Muntele Sfânt al Serbiei

08/07/2009

Cele 16 mănăstiri medievale de pe Frushka Gora, în decorul unui parc naţional, oferă o experienţă religioasă şi relaxantă.

De Georgi Mitev-Shantek, din Belgrad pentru Southeast European Times -- 08/07/09 Fotografii de Nikola Barbutov

photo

Mănăstirea Krushedol a fost fondată în 1509 de domnitorul sârb Djordje Brankovic.

La o distanţă de doar o oră la nord-vest de Belgrad există un loc unde îţi poţi revigora spiritul şi trupul. Urcaţi pe Frushka Gora, un munte din provincia nordică Voivodina care oferă frumuseţea unui parc naţional şi spiritualitatea celor 16 mănăstiri medievale.

"Dumnezeu l-a creat în timp ce se odihnea şi se gândea la frumuseţea naturală", spunea în 1860 poetul sârb Jovan Jovanovic Zmaj.

Este uşor să ajungi acolo, chiar şi pentru turiştii străini care vin pentru prima dată. Pentru novicii în cultura şi arhitectura sârbă, cea mai facilă cale este aceea de a rezerva o vizită de o zi, cu ghid.

Alţii pot ajunge rapid acolo cu autoturismul, pe autostrada Belgrad-Novi Sad.

Cu toate acestea, un traseu mult mai aventuros – potrivit multora "cel adevărat" – este drumul regional prin Indjia. Priveliştea este minunată. Până la primul război mondial, aşezările făceau parte din Imperiul Austro-Ungar şi au atribute central-europene.

photo

Velika Remeta este o mănăstire cu fresce mai noi şi mai intense.

În drum spre aceasta, vizitaţi Sremski Karlovci, un centru literar şi cultural important din Serbia. Aici, Sfânta Alianţa a încheiat în 1699 un tratat de pace cu imperiul otoman. Pe fondul bogatei istorii a localităţii Karlovci, încercaţi o sticlă din vinul roşu local, bermet, care merge de minune cu prăjiturile de casă kugelhopf.

Odată ajuns pe Frushka Gora, alegerea mănăstirii pe care o veţi vizita poate fi o provocare. Construite între secolele XII şi XVI, acestea diferă ca stil şi mărime. Mănăstirea Krushedol, mare şi bogată, şi Velika Remeta, mică, dar plină de viaţă, reprezintă alegeri bune.

Splendoarea mănăstirii Krushedol este evidentă de la primul turn de la intrarea pe domeniul mănăstirii, care a fost fondată în 1509 de domnitorul sârb Djordje Brankovic. Aici sunt îngropaţi numeroşi nobili şi patriarhi sârbi – printre care şi regele Milan Obrenovic (1872-1889).

Vizitatorii sunt atraşi nu numai de arhitectura mănăstirii Krushedol, ci şi de frescele şi icoanele ortodoxe, o combinaţie de încântare spirituală şi artistică. "[Ei] consideră foarte interesant modul în care … scenele biblice sunt prezentate în arta ortodoxă", a afirmat ghidul Stevo Jelic pentru Southeast European Times.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Spre deosebire de aceasta, Velika Remeta este o mănăstire mai mică, cu fresce mai noi. Aceasta are cea mai înaltă clopotniţă din nordul Serbiei (38,6 metri), o capodoperă în stil baroc a pietrarilor germani. Mănăstirea mai oferă şi o imagine a modului în care călugăriţele trăiesc în prezent.

Pădurile şi lacurile parcului naţional sunt revigorante. Experienţa poate fi completată cu un tratament cu ape termale în staţiunea Vrdnik sau cu vizitarea unui bazin de ape minerale naturale calde.

Pentru o masă gustoasă, luaţi loc la unul din numeroasele restaurante din Frushka Gora. Casa ethno Madarik oferă mâncăruri locale unice, preparate la fel ca acum câteva secole.

Turiştii pot pleca din Frushka Gora cu inima şi cu stomacul pline.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu