Guvernul macedonean oferă garanţii pentru eliberarea pe cauţiune a inculpaţilor ICTY

30/05/2005

Doi foşti oficiali macedoneni -- ministrul de interne Ljube Boskovski şi ofiţerul de securitate Johan Tarculovski -- aşteaptă să fie judecaţi la tribunalul ONU pentru crime de război de la Haga. Recent, autorităţile din Skopie au decis să ofere garanţii care ar putea permite eliberarea lor pe cauţiune.

De Marija Lazarova, din Skopie pentru Southeast European Times – 30/05/05

photo

Tribunalul de la Haga va evalua dacă fostul ministru macedonean de interne Ljube Boskovski prezintă riscul de a fugi sau de a influenţa martorii dacă este eliberat pe cauţiune. [Arhivă]

Guvernul macedonean a convenit recent să ofere garanţii pentru eliberarea pe cauţiune a doi foşti oficiali reţinuţi în prezent la tribunalul pentru crime de război de la Haga. Tribunalul urmează să decidă acum dacă garanţiile sunt suficiente pentru a permite eliberarea lui Ljube Boskovski şi Johan Tarculovski până la începerea procesului.

"Acţionând la cererea tribunalului de la Haga, guvernul macedonean va oferi garanţii pentru Boskovski şi Tarculovski", a declarat Ministrul Justiţiei Meri Mladenovska-Gjorgievska. "Şi anume, guvernul va răspunde chestionarului înaintat de tribunal".

Boskovski a fost ministru de interne în guvernul premierului Ljubco Georgievski, iar Tarculovski a fost ofiţer de securitate. Amândoi sunt acuzaţi la Haga pentru presupusele roluri jucate într-o operaţiune în care au fost ucişi şapte civili. Operaţiunea s-a desfăşurat la Ljuboten în august 2001, în timpul conflictului interetnic din Macedonia.

Deoarece Boskovski deţine dublă cetăţenie macedoneano-croată, curtea de la Haga ar putea cere garanţii de la ambele ţări. Ministrul croat al Justiţiei Vesna Skare-Ozbolt a declarat că autorităţile de la Zagreb sunt dispuse să răspundă favorabil acestei cereri.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Potrivit lui Vlado Kambovski, un profesor de drept penal de la Universitatea din Skopie, Consiliul Judiciar al tribunalului de la Haga va evalua o serie de chestiuni, inclusiv riscul de a fugi şi posibilitatea ca inculpatul să-i influenţeze pe martori, înainte de a lua o decizie cu privire la eliberare.

Deşi a fost salutată de grupurile naţionaliste din Macedonia, decizia guvernului de a oferi garanţii a stârnit criticile altora, care declară că aceasta reprezintă o demonstraţie de sprijin oficial faţă de inculpaţii pentru crime de război. În plus, măsura a fost luată după o controversată sentinţă adoptată luna trecută de o curte într-un alt caz referitor la Boskovski.

În 22 aprilie, o curte din Skopie a achitat trei foşti ofiţeri de poliţie şi un om de afaceri businessman de uciderea a şapte imigranţi, în 2002, invocând lipsa unor dovezi suficiente. Potrivit procurorilor, victimele au fost ucise într-un incident înscenat la ordinul lui Boskovski, în scopul de a convinge Occidentul că Macedonia luptă împotriva teroriştilor al-Qaeda.

Boskovski a fost de asemenea inculpat în legătură cu aceste crime, dar a fugit în Croaţia înainte de a putea fi adus în faţa justiţiei. El a fost extrădat ulterior la Haga.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu