Capace de sticle pentru scaune cu rotile

12/07/2012

Un proiect care urmăreşte colectarea a mii de capace de sticle pentru o companie de reciclare în schimbul primirii de scaune cu rotile pentru persoanele cu dizabilităţi din Izmir, Turcia, s-a extins rapid şi în alte ţări.

De Safet Kabashaj, din Pristina pentru Southeast European Times -- 12/07/12

photo

Studentul Korab Ahmeti (stânga) a demarat în Pristina iniţiativa „capace pentru scaune cu rotile”. Valon Osmani este una dintre persoanele care a primit un scaun cu rotile. [Safet Kabashaj/SETimes]

Lui Kushtrim Ahmeti din Kosovo i-a venit ideea să colecteze capacele sticlelor din plastic în schimbul scaunelor cu rotile în 2010, atunci când a văzut o mamă transportându-şi copilul cu dizabilităţi în braţe către un centru medical din Izmir, Turcia, unde era amplasat cabinetul său medical.

Ahmeti a propus proiectul „capace pentru scaune cu rotile” unei companii de reciclare din Izmir, Muzaffer Pınarbası Isletmeleri. După o oarecare reticenţă iniţială, compania a fost de acord, oferind un scaun cu rotile pentru fiecare 250 kg de material reciclabil – aproximativ 60.000 de capace.

Ahmeti a amplasat cutii în holurile Universităţii Ege din Izmir, cu un mesaj: „Puneţi aici capace [de sticle] pentru scaune cu rotile”. Spre uimirea sa, cutiile s-au umplut rapid.

„După ce am beneficiat de un sprijin amplu în Izmir, primim cantităţi imense de capace. Aşadar, am depăşit obiectivul nostru de a primi numai un scaun. Am reuşit rapid să obţinem 20 de scaune”.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Într-o perioadă scurtă de timp, colectarea capacelor de sticle a devenit un fenomen, extinzându-se dincolo de frontierele Turciei. În mai puţin de doi ani, 44 de ţări au luat parte la proiect, iar 1.500 de scaune cu rotile au fost distribuite persoanelor cu dizabilităţi, majoritatea din Turcia.

Mustafa Urgen, directorul fabricii Pınarbası, a declarat pentru SETimes că firma sa este mândră că este parteneră a acestui proiect şi se angajează să se implice în continuare în promovarea reciclării şi în sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi.

Somalia a fost prima ţară străină care a primit scaune cu rotile în cadrul iniţiativei. Colectarea capacelor de sticle este, în prezent, o tendinţă populară în Kosovo, prin Korab, fratele lui Ahmeti, care coordonează proiectul, el însuşi fiind student la Universitatea Americană din Kosovo, unde a demarat iniţiativa.

Ambasada turcă din Kosovo este unul dintre parteneri, transportând capacele în Izmir, iar vara aceasta va expedia primul contingent de 50 de scaune cu rotile către Pristina.

This text will be replaced
Transcriere | Podcast
Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu