentru prima dată după aproximativ un deceniu. Organizaţia PKK – responsabilă pentru mai mult de 35 000 de morţi în ciocnirile cu forţele de securitate turceşti -- este calificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Din 1999, de la capturarea sa în Kenya de către forţele de elită turceşti, Ocalan a fost singurul deţinut de pe mica insulă-închisoare Imrali, situată în sudul Mării Marmara. El aştepta să fie executat pentru trădare, până când pedeapsa cu moartea a fost abolită în 2002 ca parte a măsurilor luate de Turcia pentru a-şi armoniza legislaţia cu cea a UE.

El îşi petrece zilele ispăşindu-şi condamnarea pe viaţă în închisoarea de tip F, adică închisoare de maximă securitate, de pe insulă, fără posibilitatea eliberării condiţionate.

Dar zilele sale de izolare au luat sfârşit. Ocalan va fi transferat într-o închisoare nouă de pe insulă, împreună cu alţi câţiva criminali.

Potrivit unei ştiri a portalulului de ştiri turcesc soL, printre prizonierii care au cerut transferul pe insulă se numără Sakir Akkurt, Cetin Arkas, Yasar Cinbas, Nihat Ekmez, Lokman Lacin, Mustafa Okcul, Nedim Ozalp, Naif Ozkilic, Huseyin Yildirim şi Sait Yildirim – toţi bănuiţi a fi membri PKK şi condamnaţi la închisoare pe viaţă sau la detenţie grea.

Ministrul justiţiei a declarat că lista va fi redusă la opt persoane, în funcţie de rezultatele testelor la care au fost supuşi cei zece prizonieri.

Potrivit unor surse, Ocalan va fi singur în celulă, dar i se va permite să se întâlnească cu deţinuţii aflaţi în zona sa în timpul pauzelor. Unele surse informează de asemenea că Ocalan va avea televizor în celulă.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Ministerul justiţiei a început construirea noii închisori în urma unei evaluări făcute de Comitetul Consiliului Europei pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT).

O delegaţie CPT l-a vizitat pe Ocalan şi i-a pus întrebări despre condiţiile sale de viaţă. Delegaţia s-a întâlnit de asemenea cu avocaţii lui Ocalan, care s-au plâns de dificultatea de a-şi vizita clientul în condiţiile actuale.

Recentele evoluţii au avut loc pe fondul iniţiativei democratice a guvernului turc – o tentativă de a arăta bunăvoinţă faţă de kurzi.

Potrivit postului CNN Turk, noul centru de detenţie va costa aproximativ 3,3 mn de euro.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu