Reacţiile la arestarea lui Karadzic ilustrează profunda fisură politică din BiH

23/07/2008

Reacţiile contrastante din Bosnia şi Herţegovina (BiH) faţă de arestarea cunoscutului inculpat pentru crime de război Radovan Karadzic ilustrează prăpastia politică adâncă a societăţii.

De Jusuf Ramadanovic, din Sarajevo pentru Southeast European Times – 23/07/08

photo

Bărbaţi musulmani bosniaci rugându-se pentru victimele masacrului de la Srebrenica. Haga îi consideră pe Radovan Karadzic şi comandantul militar al acestuia, Ratko Mladic, ca fiind principalii vinovaţi pentru conflictul bosniac din 1992-1995. [Getty Images]

Luni (21 iulie), poliţia sârbă l-a arestat pe fostul lider sârb-bosniac Radovan Karadzic, la 13 ani după masacrul de la Srebrenica. Multe persoane din Bosnia şi Herţegovina (BiH) au sărbătorit; cu toate acestea, reacţiile din Republica Srpska (RS) şi Federaţia Bosniei şi Herţegovinei (FBiH) au fost complet divergente.

Liderii bosniaci şi-au exprimat satisfacţia pentru arestarea tergiversată. Actualul şef al preşedinţiei BiH, Haris Silajdzic din partea Partidului pentru BiH, a declarat la televiziunea naţională că, deşi se poate lăsa aşteptată, dreptatea vine în cele din urmă. Cu toate acestea, domnia sa a amintit de rămânerea în libertate a comandantului militar al lui Karadzic, Ratko Mladic, declarând: „Proiectul de genocid iniţiat de aceşti doi oameni nu trebuie lăsat să trăiască”– o referire la RS, condusă de Karadzic pe durata conflictului din BiH.

Sulejman Tihic, preşedintele Partidului musulman bosniac al Acţiunii Democrate (SDA), a transmis acelaşi sentiment, afirmându-şi speranţa că procesul lui Karadzic va dezvălui probe noi şi va permite reevaluarea meritelor existenţei RS. Domnia sa a subliniat că autorităţile din RS nu au arestat sau judecat niciodată pe nimeni pentru genocid sau crime în masă în BiH.

Pe de altă parte, Mladen Bosic, preşedintele Partidului Democrat Sârb (SDS) al lui Karadzic din Banja Luka, a descris afirmaţiile lui Silajdzic şi ale celorlalţi oficiali de la Sarajevo drept „orgii politice” care sugerează că procesul lui Karadzic se va transforma într-o judecată a RS.

„Arestarea lui Karadzic a satisfăcut una dintre obligaţiile izvorâte din Acordul de la Dayton”, a declarat premierul RS Milorad Dodik, adăugând că nu există o vinovăţie colectivă care să se poată aplica grupării etnice a sârbilor din BiH sau întregii RS. Domnia sa a accentuat, de asemenea, că suspiciunile conform cărora Karadzic s-ar fi ascuns în RS s-au dovedit nefondate.

Zeljko Komsic, membrul croat al preşedinţiei tripartite a BiH, a scris preşedintelui sârb Boris Tadic, transmiţându-i că, prin arestarea lui Karadzic, „Serbia a făcut un pas major atât către normalizarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, cât şi către stabilizarea situaţiei generale din regiune”.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Înaltul delegat internaţional în BiH, Miroslav Lajcak, a previzionat că arestarea „va ajuta cetăţenii din [BiH] să îşi întoarcă faţa de la trecut şi să privească spre viitor”.

Şi reacţia opiniei publice a diferit în fiecare dintre entităţi. În Banja Luka, de unde Karadzic a condus în trecut RS, comportamentul populaţiei a fost reţinut, iar autorităţile au aplicat măsuri importante de securitate.

În schimb, la Sarajevo, oraş care a îndurat un asediu de 44 de luni din partea forţelor sârbo-bosniace ale lui Karadzic, mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a sărbători.

O altă zi asemănătoare, cu aceleaşi reacţii divergente, ar putea veni la arestarea lui Mladic.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu