Urbanizarea rapidă a districtelor Istanbulului provoacă nemulţumire

31/05/2012

Schimbarea aspectului districtelor vechi, şi deseori sărace, ale oraşului Istanbul îi nemulţumeşte pe mulţi, însă dă speranţă altora.

De Cigdem Bugdayci, din Istanbul pentru Southeast European Times -- 31/05/12

photo

Clasa mijlocie urbană se mută în multe districte vechi ale Istanbulului şi îi împinge pe locuitorii săraci ai acestora către periferia oraşului. [Reuters]

Districtul Ahirkapi al Istanbulului este numai unul dintre numeroasele districte care trec printr-o dezvoltare urbanistică accelerată. În schimb, noile construcţii şi renovări din cartier aduc schimbări pentru populaţia locală.

Husnu Yildiz, proprietar al unui magazin, s-a născut şi a crescut în cartier, conducând magazinul tatălui său, care are acum o vechime de 115 ani.

„Hotelurile perturbă viaţa localnicilor. Clienţii hotelurilor vin în cartierul nostru cu bilete de vacanţă; vin în turmă, ca oile, fără să ne fie de vreun ajutor”.

Întrucât clădirile istorice au rămas neatinse, nerenovate timp de ani întregi, persoanele sărace s-au mutat şi şi-au câştigat existenţa în ele şi în jurul clădirilor dărăpănate. Acum, odată cu creşterea interesului faţă de clădirile istorice ale Istanbulului, multe cartiere sunt supuse unei transformări rapide şi drastice, clădirile dărăpănate fiind convertite în hoteluri de cinci stele.

Articole pe aceeaşi temă

Loading

Sahap Firat, un alt localnic, care s-a mutat din cartier în urmă cu 30 de ani, a venit să viziteze casa în care a copilărit şi a discutat despre transformarea [districtului] Ahirkapi.

„Aceasta trebuie să se întâmple, deoarece nimeni nu vrea cu adevărat să aibă grijă de aceste clădiri de aici. Îmi doresc, de asemenea, ca ele să rămână aşa cum erau, însă casa în care m-am născut este în paragină, într-o stare proastă”.

El arată cu degetul către clădirile restaurate recent, care acum servesc drept hoteluri.

„Aceste case erau pe punctul de a se dărâma. Sunt restaurate. Acum, cum este mai bine?”

This text will be replaced
Transcriere | Podcast
Acest conţinut a fost comandat pentru SETimes.com.
Loading
Votează
 
 

Comentariile d-voastră privitoare la articolele SETimes sunt binevenite.

Sperăm că veţi utiliza acest forum pentru a interacţiona cu alţi cititori din Europa de Sud-est. Pentru ca această experienţă să rămână interesantă, vă rugăm să urmaţi regulile prezentate în politica de comentarii. Prin trimiterea comentariilor vă exprimaţi acceptul faţă de aceste reguli. Deşi SETimes.com încurajează discuţiile pe toate subiectele, inclusiv cele delicate, comentariile postate sunt în mod exclusiv opiniile celor care le-au trimis. SETimes.com nu susţine şi nu aprobă în mod necesar ideile, viziunile sau opiniile exprimate în aceste comentarii. SETimes.com aşteaptă cu plăcere discuţiile constructive, dar descurajează utilizarea de materiale copiate şi lipite, linkuri fără text însoţitor şi sloganuri scurte. Acesta este un forum moderat. Comentariile considerate abuzive, jignitoare sau vulgare nu vor fi publicate.

Politica de comentarii a SETimes

Ştire

Noua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientăNoua legislaţie fiscală din Croaţia se dovedeşte eficientă

Noile măsuri riguroase ale administraţiei fiscale croate dau rezultate.

Cel mai popular

Loading
Loading
Loading

Sondaj

Cetățenii din Balcani ar trebui să rămână acasă și să nu participe la luptele din Siria

De acord
Nu sunt de acord
Nu știu