Ţările candidate la UE evaluează impactul votului negativ al Franţei

30/05/2005

Oficialii din Bulgaria, România şi Turcia declară că ţările lor trebuie să depună şi mai multe eforturi pentru a îndeplini toate condiţiile de aderare la UE după ce francezii au respins duminică proiectul de constituţie a Uniunii.

(Reuters, Bloomberg, BBC, The Guardian, FT, EurActiv, Sofia News Agency - 30/05/05; AFP, BBC, Rompres - 29/05/05; EurActiv - 27/05/05)

photo

"Când România îşi va fi îndeplinit angajamentele asumate, în mod cert nu vor mai exista obstacole în calea aderării sale la 1 ianuarie 2007", a afirmat Primul Ministru român Călin Popescu Tăriceanu. [AFP]

Oficialii bulgari, români şi turci şi-au exprimat regretul faţă de respingerea Constituţiei UE de către Franţa, duminică (29 mai). Deşi insistă că nu se aşteaptă ca acest rezultat să afecteze aderarea ţărilor lor la UE, aceştia au cerut intensificarea eforturilor pentru îndeplinirea tuturor condiţiilor de aderare.

Votul negativ va însemna că ţările candidate la UE "vor fi nevoite să fie mult mai riguroase în îndeplinirea condiţiilor stabilite pentru aderarea noastră la UE", a declarat jurnaliştilor Primul Ministru român, Călin Popescu Tăriceanu, în timpul votului. După patru ore a devenit clar că aproximativ 55% din francezii care s-au prezentat la vot au respins constituţia UE. Participarea la vot a fost de aproximativ 70%.

Bulgaria şi România sunt programate să adere la UE în 1 ianuarie 2007. Acestea trebuie încă să îndeplinească o serie de angajamente pentru a evita activarea clauzei de salvgardare din tratatul lor de aderare, care ar putea amâna intrarea fiecărei ţări cu un an.

"Când România îşi va fi îndeplinit angajamentele asumate, în mod cert nu vor mai exista obstacole în calea aderării sale la 1 ianuarie 2007", a declarat Tăriceanu, citat de cotidianul britanic The Guardian, după anunţarea rezultatelor. El a adăugat că referendumul francez nu va avea "nici o influenţă, practic, asupra integrării României în UE".

Ministrul bulgar de Externe Solomon Passy a făcut o declaraţie similară luni, subliniind că integrarea în UE este un proces strategic pe termen lung care nu poate fi blocat de un singur referendum.

CE urmează să publice în această toamnă rapoarte asupra progresului realizat de Bulgaria şi România în îndeplinirea condiţiilor de aderare.

Ministrul turc de Externe Abdullah Gul a încercat de asemenea să minimizeze efectul votului negativ al francezilor asupra aderării ţării sale la UE. Turcia urmează să înceapă negocierile de aderare în 3 octombrie, proces a cărui durată este estimată la cel puţin zece ani.

"Acest rezultat are legătură cu publicul francez... nu cu Turcia", a declarat Gul agenţiei de ştiri Anadolu, fiind citat de Reuters. "Începerea negocierilor este în mâinile noastre... Ceea ce ar putea împiedica începerea negocierilor cu UE de către Turcia este realizarea lucrurilor în sens contrar standardelor UE sau neîndeplinirea celor promise", a declarat ministrul.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a declarat că nici schimbarea de guvern din Germania, nici votul negativ în referendumurile din Franţa şi Olanda nu vor afecta calendarul de extindere a UE.

"Nu există altă condiţie [pentru Turcia] decât protocolul de armonizare şi reformele legislative", a declarat purtătoare de cuvânt al Comisarului UE pentru Extindere Olli Rehn, Krisztina Nagy.

Acceptul dat în decembrie de liderii UE lansării discuţiilor de aderare cu Turcia şi tratatul de aderare pe care blocul celor 25 de naţiuni l-a semnat cu Bulgaria şi România luna trecută sunt considerate decizii ireversibile.

"UE a luat o decizie", a declarat Gul duminică. "În UE, guvernele se schimbă întotdeauna. Partidele vin şi pleacă. Nimic din acestea nu ne afectează. Trebuie să contăm pe noi. Trebuie să depunem eforturi pentru a implementa standardele UE într-un mod decisiv", a adăugat el.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu