Flota comercială grecească este cea mai mare din lume

19/04/2004

Industria navală a Greciei deţine 18,3 la sută din capacitatea totală a lumii. Dar este oare această ţară singura care profită de beneficiile poziţiei sale pe piaţă?

de George Anagnostopoulos, de la Atena pentru Southeast European Times - 19/04/04

photo

Navele care navighează sub pavilion grecesc deţin 18,3 la sută din capacitatea în tone DW a lumii. [File]

Astăzi, vasele greceşti însumează 18,3 la sută din totalul, în tone DW, raportat la nivelul întregii lumi, sau aproximativ jumătate din capacitatea UE. Acesta nu include însă şi numărul mare de vapoare aflate în posesia unor cetăţeni greci, care navighează sub alte pavilioane.

Anul trecut, cota de piaţă revenită Greciei le-a adus proprietarilor de afaceri navale 9,5 miliarde Euro. Este totuşi puţin probabil ca întreaga sumă menţionată să se fi integrat în economia grecească, mare parte din aceasta fiind folosită la întreţinerea sau construirea noilor vase. Iar aceste activităţi se desfăşoară de obicei în străinătate, pentru că şantierele navale greceşti nu sunt la fel de competitive ca cele din afara graniţelor.

Dar Grecia nu se află la cârmă doar în ceea ce priveşte capacitatea şi vânzările, datorită reglementărilor UE, aceasta poate investi şi în cargouri mai sigure, stabilind un alt punct important de reper prin iniţiativa unui transport naval de calitate. La această oră, 238 de vase îşi onorează comenzile, un total de 21,7 tone DW. Investiţia este peste dublul bugetului statal pe anul 2004.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Grecia are tradiţie în a fi prima forţă navală a lumii, şi multe investiţii au fost făcute în ultimul deceniu. Dar mulţi spun că în ciuda succeselor repurtate de această ţară, Grecia nu a adoptat paşii necesari în vederea promovării industriei.

Conform preşedintelui Uniunii Proprietarilor de Vase din Grecia, Nikos Efthymiou, este nevoie de o infrastructură mai bună pentru un transport integrat, care să asigure o distribuţie mai eficientă către şi dinspre Balcani. De asemenea, proprietarii şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la implementarea aşa numitei legi a "obligaţiilor nelimitate", conform căreia toţi proprietarii de vase pot avea probleme dacă nu iau măsuri în vederea protejării ecologice a vaselor lor. Vasele mai vechi care mai sunt încă profitabile ar crea astfel mari responsabilităţi, spun proprietarii.

În acelaşi timp, proprietarii de vase greci încearcă să pătrundă pe piaţa extreme de profitabilă a Gazului Natural Lichefiat (LNG). Datorită preţurilor crescute la petrol, consumatorii se orientează către surse alternative de energie. Cererea de LNG este deja foarte mare în China şi India, care şi posedă infrastructura necesară acestuia. Se pare că în curând şi ţările din UE vor adopta această tendinţă. Patru companii greceşti au comandat deja vase care pot transporta LNG. Există astăzi doar 150 de vase care pot transporta LNG, iar 60 sunt în curs de construcţie.

În tot acest timp, traficul de coastă pare a se bucura de un an mai bun în comparaţie cu 2003. Traficul este deja crescut, iar rezervările pentru vacanţa de vară nu contenesc să se adune. Datorită Jocurilor Olimpice din august, un număr impresionant de turişti va vizita ţara şi mulţi dintre aceştia vor călători pe vase către insule.

Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu