Albania devine o nouă piaţă imobiliară fierbinte

11/09/2008

Investitorii din toată lumea, în special din Europa de vest, descoperă piaţa imobiliară ieftină şi oportună din Albania.

De Jonilda Koci, din Tirana pentru Southeast European Times – 11/09/08

photo

Saranda continuă să fie un jucător important pe piaţa imobiliară. [Fotografie realizată de Jonilda Koci]

Investitorii străini şi-au îndreptat atenţia către piaţa imobiliară din Albania, în special în zonele turistice de la malul mării.

Într-o perioadă în care atât investitorii, cât şi turiştii au explorat plajele de la Mediterană, Albania este în mare parte neatinsă şi întoarce tot mai multe capete. Situaţia economică şi politică stabilă, dar şi perspectiva integrării euro-atlantice fac Albania cu atât mai atractivă.

Experţii imobiliari confirmă că procesele de integrare în Uniunea Europeană şi NATO derulate în Albania vor asigura o apreciere considerabilă a pieţei imobiliare în următorii cinci până la zece ani. Unii preconizează o apreciere anuală de 30%.

"Suntem foarte încrezători că Albania are un viitor strălucit. Ţara... va deveni o piaţă atractivă în trei până la cinci ani", a declarat Philip Bay, director regional al Colliers International Southeast Europe.

Alt avantaj al pieţei albaneze este că oferă cele mai mici preţuri de pe continentul european. Investitorii cumpără proprietăţi pe lungul întregii coaste. Staţiunea Shengjini din nord a reprezentat un interes deosebit pentru investitorii ruşi, care îşi îndreaptă atenţia către Albania după ce au achiziţionat numeroase proprietăţi în Muntenegru.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Agenţii imobiliari afirmă că sudul Albaniei, de la Vlora la Saranda, continuă să fie o piaţă principală, dar au remarcat că cumpărătorii investesc şi în Golful Lalzi din Durres, o zonă mare şi încă neatinsă.

Europenii occidentali cumpără apartamente, în special pe coasta sudică, în Vlora şi Saranda. Majoritatea cumpărătorilor sunt britanici, irlandezi şi norvegieni. Investitorii germani demonstrează un interes deosebit faţă de teritoriul situat între Durres şi Tirana.

Robin Barrasford, director administrativ al firmei de consultanţă britanice Barrasford and Bird, afirmă că Albania reprezintă o oportunitate excelentă. "Recomandăm investitorilor să cumpere, pentru că vor face bani în trei ani", a declarat Barrasford. Într-un interviu acordat unei reviste albaneze, acesta a declarat că perspectivele ţării sunt echivalente cu boomul imobiliar înregistrat în urmă cu câţiva ani în Bulgaria.

Străinii care investesc în proprietăţile albaneze trebuie să se pregătească pentru unele obstacole potenţiale, precum încercarea de a obţine titluri de proprietate curate. Guvernul încă se află în procesul de retrocedare a proprietăţilor către proprietarii de dinaintea regimului comunist, astfel că pot apărea dispute asupra dreptului de proprietate. Din acest motiv, majoritatea cumpărătorilor străini ai proprietăţilor albaneze solicită consultanţă legală înainte să îşi investească banii.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu