Social-Democraţii sârbi se alătură opoziţiei

29/08/2005

O disensiune cu privire la privatizarea Industriei Petroliere a Serbiei, aflată în proprietatea statului, a dus la ieşirea Partidului Social Democrat din coaliţia guvernamentală.

(Diverse surse -- 24/08/05 - 28/08/05)

photo

"Deoarece într-o ordine democratică nu te poţi afla în acelaşi timp şi la putere şi în opoziţie, invit toţi membrii guvernului care sunt membri ai SDP să demisioneze imediat, în concordanţă cu activităţile lor de opoziţie," a spus premierul sârb Vojislav Kostunica. [AFP]

Partidul Social Democrat din Serbia (SDP) a anunţat duminică (28 august) că va ieşi din coaliţia guvernamentală formată din şase partide. S-a făcut apel la membrii de partid ce deţin funcţii în guvern să demisioneze din posturile respective sau să părăsească SDP.

Decizia partidului vine după o măsură luată de guvern joi de a îl demite pe liderul SDP Nebojsa Covic din funcţia sa de şef al centrelor de coordonare pentru Kosovo şi pentru regiunile Presevo, Bujanovac şi Medvedja. Cabinetul a recomandat de asemenea demiterea unui alt membru al partidului, Slobodan Orlic, care conduce departamentul de informaţii al guvernului Serbiei-Muntenegru.

Demiterile au venit ca răspuns la refuzul SDP de a sprijini legislaţia cerută de FMI care ar pregăti terenul pentru privatizarea Industriei Petroliere a Serbiei (NIS) aflată în proprietatea statului. Această lege, care reprezintă un pas înainte către privatizarea companiei, a fost aprobată în cele din urmă fără sprijinul celor doi reprezentanţi ai SDP în parlamentul de 250 de locuri.

"Decizia Partidului Social Democrat de a nu mai sprijini programul guvernului este complet legitimă," a spus premierul Vojislav Kostunica într-o declaraţie. "Deoarece într-o ordine democratică nu te poţi afla în acelaşi timp şi la putere şi în opoziţie, invit toţi membrii guvernului care sunt membri ai SDP să demisioneze imediat, în concordanţă cu activităţile lor de opoziţie."

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Însă nu este clar dacă miniştrii membri ai SDP sunt pregătiţi să accepte decizia partidului lor. Ministrul Muncii, Slobodan Lalovic, şi adjunctul său, Vlatko Sekulovic, s-au disociat rapid de SDP şi s-au declarat de partea administraţiei lui Kostunica. Ca urmare, alţi şapte oficiali guvernamentali membri ai SDP şi-au condamnat partidul pentru că a refuzat să sprijine privatizarea NIS, descriind-o ca o condiţie de bază pentru ca Clubul de la Paris să ierte o datorie externă de 700 de milioane USD a Serbiei, precum şi pentru continuarea cooperării cu FMI.

"Implementarea unui acord cu FMI şi lansarea negocierilor cu privire la un acord de Stabilizare şi Asociere cu UE, planificată pentru 5 octombrie, sunt cele mai importante scopuri ce trebuie atinse în decursul acestui an," i-a citat o declaraţie a guvernului sârb.

După o întâlnire a consiliului de conducere al SDP ce a avut loc duminică, partidul a declarat că cei care continuă să sprijine guvernul ar trebui să părăsească partidul. S-a decis de asemenea întocmirea unui plan de acţiune ca partid de opoziţie.

Între timp, Kostunica a sugerat că Sanda Raskovic-Ivic din partidul său, Partidul Democrat din Serbia, ar trebui să îl înlocuiască pe Covic în funcţia de şef al centrului de coordonare pentru Kosovo şi că Ministrul pentru Drepturile Omului din Serbia-Muntenegru, Rasim Ljajic, ar trebui să conducă centrul de coordonare pentru Presevo, Bujanovac şi Medvedja.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu