Kosovo este prima chestiune de pe ordinea de zi a vizitei ministrului rus de externe în Serbia-Muntenegru

07/11/2005

Ministrul rus de externe se află într-un tur de două zile al Serbiei-Muntenegrului şi Kosovo, cu opriri la Belgrad, Podgorica şi Pristina. Viitoarele discuţii asupra statutului provinciei Kosovo sunt un element central al vizitei sale.

(AP, Blic, Tanjug, Guvernul Serbiei, Xinhua - 07/11/05; AP, ITAR-TASS, RFE/RL, Beta - 06/11/05)

photo

Ministrul de Externe al Serbiei-Muntenegrului, Vuk Draskovic (dreapta), îl întâmpină pe omologul său rus, Serghei Lavrov. [Getty Images]

Statutul final al Kosovo trebuie soluţionat prin acord, nu impus, a declarat Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov luni (7 noiembrie) la Belgrad. El se află într-un tur de două zile al regiunii, cu opriri la Belgrad, Podgorica şi Pristina.

Chestiunea Kosovo este prioritară pe agenda lui Lavrov. Rusia deţine un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU şi este membră a Grupului de Contact pentru Kosovo, constituit din şase naţiuni. Aceasta va juca prin urmare un rol important în negocierile asupra viitorului provinciei.

În 24 octombrie, Consiliul de Securitate a aprobat lansarea discuţiilor asupra statutului, iar Secretarul General al ONU Kofi Annan l-a numit pe fostul preşedinte finlandez Martti Ahrisaari ca reprezentant special al său pentru negocieri. UE şi NATO, împreună cu Rusia şi Statele Unite, vor avea probabil câte un reprezentant, aceştia servind drept asistenţi ai lui Ahtisaari.

Deşi în mod legal face parte din Serbia-Muntenegru, Kosovo este protectorat de facto al ONU de la încheierea conflictului din 1998-1999 din provincie. Etnicii albanezi majoritari, care reprezintă 90% din populaţia de aproximativ 2 milioane de persoane a provinciei, speră că viitoarele negocieri vor avea ca rezultat independenţa totală faţă de Serbia.

Între timp, Serbia a specificat că este pregătită să acorde provinciei autonomie "esenţială", dar doreşte să menţină un anumit control asupra acesteia.

Ministrul de Externe al Serbiei-Muntenegrului Vuk Draskovic, care s-a întâlnit duminică cu Lavrov, a indicat că Belgradul cere sprijinul Rusiei pentru poziţia sa în negocieri.

"Ne aşteptăm ca Rusia, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi membru al Grupului de Contact, să sprijine cererile noastre minime şi legitime privitoare la Kosovo şi Metohija, reflectate în formula 'mai mult decât autonomie, mai puţin decât independenţă'," a declarat Draskovic, fiind citat de agenţia rusească de ştiri RIA.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Luni, înaltul diplomat rus s-a întâlnit cu Preşedintele Serbiei-Muntenegrului Svetozar Marovic, Preşedintele sârb Boris Tadic şi Primul Ministru sârb Vojislav Kostunica.

Acesta urma să plece la Pristina în cursul zilei pentru a inaugura cancelaria rusească de acolo. În timpul scurtei vizite din capitala provinciei, Lavrov se va întâlni cu şeful UNMIK Soren Jessen-Petersen şi cu Preşedintele kosovar Ibrahim Rugova.

El vizitează de asemenea Podgorica pentru a purta discuţii cu înalţi oficiali muntenegreni asupra viitorului uniunii statale a Serbiei-Muntenegrului.

Pe lângă chestiunile politice, Lavrov se află în regiune pentru a discuta despre cooperarea economică. Potrivit ITAR-TASS, schimburile comerciale dintre Rusia şi Serbia-Muntenegru au totalizat 1,06 miliarde de euro în cursul primelor opt luni ale acestui an.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu