Monitor Balcanic Gallup 2008: Albanezii din Kosovo rămân optimişti

10/04/2009

În pofida speranţelor mari ale albanezilor kosovari privind viitorul ţării, ultimele rezultate ale Monitorului Gallup avertizează că perioada de transpunere a aşteptărilor în realitate ar putea fi îndelungată şi dificilă.

De Blerta Foniqi-Kabashi, din Pristina pentru Southeast European Times -- 10/04/09

photo

"Este foarte dificil să oferi astfel de speranţe şi temeri. Totodată, ar putea exista o perioadă în care diferenţa dintre aşteptări şi realitate să devină brusc mult mai mare", afirmă directorul executiv al organizaţiei Gallup Europa, Robert Manchin. [Laura Hasani]

Monitor Balcanic Gallup 2008, în parteneriat cu Fondul European pentru Balcani, a publicat un raport privind ţările din Balcanii de Vest. Potrivit raportului, Kosovo se clasează pe cel mai defavorabil loc din Balcani în ceea ce priveşte corupţia şi crima organizată, deşi cetăţenii din Kosovo au cea mai mare încredere în instituţiile statului şi sunt cei mai optimişti în ceea ce priveşte viitorul acestora în regiune.

Potrivit lui Ylli Hoxha, membru al Clubului Politicii Externe şi al comisiei întrunite în 24 martie la Pristina pentru a discuta rezultatele Monitorului Balcanic, rezultatele specifice din Kosovo ar trebui privite cu precauţie. "Optimismul cetăţenilor nu se bazează pe fapte reale … acesta se bazează doar pe evaluarea îndeplinirii aspiraţiilor politice aşteptate de secole. Acest lucru se reflectă şi în percepţia noastră asupra vieţii" a afirmat Hoxha.

Pe pagina de internet a Monitorului Balcanic se arată că "doar 17% din sârbii kosovari au afirmat că ar fi posibil să convieţuiască paşnic cu albanezii kosovari; dintre cei din urmă, şapte din zece (72%) au considerat că coexistenţa paşnică este viabilă. Şase din zece (61%) cetăţeni sârbi au afirmat că independenţa Kosovo nu va fi acceptată niciodată; un sfert dintre aceştia consideră că acest lucru va fi posibil în următorii 10 ani". Rezultatele Gallup indică faptul că respondenţii din Kosovo "sunt mulţumiţi de viaţa lor şi sunt extrem de optimişti în ceea ce priveşte viitorul general şi economic al ţării lor (59%)”.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Robert Manchin, directorul executiv al Gallup Europe, a comentat optimismul albanezilor din Kosovo. "Este foarte dificil să oferi astfel de speranţe şi temeri. Totodată, ar putea exista o perioadă în care diferenţa dintre aşteptări şi realitate să devină brusc mult mai mare. Şi aceasta va deveni o problemă în viitor", a afirmat Manchin în timpul prezentării de la Pristina.

Kosovo şi Albania privesc pozitiv aderarea la UE, menţionează raportul Gallup. În Albania, "83% dintre respondenţi cred că aderarea ţării lor la UE va fi un lucru bun. Cetăţenii din Kosovo au totuşi mai multă încredere în NATO decât în instituţiile UE", a informat Monitorul pe pagina sa de internet.

În ceea ce priveşte nivelul de satisfacţie şi încredere în instituţiile naţionale din regiune, rezultatele Gallup arată că Kosovo (53%) şi Muntenegru (55%) sunt singurele ţări în care majoritatea respondenţilor au o opinie pozitivă cu privire la realizările obţinute de guvernele acestora. Comparativ, nivelul de nemulţumire este cel mai ridicat în Bosnia şi Herţegovina, fiind exprimat de 67% dintre respondenţi.

Monitorul Balcanic pe 2008 a constatat neîncrederea generală a respondenţilor faţă de instituţiile politice naţionale, cărora le-au acordat "o notă sub-medie". Respondenţii din majoritatea ţărilor au cea mai mare încredere în biserică şi alte organizaţii religioase.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu