Inundaţiile din România duc la obligativitatea asigurării locuinţelor

29/08/2005

În urma dezastrelor provocate de inundaţii anul acesta, guvernul român a decis să introducă asigurarea obligatorie pentru locuinţe, începând de anul viitor.

De Razvan Amariei, din Bucureşti pentru Southeast European Times – 29/08/05

photo

Pagubele cauzate anul acesta de inundaţii în România au afectat finanţele acestei ţări. [AFP]

Numai anul acesta România a fost lovită de patru inundaţii majore, care au provocat pagube totalizând peste 2 miliarde de euro. Peste 25.000 de case au fost distruse în totalitate sau au fost grav avariate, 40 de persoane şi-au pierdut viaţa şi sute de drumuri, căi ferate şi poduri au fost afectate. Tornadele -- un fenomen nou în regiune -- au cauzat catastrofe mai mici, precum şi alunecările de teren provocate de cantitatea neobişnuită de precipitaţii.

"Una dintre cele mai importante consecinţe ale schimbărilor climatice din România este formarea de acumulări uriaşe de apă pe cursurile mici de apă," explică Ion Tecuci, de la Institutul Naţional de Hidrologie.

Deoarece guvernul a fost prins nepregătit de problemele meteorologice, fondurile pentru ajutorarea oamenilor şi reconstruirea infrastructurii deteriorate s-au dovedit greu de găsit. Pe lângă transferul de fonduri de la proiecte de asfaltare sau construcţii, autorităţile contează şi pe asistenţa financiară din partea UE. "Vom avea acces la fonduri europene, în cele din urmă prin redirecţionarea de bani de la programele PHARE, SAPARD sau ISPA," spune premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Pentru a evita astfel de situaţii financiare delicate pe viitor, administraţia acestuia a decis să adopte o măsură radicală: introducerea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe împotriva inundaţiilor, cutremurelor, alunecărilor de teren şi furtunilor. Primele vor varia între zonele urbane şi cele rurale, pe baza gradului de expunere.

Potrivit unui proiect discutat de parlament în toamna aceasta, valoarea asigurată a unei clădiri ar trebui să fie aceeaşi ca valoarea sa fiscală, însă nu ar trebui să depăşească 15.000 de euro.

"În acest fel, prima de asigurare nu va depăşi 30 de euro," a arătat secretarul de stat Radu Mircea Popescu într-o emisiune radiofonică. Deoarece această sumă este încă ridicată într-o ţară în care salariul lunar mediu este de 200 de euro şi pensia medie este de 80 de euro, statul va subvenţiona prima de asigurare pentru cei cu venituri scăzute.

"Nu tuturor companiilor de asigurări li se va permite să practice acest tip de asigurare. va fi la fel ca în cazul asigurării obligatorii pentru autoturisme -- numai 13 din cele 43 de companii pot încheia astfel de asigurări," spune Nicolae Crişan, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, citat de Cotidianul.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Spre deosebire de asigurările pentru autoturisme însă, nu vor exista amenzi pentru cei care nu vor să plătească asigurarea obligatorie pentru locuinţă. "Vor exista nişte constrângeri. Cei fără asigurare nu vor putea, spre exemplu, să îşi vândă locuinţele," a spus Crişan.

Nu toată lumea priveşte ideea cu ochi buni. De exemplu, unele companii nu doresc să rişte să asigure miile de blocuri şubrede din Bucureşti sau cele aproximativ două milioane de case din chirpici şi nuiele de la ţară.

Alţii critică iniţiativa ca nefiind etică. "Statul acordă firmelor de asigurări nişte contracte care vor genera profit. În mod normal Consiliul Concurenţei ar trebui să intervină," spune analistul imobiliar Artur Silvestri, citat de cotidianul Adevarul .

Mulţi cetăţeni de rând sunt de părere că proiectul de lege ar putea fi mai clar. "Eu locuiesc în Bucureşti, la etajul şapte. Cred că inundaţiile şi alunecările de teren nu intră în discuţie, însă tot ar trebui să plătesc pentru ele," spune Dan Tudorescu, un profesor în vârstă de 35 de ani.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu