Un studiu sugerează că croaţii sunt tot mai puţin fermecaţi de UE

11/02/2009

Rezultatele unui studiu efectuat de Balkan Monitor au fost prezentate săptămâna trecută la Zagreb. Potrivit sondajului, mulţi croaţi sunt tot mai puţin entuziaşti în legătură cu aderarea la Uniune.

De Davor Konjikusic, din Zagreb pentru Southeast European Times -- 11/02/09

photo

Participanţii au discutat subiectul "Croaţia: obosită de reformele UE?" la conferinţa de vineri (6 februarie). [Davor Konjikusic]

Deşi majoritatea croaţilor sunt mulţumiţi de viaţa lor, 64% din aceştia consideră că ţara lor merge în direcţia greşită, potrivit studiului realizat de Balkan Monitor. Cu toate acestea, doar 7% ar pleca în străinătate pentru perspective economice mai bune. Rezultatele sondajului au fost prezentate la o conferinţă desfăşurată săptămâna trecută la Zagreb.

Sondajul Balkan Monitor -- realizat în septembrie şi octombrie 2008 -- este cel mai mare sondaj de opinie publică care a avut loc în regiune. Acesta este un proiect comun al Fondului European pentru Balcani şi Agenţiei Gallup. Studiul monitorizează în permanenţă opiniile locuitorilor din Balcani cu privire la standardele de trai, UE, oportunităţile de angajare, reşedinţa în străinătate şi performanţa guvernelor lor.

Robert Manchin, directorul Gallup Europa, a prezentat rezultatele sondajului la conferinţa de vineri (6 februarie).

"Instituţiile europene trebuie să îşi asume responsabilitatea... dacă doresc să sprijine integrarea statelor balcanice în UE. De asemenea, este evident că Croaţia este lider în integrarea europeană regională şi majoritatea croaţilor nu se văd ca [parte a] Balcanilor", a afirmat Manchin.

Doar puţin peste 25% din cei interogaţi sprijină aderarea la UE. Un procent şi mai mic de cetăţeni declară că aderarea la UE este benefică pentru ţara lor, faţă de cei care declară că aceasta este dăunătoare (29% versus 26%), însă o mulţime de respondenţi (38%) nu s-au putut hotărî ce poziţie să ia în această chestiune.

Sondajul sugerează că croaţii sunt tot mai puţin entuziaşti în legătură cu aderarea la UE. Realizatorii sondajului consideră că actuala dispută asupra graniţei maritime cu Slovenia este unul din principalii factori care subminează entuziasmul respondenţilor faţă de Uniune.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Pe lângă faptul prezentarea rezultatelor studiului, participanţii la conferinţă au dezbătut subiectul "Croaţia: obosită de reformele UE?" Printre participanţi s-au numărat Manchin, Hedvig Morvai, un membru al Fondului European pentru Balcani, preşedintele Consiliului Naţional pentru Negocieri cu UE Vesna Pusic, Zarko Puhovski, profesor de filozofie şi activist ONG, Davor Bozinovic, secretar de stat în cadrul Ministerului croat de externe, şi şeful delegaţiei Comisiei Europene în Croaţia, Vincent Degert.

Potrivit lui Bozinovic, poziţiile Croaţiei rămân nedeclarate doar în trei din capitolele de negociere cu UE. "Aceste capitole se referă la administrarea justiţiei, drepturile fundamentale şi competiţia de piaţă. Cred că avem timp pentru a ne atinge obiectivele în perioada următoare", a afirmat Bozinovic.

Comentând rezultatele studiului, Pusic a afirmat că acestea reflectă emoţii de multe ori. "Este clar că în Croaţia trebuie să avem toleranţă zero faţă de crima organizată. Pentru noi, cea mai importantă este reforma justiţiei", a afirmat ea.

Puhovski se îndoieşte de primirea călduroasă rezervată de Bruxelles Zagrebului, declarând că, în prezent, Croaţiei îi pasă mai mult de intrarea în UE decât îi pasă Uniunii de admiterea Croaţiei. Doar 46% din croaţi se simt "bine primiţi de UE", spre deosebire de 82% din respondenţii kosovari.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu